Vazgeçemediğim kafa dinleme sığınaklarımdan biridir. Eski adıyla Trilye yeni adıyla Zeytinbağı. Melekler Adası dizisinin burada çekilmesinden sonra bu dizinin adıylada anılmaya başlamıştır.
Bursa ililne bağlı bu küçük ilçeyi ben öncelikle sakinliği ve insanlar uzak bir yer olması nedeniyle tercih ediyordum ama maalesef son zamanlarda az öncede belirttiğim gibi melekler adası, sev kardeşim gibi dizilerin çekilmesiyle kalabalık artmaya başladı.Tabi ki Trilye'nin tek özelliği sakinliği değildi:
"Günümüzde Zeytinbağı olarak geçmesine rağmen Bizans zamanlarından kalma Tirilye adıyla halk diline yerleşmiştir.
Zeytinbağı adı kasabadaki zeytincilik uğraşından gelir.Tirilyenin orta boyda, çekirdeği zeytine yapışmayan sofralık zeytinleri, salamura yöntemiyle 3-4 yıl saklanabilir.Son yıllarda yöre turistik bir önem kazandığından halk zeytinlerini evlerinin önünde satmaktadır.Ama en ünlü Zeytincisi Emil Zeytincilik'e ait dükkandır.
Tirilye'de zeytincilik dışında şarapçılıkta yapılmaktadır.Kurtuluş savaşının başında üzüm yetiştirilen ve Amerikaya şarap sattığı bilinen tirilye 'de artık üzüm yetiştirilmiyor ama dışarıdan getirilen üzümle şarap yapılıyor. Baküs şarapçılık şu an en iyisidir.
Tirilye barbunya balığının anavatanı olarak bilinir.Eskiden dere ağzında bol barbunya balığı bulunduğu Doğu Roma İmparatorlarına buradan barbunya balığı gittiği rivayet edilir.Günümüzde sahildeki balık lokantaları (Şekerev,Savarona;Liman,mahur,Mehmet Ali)özellikle haftasonları balık yemek isteyen Bursalılar tarafıdan doldurulmaktadır.
Tirilye; Bizans,Rum ve Osmanlı mimarisinin izlerini taşıdığı için 1980lerden bu yana birinci dereceden sit alanıdır.7 kiliseden 3 ayaktadır.Camiye çevrilip Fatih Cami adını alan büyük kilise,günümüzde ev olarak kullanılan ve Dündar Evi olarak bilinen Yuannes kilisesi ve en önemlisi Dünyada duvarlarına ilk defa resim yapılan; Resimli kilise, Boyalı kilise ve ya Kemerli kilisedir.
1909'da papaz okulu olarak neo-klasik tarzda inşa edilen, Kurtuluş Savaşı öncesinde yetimhane ve 1988'e kadar da ilkokul olarak kullanılan Taş Mektep adlı görkemli yapı, bugün Uludağ Üniversitesi'ne aittir ve restorasyonu tamamlanarak Meslek Yüksek Okulu olarak kullanılmayı beklemektedir.
Tirilye'ye sabah erken gidenler 180 yıldır! sadece sabahları açık olan simitçi fırınından simit yiyebilir.
Kasabayı baştan sona kat eden cadde ile her iki yanındaki bir kaç dar sokakta taş binalar arasında gezdikten sonra tepedeki Çamlık Kahvede asırlık Çınarların altında çay içmek ve cevizli lokum (tatlı değil bir çeşit börek) yemek mümkün."
Benim çok beğendiğim ve sevdiğim bu küçük sahil kasabasını sizinde gezmenizi tavsiye ederim