İçerik değiştir



- - - - -

Yüzyılın Fizik Deneyi


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 28 yanıt verildi

#1 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 11.03.2007 - 04:17


Deneyde atom çekirdeğinde bulunan proton adlı parçacıklar dev mıknatıslar yardımıyla hızlandırılıp çarpiştirılacak.Bu çarpma sonucu ortaya çıkacak enerji ile Big bang den hemen sonraki ortama benzer bir ortam oluşturmaya çalışılacak.Bu sırada ortaya çıkan parçacıkların Big Bang sonrası çıkan parçacığın benzeri olacağı düşünülüyor.

Bir saniye de 800 milyon çarpişma olması bekleniyor.Deneyin yapılacağı tünel 27 km. uzunluğunda yer altında İsviçre de bulunmakta.

Deneye Türkiye den Çukurova üniversitesi ODTÜ ve boğaziçinden bazı öğretim görevlileri ve doktora öğrencileri de katılıyor.

Bu deney sonucunda daha hızlı bilgisayarların yapımı kanser tedavisi gibi alanlarda ilerleme sağlayacağı düşünülüyor.

http://www.radikal.c...?haberno=208834
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#2 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 11.03.2007 - 04:18

Meltem Hoca quantum dersinden hocam olur.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#3 elma

elma

    venus at her mirror

  • Kurucular
  • 6.785 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:bulutlarda

Gönderim zamanı 11.03.2007 - 15:07

Bunla ilgili yapılan bir belgeselde izlediğim kadarıyla adamların amacı big bang de oluşan ortamı yeniden oluşturabilme çabası, çarpışma sonucu ortaya çıkacak enerjinin kullanılmasından öte, açığa çıkacak moleküllerin veya molekül bileşimlerinin yapısı ile ilgileniyorlar, adamlar nobellik çalışıyorlar, tabi bizimkilerin de bu işin içinde bulunması ayrıca heyecan katıyor olaya :blush:

Geçen senenin fizik nobeli Big bang üzerinde yapılan bir çalışmaya verilmişti, eğer beklenilen sonuçlar elde edilirse "ki yazıda da fizik kurallarının değişebileceği iddiasında bulunuluyor" 2008 nobel fizik ödülünü koklayabiliriz gibime geliyor ,bekleyelim görelim :book:
"This desert flower
No sweet perfume that would torture you more than this..."

#4 Hyaman

Hyaman

    Triple Nickel-1

  • Dokunulmazlar
  • 4.490 Mesaj
  • Konum:somewhere in the blue planet "EARTH"

Gönderim zamanı 11.03.2007 - 18:20

"Big-Bang" derken ortalığı havaya uçurmasınlar da:)
I find your lack of faith disturbing!

#5 bilocan

bilocan

    Boş vakti boldur

  • Üyeler
  • 434 Mesaj
  • Konum:arasat
  • İlgi Alanları:Çiçekler , Akvaryumlar ve Otomobiller

Gönderim zamanı 11.03.2007 - 18:23

bi de yerin altında yapacaklar ha
dünyayı ikiye bölecekler tam ortasından geberesiceler. :crazylol:

#6 ...:öslem:...

...:öslem:...

    (öslem)

  • Üyeler
  • 3.725 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:istanbul-izmir
  • İlgi Alanları:fasülyesi :)

Gönderim zamanı 10.09.2008 - 12:17

Dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı "Büyük Hadron Çarpıştırıcısı" (LHC), 13,7 milyar yıl önce meydana geldiği düşünülen Büyük Patlama'dan hemen sonraki başlangıç şartlarını oluşturarak maddenin sır perdesini aralayabilmek amacıyla faaliyete geçirildi. Aralarında Türklerin de bulunduğu 5 binden fazla fizikçi ve mühendisin 10 yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı proje, son yılların en büyük bilim projesi olarak gösteriliyor.

LHC, Fransa-İsviçre sınırında, Cenevre yakınlarında, yerin 100 metre altında 27 kilometrelik dairevi bir tünel olarak inşa edildi.

Ne aranıyor?

Deney başladıktan sonra, tünel çevresinde bulunan 4 büyük algılayıcıdan ikisi Atlas ve CMS, Higgs bozonunun izini sürecek. Bu parçacığın diğer bazı parçacıklara kütle kazandırdığı düşünülüyor. Bu deneyde Higgs bozonu tespit edilemezse teorik fizik "alt üst" olabilir.

Bugün ilk ışın huzmesi için 100 milyar protonluk paketler hızlandırıcıya atılacak. Birincisinin tersi istikamette olacak şekilde ikinci demetin devreye sokulmasıyla çarpışma başlayacak. Ancak çarpışmanın bugün gerçekleştirilmeyeceği belirtiliyor.

"Kainata bakışımızı değiştirebilecek"

Kısaca LHC olarak anılan laboratuvarı inşa eden Avrupa Nükleer Araştırma Kurumu (CERN) Genel Müdürü Robert Aymar, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın "dünya görüşümüzü ve kainata bakışımızı değiştirebilecek sonuçlar üreteceğinden emin olduğunu" belirtti.

CERN Müdürü Aymar, Higgs'den başka bilinenlerden çok daha ağır, çok daha fazla sayıda parçacık bulunacağını düşünüyor ve "Biz bu parçacıklara karanlık madde diyoruz" dedi.

Aymar'a göre, LHC kainatın yüzde 23'ünü oluşturan bu karanlık maddenin "ne menem birşey" olduğunun anlaşılmasını sağlayacak.

Bilim adamlarına göre, evrenin yüzde 4'ü bildiğimiz maddeden meydana geliyor, kalan bölüm ise karanlık enerjiden ibaret.

LHCb adı verilen üçüncü algılayıcı ya da gözlem istasyonu, Büyük Patlama anında maddeyle eşit miktarda olduğu düşünülen antimaddenin nereye gittiğini bulmaya çalışacak.

Alice algılayıcısı da kurşun iyonlarının çarpışmasıyla ilgilenecek ve kainatın ilk mikrosaniyeleri sırasında, daha protonlar oluşmadan ortaya çıkan "kuark ve glüon çorbasını" bir lahza için de olsa yeniden yaratmaya çalışacak.

Dört temel soru

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD, Hindistan, Rusya ve Japonya'nın da iştirak ettiği 3,76 milyar Avro'luk proje, minik parçacık fiziğinin yıllardır kafa patlattığı dört büyük soruya cevap bulmaya çalışacak. Bu sorular şunlar: Higgs bozonunu bulmak, süpersimetrinin sırrını ortaya çıkarmak, madde ve antimaddeyi anlamak ve Büyük Patlamadan hemen sonra saniyenin binde birindeki sürede ortaya çıkan şartları yeniden yaratmak.

-Higgs bozonu: İstikrarsız karaktere sahip parçacığa, adeta "ilahi parçacık" gözüyle bakılıyor, zira birçok araştırmacı bu parçacığı teorik olarak inceledi, ama şimdiye kadar hiç kimse onu göremedi. Bozon, onu 1964 yılında "tümdengelim" (dedüksiyon) yöntemiyle ortaya çıkaran İngiliz fizikçisi Peter Higgs'in adını taşıyor. Bozonun varlığını deneyle kanıtlamak, parçacık fiziğinde bilinenleri özetleyen "standart modelin" eksik halkasını bulmak anlamına gelecek.

Higgs bozonu, kütlenin nasıl kazanıldığının anlaşılmasını sağlayacak. Bazı parçacıkların niçin kütleden mahrum olduğu da böylelikle anlaşılabilecek.

-Süpersimetre: Bu kavram, son yılların en esrarengiz keşiflerinden biriyle ilgili. Şöyle ki, görünen madde evrenin sadece yüzde 4'ünü oluşturuyor. Kainatın yüzde 23'ü karanlık madde, kalan yüzde 73'ü de karanlık enerjiden teşekkül ediyor. Bu konunun aydınlatılması; karanlık maddenin, "nötralino" adı verilen süpersimetrik parçacıklardan oluştuğunu gösterebilecek.

-Madde ve antimaddenin esrarı: Enerji maddeye dönüşürken, bir parçacık ve zıt kutuplu elektrik yüküne sahip bir yansıması, bir başka deyişle antiparçacığı oluşuyor. Parçacık ve antiparçacık bir araya gelecek olursa birbirlerini yok ediyor ve enerji ortaya çıkıyor. Mantık, madde ve antimaddenin evrende eşit miktarda bulunması gerektiğini söylese de, antimadde nadir bulunuyor.

-Büyük Patlamadan sonra saniyenin binde birindeki şartları yeniden oluşturmak: O sırada madde, kuark ve glüonlardan oluşan bir çeşit "yoğun ve sıcak çorba" olarak ortaya çıktı. Çorba soğuyup yoğunlaşırken, kuarklar; protonlar, nötronlar ve diğer kompozit parçacıkları oluşturdu. LHC, ağır iyonları birbirleriyle çarpıştırarak bir anlık da olsa, Güneş çekirdeğindekinden 100 bin kat daha yüksek sıcaklık elde etmeye çalışacak. Bu çarpışmalar sırasında kuarklar ortaya çıkacak. Araştırmacılar, serbest kalan kuarkların maddeyi oluşturmak için ne şekilde ve nasıl birleştiklerini gözlemleyebilecek.

Sonssuz küçük ve sonsuz büyük

-LHC çarpıştırıcısı "hadron" ailesinden hidrojen protonlarını, ışık hızının yüzde 99,999'uyla 27 kilometrelik tünele fırlatacak.

-Yerin 100 metre altında saniyede 1 milyar proton çarpışması meydana gelirken, yer üstündeki 3 bin bilgisayar saniyede 100 kadar çarpışmayı analiz edecek. Toplanacak veriler, değişik ülkelerde CERN'le bağlantılı araştırma merkezlerine anında iletilecek.

-Tünel dünyanın en soğuk "buzdolabı" olacak, zira süper iletken mıknatısları eksi 271,3 dereceye kadar soğutuldu. Eksi 273,15 mutlak sıfır kabul ediliyor.

-Tünel boyunca sıralanan dört çarpıştırıcı devasa boyutlarda. En büyükleri Atlas, 25 metre çapında, 46 metre boyunda bir silindir. Ağırlığı 7 bin ton kadar. 3 bin kilometreyi bulan kablolarla sarmalanmış halde. Silindirin yerleştirilebilmesi için, 300 bin ton taş ve toprak kazıldı, 50 bin ton beton döküldü. Atlas, bir yıl içinde, dünyanın en büyük kütüphanesi olan Kongre Kütüphanesindeki 3 milyar kitaptakinden 160 kat fazla veri toplayacak.

-Proton huzmesi, 10 saatte tünel içinde 10 milyar kilometre kadar yol almış olacak ki, bu, Yer'den Neptün'e gidiş geliş mesafesine eşit. Tam yoğunluğa erdiğinde, her proton huzmesi, saatte 1600 kilometre hız yapabilen bir otomobil
için gerekli enerjiyi üretir hal gelecek.

-Çarpışmalar 14 "tera elektron volt" enerji ortaya çıkaracak. Bu, çok yoğun enerji demek. Bu sayede bir an için de olsa, Güneş'tekinden 100 bin kat fazla sıcaklıklar elde edilebilecek.
http://www.cnnturk.c...789/0#changeImg

Bu mesaj ...:öslem:... tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 10.09.2008 - 12:24

_Gönderilen Resim
_Gönderilen Resim

#7 kılıç

kılıç

    Sadece KILIÇ...

  • Üyeler
  • 11.484 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:BAŞIMIZ DİK

Gönderim zamanı 10.09.2008 - 13:02

Eh hayırlı olur işşallah diyelim...
Bir gün daha geçti ve biz biraz daha yaklaştık;Bizden hiç uzak olmayan ölüme...

#8 AtamÇepni

AtamÇepni

    Türkiye Sevdalısı

  • Üyeler
  • 5.693 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atatürk'ün Ülkesi

Gönderim zamanı 10.09.2008 - 13:49

İnsanlık ve Dünya için hayırlı olur inşallah.

AKP olmadan Dinimi,
MHP olmadan Ülkemi,
CHP olmadan ATATÜRK’Ü sevebilirim...

#9 fasulye

fasulye

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Yasaklılar
  • 90 Mesaj

Gönderim zamanı 10.09.2008 - 14:00

Hayırlı mayırlı olmaz, içinde nükleer kelimesi geçen hiçbirşeyden hayır gelmez.

#10 copyleft

copyleft

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 43 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:CC, RT

Gönderim zamanı 10.09.2008 - 18:52

Meltem Hoca quantum dersinden hocam olur.


O zaman gazete küpürlerinden yaptığınız aktarımla yetinmemiz mümkün değil.
Eğer vakit ayırabilirseniz, Carl Sagan gibi popüler bilime katkı yapmanızı bekliyorum :)

Öncelikle neden sorusu sorulabilir ama şahsi eğilimim, quantum bilgisayarlarından big bange dair çıkarımlara uzanan farklı sebepleri bir süre görmezden gelmek ve bunun yerine nasıl sorusunu öne almak yönünde.

Nasıl sorusu, cern'deki muazzam mimariyi gözler önüne sermesi açısından mühim. Devasa dedektör neye yarar, içindeki bileşenlerin yapısı, niçin yapıldıkları, hangi aşamada ne tür bilgileri ne şekilde elde ettikleri ... gibi sorulara çok başarılı bilgisayar simülasyonlarıyla yanıt veren bir küçük belgesel buldum. İzleme fırsatınız olursa, fizikçi gözüyle yorumlarınızı bekliyorum ya da önerebileceğiniz başka kaynakları ...

not: youtube'dan ekleyeceğim için bazıları göremeyebilir diyerek her birinin üstüne linkini de koyuyorum, www.wtunnel.com adresinden youtube izlenebiliyor

http://www.youtube.com/watch?v=WzjWR5yfocI




http://www.youtube.com/watch?v=Y-WsNXVS54g...feature=related



http://www.youtube.com/watch?v=b1afeb9Fp4o...feature=related




3 video toplamda 20 dakika belki ama oradaki hayret verici mimariyi gördüğünüzde buna değen bir zaman kaybı *lol

Bu mesaj copyleft tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 10.09.2008 - 18:54

yolda bir kaza var, telaşlanma polis sadece kontrollü geçiş sağlıyo

#11 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 20.09.2008 - 09:22

TÜBİTAK ‘Büyük Patlama’ verilerini getirecek

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi’nde (CERN) gerçekleştirilen “büyük patlama” deneyi verilerini, ortak bilgisayar ağı (TR-Grid) ile Türk araştırmacıların hizmetine sunacak.

TÜBİTAK Ulusal Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) Türkiye’de tüm üniversite ve araştırma kurumlarını birbirine bağlayan bilgisayar ağı oluşturma ve ülke genelinde tüm araştırmacılara bilgi ve belge hizmetleri vermek üzere faaliyet gösteriyor.

ULAKBİM, 2003 yılında aldığı bir kararla, bilgisayarların hesaplama ve veri depolama kaynaklarını internet üzerinden paylaşmayı sağlayan ortak bilgisayar ağı da denilen “grid sistemi” çalışmalarına 128 işlemcili küme bilgisayar sistemini kurarak başladı. Bu sistem çok sayıda araştırmacının bilgisayar üzerinden aynı anda paralel işlem yapabilmesine imkan tanıdı.

Avrupa’daki grid projelerine de ortak olan ULAKBİM, son olarak CERN’deki deney verilerinin Türk araştırmacıların hizmetine sunulması için çalışmalar yürüttü.

Bu çalışmalar sonucunda 10 Eylül 2008’de başlayan CERN deneylerinde ortaya çıkan verilerin bir kısmı düzenli olarak Avrupa’daki ortak bilgisayar ağı sistemi olan “Enabling Grids for E-sciencE (EGEE)” altyapısı üzerinden Ankara’daki Türkiye’nin ortak bilgisayar ağı TR-Grid Tier 2 veri merkezlerine akacak. Bu merkezlerde depolanacak veriler, Türkiye’de bulunan tüm araştırmacı ve akademisyenlerin kullanımına açık olacak.

CERN’deki deneylerde çalışan 50’nin üzerinde Türk fizikçinin TR-Grid kullanıcı kaydını yapan ULAKBİM, ayrıca CERN verilerine ulaşma ve bu veriler üzerinden çalışma yapma konusunda da araştırmacıları bilgilendirdi.

ULAKBİM tarafından işletilen Ulusal Akademik Ağ (ULAKNET) üzerine konuşlandırılan Türkiye’nin ortak bilgisayar ağı “TR-Grid”in altyapısı, Avrupa Araştırma Ağı GEANT’a 5 Gbps hızla bağlı.

Tr-Grid’in fizik kullanıcıları arasında ODTÜ, Boğaziçi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden akademisyen ve öğrenciler bulunuyor.

ULAKBİM ayrıca, Türkiye’nin Avrupa’daki ortak bilgisayar ağı çalışmalarına katılımından sorumlu kuruluş olarak, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ile son bir yıldır işbirliği yapıyor.

TÜBİTAK’TAN ARAŞTIRMACILARA DAVET
TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü Prof. Dr. Cem Saraç konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’deki akademisyenlere, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine seslenerek, “TR-Grid” kullanıcısı olmalarını istedi.

Araştırmacıların tüm CERN’le ilgili deney verilerinin de dahil olduğu pek çok araştırma alanı ile ilgili verilere http://www.grid.org.tr/uyelik sayfasından online üyelik formunu doldurarak ulaşabileceklerini bildiren Saraç, şunları kaydetti:
“Kayıtlı kullanıcılarımız, TR-Grid sistemlerinde yüklü olan simülasyon, modelleme ve analiz yazılımları ile CERN verileri üzerinde araştırmalarını ve çalışmalarını yapabilirler. Dolayısıyla CERN’e gitmeden ülke kaynakları kullanılarak CERN’deki benzer çalışmaların ülkemiz araştırmacıları tarafından da yapılabilmesine olanak sağlanacak.”

PEK ÇOK DİSİPLİN İÇİN VERİ SAÐLIYOR
Saraç’ın verdiği bilgiye göre, “grid”, terim olarak 1990’ların başında kullanılmaya başlandı ve günümüzde birden fazla proje ile sanal süper bilgisayarların oluşumuna ve muazzam veri kaynaklarına ulaşma olanağı tanıyor.

“TR-Grid” ise ULAKBİM’in koordinasyonunda Erciyes Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve TAEK’in katılımıyla sadece CERN çalışmalarına değil, mühendislik, kimya, yer bilimleri gibi birçok disipline işlemci ve depolama gibi bilgisayar kaynağı sağlıyor.

Türkiye’nin grid altyapısından toplam 40’ın üzerinde farklı üniversiteden ve yaklaşık 20 farklı disiplinden 300’ün üzerinde kullanıcı yararlanıyor.

Ntvmsnbc
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#12 antiqa

antiqa

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Yöneticiler
  • 7.424 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 20.09.2008 - 22:27

Arıza yüzünden durdurulmuş deney.

#13 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 22.09.2008 - 13:08

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezindeki (CERN) parçacık hızlandırıcısında meydana gelen arıza giderildi.

CERN yetkilileri, 27 km'lik dairevi yeraltı tünelinin soğutma sistemini etkileyen ve bu yüzden hızlandırıcının durdurulması sonucunu doğuran elektrik arızasının giderildiğini ve sistemin tekrar çalıştırıldığını açıkladı.

CERN sözcüsü, arızayı dün açıklamış ve "Büyük Hadron Çarpıştırıcısı" adlı parçacık hızlandırıcısının "henüz deneme aşamasında olduğunu, bu çok karmaşık sistemde arıza ortaya çıkmasının normal sayıldığını" söylemişti.

Hızlandırıcı, 10 eylülde çalıştırılmıştı. Bilim adamları, yerin 100 metre altındaki tünelde proton huzmelerini neredeyse ışık hızında çarpıştırarak ortaya çıkacağını düşündükleri parçacıkları inceleyerek madde ve kainatın başlangıç şartları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmayı tasarlıyor.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#14 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 10.02.2009 - 13:43

İsviçre'deki bilim adamları, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın çalıştırılmasını yeniden erteledi.

Geçen Eylülde çalıştırıldıktan sonra büyük bir arıza meydana gelen "Big Bang" (Büyük Patlama) makinesini inşa eden Avrupa Nükleer Araştırmalar Kurumu (CERN) yetkilileri, atom çarpıştırıcısının ne zaman yeniden çalıştırılacağı konusunda hafta içinde yaptıkları toplantının ardından, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın çalıştırılmasının yazın başlayacağı belirten çalışması, eylül sonuna kadar tekrar ertelendiğini açıkladı.

CERN, yeniden çalıştırmayı önce ilkbahara, sonra da yaza ertelemişti.

Atom çarpıştırıcısındaki büyük arızanın yanlış elektrik bağlantısından kaynaklandığı tahmin ediliyor. Arıza nedeniyle 27 kilometre uzunluğundaki yer altı tünelinde bulunan makinenin çevresindeki atom altı parçacıkları hızlandırmakta kullanılan mıknatısların 53'ü onarım veya temizlik için yeryüzüne çıkarılmak zorunda kalmıştı.

AA


Onlarda korkuyor dünyayı yok edecek bu deney diye herhalde :D
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#15 lena

lena

    Zaman buldukça takılır

  • Üyeler
  • 105 Mesaj

Gönderim zamanı 10.02.2009 - 14:07

Bu deney hakkinda epey zamandir ses seda cikmiyor sanki her seyi bize acikliyicaklarmis gibi bizde bekliyoruz.

#16 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 23.11.2009 - 09:08

Hadron çarpıştırıcısında her şey yolunda

Bir yıl aradan sonra geçen cuma yeniden çalıştırılan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda herhangi bir soruna rastlanmadı.

üzyılın deneyinin gerçekleştirileceği Büyük Hadron Çarpıştırıcısı sorunsuz çalışıyor. Deneyi yürüten Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (European Organization for Nuclear Research - CERN)yetkilileri, bir yıl aradan sonra geçen cuma yeniden çalıştırılmaya başlayan çarpıştırıcısının hızı ve işleyişinden çok memnun olduklarını açıkladı.

Geçen yıl beş gün çalıştırılan BHÇ'den o zaman elde edilen verilerden çok daha fazlasını sadece 1-2 saat içinde aldıklarını söyleyen hızlandırıcı direktörü Steve Meyers, arıza giderilmesi için de olsa deneye bir yıl ara vermenin faydalı olduğu yorumunu yaptı. Meyers, geçen bir yıl içinde bazı teçhizatın daha yeni olanlarıyla değiştirildiğini ve kullanılan bazı yazılımların da güncellendiğini söyledi.

CERN iletişim direktörü James Gillies da ilk testin sorunsuz ve verimli olduğunu, ancak ilk kayda değer sonuçların iki üç günden önce alınamayacağını belirti. Gillies, bir proton parçacık demetinin çarpıştırıcıya ev sahipliği yapan 27 km uzunluğundaki tünelde birkaç dakika döndürüldüğünü söyledi.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, 14 ay aradan sonra tekrar çalıştırılmış ve bu denemelerin başarılı olması halinde deneyin ne zaman yapılacağı açıklanmamıştı.

Deney sırasında tünel boyunca ayrı yönlerde iki proton hüzmesi verilecek. Bu ışın demetleri ayrı istikametlerde, ışık hızına yakın bir süratle halka şeklindeki tünelde yol alacak. Proton ışınlarının birbiriyle büyük bir enerjiyle çarpışmasının ardından bilim adamları, kozmosun doğasını kavramaya yarayacak yeni parçacıklar görmeyi umuyor.

14 milyar yıl önce evrenin doğumuna yol açtığına inanılan Büyük Patlama ortamını yaratmayı amaçlayan 10 milyar dolar değerindeki Hadron Çarpıştırıcısı, ilk geçen yıl çalıştırılmış, ancak bir ton helyumun tünele sızmasına yol açan elektrik bağlantısı arızası yüzünden sistem kapatılmıştı.

Bu ay başında da bir kuşun düşürdüğü ekmek parçası veya kırıntılarının BHÇ'de "küçük" bir ısınmaya yol açan bir kısa devreye neden olduğu belirtilerek, bunun üzerine sistemin kendini kapattığı açıklanmıştı.


Ntvmsnbc
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#17 Can Ka No Rey

Can Ka No Rey

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Yöneticiler
  • 9.354 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 23.11.2009 - 09:22

Bu nedir ya zırt pırt arıza çıkıyor. Yok helyum gazı sızar, yok kuş ekmek düşürür, yok bilmem ne olur. Geçenlerde de birkaç bilim adamı deneyin, dünyaya vereceği zararlardan ötürü geçmişten gelen atalarımız tarafından sabote edildiğini falan iddia etmişti. Nasıl iştir bu anlamadım. :P

#18 TgK

TgK

    Burası ona huzur verir

  • Üyeler
  • 305 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Adana-Karaman-Balıkesir

Gönderim zamanı 23.11.2009 - 13:53

Roy, bence yanlışın var, onlar olsa olsa gelecekten gelen torunlarımızdır. :)

Olay şu, CERN Big Bang'i ispatlayabilirse olayı döndürüp dolaştırıp evrime getirecekler ve onun da gerçek olduğunu bize anlatacaklar. Yalnız ne oluyorsa, artık ilahî bir işaret midir, adamların elektrikleri kesiliyor, ödevlerini yapamıyorlar. Veya kıl tüy oluyor, uçan kuş koca bir deney düzeneğine pisliyor, kuşun da cinsi ebabil olsa gerek. =))

Tek üzüldüğüm ne biliyor musunuz? Yanlış okumadıysam harcanan para 10 milyon dolar, para iyi para, Haldun ÜSTÜNEL'e ver, Ronaldinho'yu getirsin, Beşiktaş'a ver, Manisa'dan Joshua Simpson'u alsın, Fenerbahçe'ye ver, Guiza'yla Kezman'a pay etsin, Trabzon'a ver, takımı baştan kursun. Para o kadar iyi para yani... =))

#19 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 01.02.2010 - 12:29

Hadron çarpıştırıcısından enerji rekoru

İsviçre'deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda dönen protonlar 1.18 trilyon elektron volt gücüne ulaştı.

Dünyanın en büyük atom çarpıştırıcısında güç rekoru kırıldı. Evrenin doğmasına yol açan Büyük Patlama ortamının oluşturulması amacıyla yürütülen yüzyılın deneyinde, birbirine zıt yönde gönderilen protonların 1.18 trilyon elektron volt gücüne ulaştığı açıklandı.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (Large Hadron Collider – LHC) deneyini yürüten CERN’den yapılan açıklamada, daha önce Chicago’daki Fermilab laboratuarında ulaşılan 1 Tev gücün üzerine çıkılldığı belirtildi. Proton hızlandırması, önümüzdeki yıl gerçekleşecek olan bir dizi yüksek güçlü çarpışmaya kadar kademeli olarak artırılacak.

Yaklaşık bir yıl tamir geçiren çarpıştırıcının yeniden çalıştırılmaya başlanmasından sonra düşük enerjili protonlar ilk kez önceki hafta çarpıştırılmıştı.

Deney sırasında tünel boyunca ayrı yönlerde iki proton hüzmesi veriliyor. Bu ışın demetleri ayrı istikametlerde, ışık hızına yakın bir süratle halka şeklindeki tünelde yol alıyor. Proton ışınlarının birbiriyle büyük bir enerjiyle çarpışmasının ardından kozmosun doğasını kavramaya yarayacak yeni parçacıkların görülmesi bekleniyor.

14 milyar yıl önce evrenin doğumuna yol açtığına inanılan Büyük Patlama ortamını yaratmayı amaçlayan 10 milyar dolar değerindeki Hadron Çarpıştırıcısı, ilk kez geçen yıl çalıştırılmış, ancak bir ton helyumun tünele sızmasına yol açan elektrik bağlantısı arızası yüzünden sistem kapatılmıştı.

Ntvmsnbc
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#20 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 22.03.2010 - 16:45

Asrın deneyinde asrın rekoru

CERN'deki asrın deneyi hakkında çok söylenti var; ama bu rekor söylenti değil, gerçek...

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı(LHC), partikülleri şimdiye kadar çıkarılmış en yüksek hıza getirerek yeni bir rekor kırdı.

3.5 teraelektron voltluk iki ışın başarılı bir şekilde birbirleri etrafında dolaştırıldı. Şimdi hedef iki ışını bu hızda çarpıştırmak.

CERN'in teknoloji ve hızlandırıcı müdürü Steve Myers, "Işınları 3.5TeV'e ulaştırmak, 2008'in Kasım ayında yaşadığımız arızadan beri yaptığımız geliştirmelerin bir kanıtıdır" diyor ve " LHC takımının bağlılığı ve sabrı açısından da büyük bir ödüldür" diye ekliyor.

Çalışma 0.45TeV'le başlamış kısa sürede 1.18'e ve ordan da 2.36'ya kadar ulaşmıştı. 7TeV'e ulaşılınca CERN, LHC'yi 2010'un sonunda ufak bir teknik duraksamayla, 18-24 ay boyunca devamlı olarak çalıştırmayı planlıyor.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli