Rejim yıkan lider öldü...
Rusya'nın ilk seçilmiş devlet başkanı Boris Yeltsin 76 yaşında kalp yetmezliğinden hayatını kaybetti Komünist rejimin yıkılmasında etkin rolü olan Yeltsin, daha önce de 5 kez kalp krizi geçirmişti
Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından kurulan Rusya'nın ilk devlet başkanı Boris Yeltsin, dün 76 yaşında hayata veda etti. Rusya'nın, demokratik reformları gerçekleştirmesi ve piyasa ekonomisine geçmesinde büyük rol oynayan Yeltsin'in ölümü Kremlin tarafından da resmen doğrulandı. Kaldırıldığı Merkez Hastanesi yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Boris Yeltsin'in TSİ ile 14.45'te kalp yetmezliğinden hayatını kaybettiği açıklandı.
'PART-TİME BAŞKAN'
Geçmişte de sık sık rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan ve görevi sırasında beş kez kalp krizi geçiren Yeltsin'e bu nedenle 'Part-time Başkan' yakıştırmaları yapılıyordu. Rusya'nın milenyuma yeni yüzler ve politikacılarla girmesi gerektiğini söyleyen Yeltsin, verdiği sözleri tutamadığı için halktan özür dileyerek 31 Aralık 1999'da istifa etmişti. Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecinde rol oynayan Yeltsin'in Rusya'yı yeni dünyaya hazırladığını savunanlar kadar, vaatlerini gerçekleştirmediği için onu eleştirenler de vardı.
***
Rus kökenli bir çiftçinin oğlu olan Boris Nikolayeviç Yeltsin, 1961'de Komünist Parti'ye girdi. Daha sonra ters düşeceği Gorbaçov'un desteğiyle siyasette hızla yükseldi. 1989'da Moskova'da yüzde 89.6 oyla SSCB Halk Temsilcileri Kongresi'ne seçildi. Mayıs 1990'da ise Gorbaçov'un bütün direncine rağmen Rusya Federasyonu Komünist Partisi başkanlığına getirildi. Haziran 1991'de de Rusya Federasyonu başkanlığına seçildi. Darbecilere karşı kararlı tutumuyla büyük bir prestij kazandı. Gorbaçov'un göreve dönmesinden sonra asıl liderin kendisi olduğunu kanıtladı. Anayasaya aykırı kararnameler çıkardı ve komünist partiyi yasaklayıp bütün parti mallarına da el koydu. 8 Aralık 1991'de ise Yeltsin ile Ukrayna ve Beyaz Rusya Cumhuriyetleri'nin devlet başkanları Bağımsız Devletler Topluluğu'nun (BDT) kuruluşunu ilan ettiler. 21 Aralık'ta geri kalan 12 Cumhuriyetin 11'i de BDT'ye katıldı. İdarede ABD'yi örnek alan Yeltsin başkanlık yetkilerini kendinde topladı. 1994'de ise Çeçenistan'daki ayrılıkçılara karşı savaş açtı. 1996'da yenilerek bölgeden çekilen Rus ordusu, 1999'da Çeçenistan'a geri dönerken, Rusya lideri Yeltsin de aynı yılın son gününde, 31 Aralık 1999'da görevinden ayrıldığını açıkladı.
alıntı : sabah gazetesi