Otogar,Lokanta, Tren Gar'ı,Kafeterya Tuvaletlerine ya da Umumi Herhangi bir tuvalete girdiğim zaman gördüğüm manzara! karşısında hep şok olmuşumdur.
'Nasıl Görmek İstiyorsan Öyle Bırak' sözcüğünün anlamını yitirdiği Bu ülkede Temiz tuvalet bulabilmek Sayısal loto da 6 tutturmaktan daha zor Gibi...
Bunun en son örneğini de dün yaşadım.
Arkadaşımla Cafe'de çay içip biraz sohbet ettik, daha sonra ben tuvalete gitme gafletinde bulundum. Ve yine alışık olduğum O Manzarayla karşılaştım.
Bayan'lar tuvaletinde yine 'Bayan' bir koku hüküm sürüyordu,
Klozet kapağını açtığım zaman karşıma çıkacak olan sahneyi biliyordum.
Ve açtım klozet kapağını, ve her zamanki gibi karşıma pok çıktı
Zaten hayırlı bir şey olsa iki de bir benim karşıma çıkmazdı diye düşündüm.
O sanat şaheserini oraya bırakıp giden Hanım kardeşim kim ise Annesiyle epeyce haşır neşir olduğumu bilmesini isterdim.
Be kardeşim Sifonu çekmek bu kadar mı zor?
Senin pokunu görmek zorundamı millet? nasıl Aile terbiyesi aldın sen' dedim içimden, herzamanki gibi.
Bayan arkadaşlarım kızmasın bana, Bayanlar Helasına girdiğim için orda gördüğüm manzarayı anlatıyorum. Erkekler Helası'da aynıdır eminim.
Kısacası Hela kültürü diye bir şey var ise şayet Bizim halkımızda böyle bir kültür olmadığı ayan beyan ortada.
Yani Kısacası:
Zıçmayı Bilmiyoruz Millet olarak...
Koskoca Adamlar-Kadınlar olmuşuz ve evet evet Zıçamıyoruz. Çoğumuz Deliğe Bile denk getiremiyoruz mermiyi!
Avrupa Birliğine Girme hedefi olan bir ülkede halâ tuvalet kültürü yerleşmemişse buna ancak pes denir. Yarın avrupa Birliği bize demez mi.
Kardeşim Önce Adamakıllı zıçmayı öğrenin sonra gelin bizim karşımıza demezlermi adama...
Gerekirse bu Okul Müfredatlarına da girsin veya seçmeli ders olarak okutulsun.
'Tuvalet Kültürü' ya da 'Zıçma sanatı' adı altında bu dersi çocuklarımıza okutalım.
Okutalım ki Büyükleri gib pis insanlar olmasınlar.
Cidden espiri yapıyor gibi görünüyor olabilirim ama gerçekten çok canımı sıkan bir konu bu. ama nasıl anlatılabilir başka?
Lise de bir hocama sormuştum. 'Biz ne zaman adam oluruz hocam ülke olarak' diye bir soru yöneltmiştim.
'Tuvalet kullanmayı öğrendiğimiz zaman' demişti bana. Çok şaşırmış ve gülmüştüm
Adam haklıymış...
Kediler bile yaptıktan sonra üzerini toprakla örtüyorlar kimseye göstermiyorlar.
Kediler kadar olamadık.
Artık temiz Umumi hela'lar görmek istiyorum. Tuvalet kültürüne nasıl sahip olunur?
Çocukluk'dan itibaren kazanılacak ve geliştirilecek bir ahlaki yükümlülük olduğunu düşünüyorum ve Bu kültürü öğretmek her anne-babanın görevi diye düşünüyorum.
Bu konu için kusura bakmayın.
Suç söyleyende değil söyletende diye düşünüyorum ve bu söylediklerimden burdaki herkesi tenzih ediyorum.
'Harabe net üyesi' elbette ki bu konuda da örnek tavır sergiler diye düşünüyorum