Yatağa mahkûm genç kız, web sayfası hazırlayarak ailesini geçindiriyor.
taziye mesajları için tıklayın ve ibret alın...
Cam kemik hastalığı nedeniyle 20 yıldır yatağa mahkum olan Hilal Lüle (29), hazırladığı web sayfalarıyla ailesinin geçimini sağlıyor.
Azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz atasözünü doğrularcasına gayret gösteren Lüle, bir yılı aşkın bir süredir özel bir üniversitede uygulama destek görevlisi olarak çalışıyor. Hilal Lüle, ailesinde genetik olarak bulunan cam kemik kırılma hastalığıyla bir yaşında tanışmış. 9 yaşında yatağa mahkum olan Lüle, yattığı yerden profesyonel web sayfaları hazırlayıp para kazanıyor. Lüle, Sabancı Üniversitesinde de web tasarım denetmeni olarak görev yapıyor. Kemik kırılması sebebiyle 20 yıldır ayağa kalkamayan ve bütün ihtiyaçları erkek kardeşi tarafından karşılanan Lüle, örnek olacak bir davranış sergiliyor. Hastalığın, ailede genetik olması sebebiyle iki abisini kaybeden Lülenin hayatta kalan diğer üç kardeşinde aynı hastalık bulunmuyor. Bilgisayar kullanmayı meslek haline getiren, kardeşleriyle birlikte geçimini de bilgisayar üzerinden karşılayan Lüle, Engeller aşılmak için vardır. diyor. Bilgisayar kullanmayı 5 yıl önce kardeşinden öğrendiğini dile getiren Lüle, Bilgisayarım yokken video ve müzik setine merakım vardı. 3 yıldan beri de tasarım yapıyorum. Son iki yıldır da profesyonel olarak web tasarım sayfası yapıyorum. Bu güne kadar da 100ü aşkın web sayfası yaptım. şeklinde konuşuyor.
İnternet bilgisi ve sayfa tasarım yapmayı öğrenince yahoo aracılığıyla iş aramak için gönderdiği bir mailin (elektronik posta) Sabancı Üniversitesinden bir yöneticinin dikkatini çektiğini anlatan genç kız, Beni üniversiteden arayıp, açık kadro olursa işe alacaklarını söylediler. Aralık 2004ten itibaren çalışmaya başladım. dedi. Maaşlı ve sigortalı olduğunu belirten Lüle, Bu işi yaparken, web sayfasından cüzi paralar da ek bir gelir olarak kalıyor. diyor. İki kardeşinin de üniversite mezunu olduğunu aktaran Lüle, evin geçimini kendisinin karşıladığını, başına bir hal gelmesi ve hasta olması durumunda kardeşlerinin zor durumda kalacağı endişesi taşıdığını söylüyor. Anne ve babasını kaybettikten sonra Hilalin bakımını üstlenen Faruk Lüle ise, ablasının ihtiyaçlarını en iyi şekilde yerine getirmek için uğraştıklarını, anne ve babasının eksikliğini ona hissettirmediklerini ifade ediyor. Ablasının ihtiyaçlarını ellerinden geldiğince onu kırmadan, üzmeden yapmaya çalıştıklarına işaret eden Lüle, Biz ona manevi destek sağlarken, ablam bize hem maddi hem manevi destek veriyor. Üniversiteli işsizler olduğumuz için evin bütün ihtiyaçlarını kendisi karşılıyor. Abim şu anda asker. Evde bir erkek ben kaldım. İşsizlik dışında sıkıntımız yok. diye konuşuyor.
Cam kemik hastalığı nedir?
Cam kemik hastalığı, kemiklerde kolay ve sık kırılmanın yanı sıra mavi sklera, diş bozuklukları ve işitme bozukluklarının da birlikte görülebildiği bir hastalık olarak biliniyor. Kemikler gibi dişler de kırılıyor.
04.04.2005
Fahri Öztoprak
Trabzon Zaman Gazetesinden
YENİLDİM
Hiçbir şey için gücüm kalmadı
Gülmek için,
Ağlamak için,
Hatta nefes almak için;
Kanımın son damlasına kadar savaştım,
Ama yenildim.
* * *
Bu beklediğin andır,