İçerik değiştir



Sayı 64: Kanser Haftası 1-7 Nisan


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9.404 Mesaj
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Gönderim zamanı 29.03.2008 - 16:26


KANSER bir hücre hastalığıdır. Hücre, canlıların yapı taşıdır. Yapıları ve işlevleri birbirine benzeyen hücreler bir araya gelerek dokuları, dokular birleşerek organları ve sistemleri oluştururlar.

Hücrenin ana özelliği bölünüp çoğalmasıdır. Bölünüp çoğalan hücreler vücuttan atılır.

Kanser, hücrenin olağandışı bölünüp çoğalmasıdır. Kanserli hastalarda hücre, canlının zararına çoğalır. Organların işlevlerini yapmalarını engeller.

Halk sağlığı yönünden kanserin önemi; hastalığın öldürücü olması ve sık görülmesidir. Bu açıdan bakıldığında kanser hastalığı dünyanın en önemli sağlık sorunudur.
Kanserle savaşabilmek, zararlarını azaltabilmek için halka hastalığın önemini ve kanserle savaş yollarını anlatmak gerekir.

Tıp biliminin gelişmesi, insanların eskiye göre daha bilinçli yardım istemeleri, pek çok insanı kanserden kurtarıyor. Gün geçtikçe, kanserden kurtulanların oranı daha da artacaktır.

Kanser konusunda hastaya yardımcı olmak, hastalıkla ilgili araştırmaları desteklemek, doktorların eğitimine yardımcı olmak için 1947 yılında Ankara'da Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu adı ile bir dernek kuruldu. Dernek kuruluşundan bu yana yurttaşları kanserin erken tanımı ve iyileştirme konularında uyarıyor. Kanser hakkında bilgili olmamız için çalışmalar yapıyor. Bu kuruluş 1952 yılından beri Türk Kanser Haberleri adlı bir dergi çıkarmakta, isteyenlere dergiyi parasız göndermektedir.

1956 yılında Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu'nun önerisi ile Nisan ayının ilk haftası ülkemizde Kanser Savaş Haftası olarak kabul edildi. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu'nun çabaları ile yurdumuzda ilk kanser hastanesi, 1956 yılında Ankara'da açıldı.

Kanser hastalığının gerçek nedeni tam olarak bilinmiyor. Ancak çok alkol ve sigara içenlerde, boya işlerinde çalışanlarda, kimyasal maddelerle uğraşanlarda, güneş ve röntgen ışınları altında uzun süre kalanlarda hastalık daha çok görülmektedir.

KANSERİN ÖN BELİRTİLERİ

Vücudun herhangi bir yerinde nedeni bilinmeyen şişkinlikler, sertlikler,
iyileşmeyen yaralar,
Vücudun çeşitli yerlerindeki benlerde ve siğillerde, renk ve büyüklük değişmeleri,
Durdurulamayan kanamalar,
Ses kısıklığı
Geçmeyen öksürük
Nedeni anlaşılamayan ateş ye zayıflama,
Büyük aptes alışkanlıklarındaki değişiklikler.
Bir hastalıktan korunmak için o hastalığın nedenlerinin bilinmesi önemlidir. Bugün kanserin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kansere karşı alınacak önlemlerde, yapılacak savaşta temel ilke; kanser etkenlerinden kaçınmak ve hastalığın erken tanımıdır.

Kanser konusunda sık sık uluslararası konferanslar, seminerler, kong­reler düzenlenir. Bu toplantılarda kanserin nedenleri, kanserden korunma yöntemleri, hastalığın erken tanımı ve iyileştirme yolları tartışılır. Yeni bulgular, yeni ilaçlar tanıtılır. Ülkemizde de son yıllarda bu tür çalışmalara ağırlık verilmiştir. Doktorlarımızın kanser konusundaki araştırmaları, ulusla­rarası toplantılarda ilgiyle izlenmektedir.

Tıp biliminin gelişmesi, insanların eskiye göre daha bilinçli yardım istemeleri, pek çok insanı kanserden kurtarıyor. Gün geçtikçe kanserden kurtulanların oranı daha da artacaktır.


Kanserle yaşamak

Kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisidir. Sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle de bir halk sağlığı sorunu. Üç kişiden biri hayatının kimi evresinde kanser tarafından tehdit edilmektedir. Kanserin sadece bir türü bulunmamaktadır fakat tümü benzer özellikler göstermektedir. Aynı zamanda her biri; Tür ve yerine göre farklılaşan belirgin bir karakteristik yapılara sahiptirler. Kanser anormal hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve yayılması ile karakterize bir grup hastalıktır. Tedavi edilmediği zaman ölümle sonuçlanır.

Kanserin sebebi nedir? Çevresel ve içsel nedenler olarak ikiye ayrılabilir. Çevresel nedenler (kimyasal, radyasyon, viruslar gibi) ve içsel nedenler (hormonal, bağışıklık bozuklukları, kalıtsal mutasyonlar ve diğer genetik nedenler gibi) birlikte veya ardışık olarak hücreleri etkileyerek uzun yıllar içinde kansere yol açabilirler.

Peki, Doktorunuz sizdeki belirtilerin kanserle örtüştüğünü söyledi. Şimdi Ne yapalım?

Tedavi ve bakımınızın seyri size, doktorlarınıza, hemşirelerinize ve yardımcı olacak diğer kişilere göre belirlenir. Burada ayrıntıları üzerinde durabileceğiniz bazı aşamalar ve dikkate almanızda fayda olan noktalara dair genel bir özet bulunmaktadır.

Kanser nasıl tedavi edilir?

Cerrahi, ışın tedavisi, kemoterapi, hormonoterapi, immünoterapi başlıca tedavi yöntemleridir. Teşhis ve sonrası

Eğer doktorunuz belirtilerin kanserle örtüştüğünü düşünüyorsa, birtakım testlere tabi tutulacaksınız. Eğer teşhis kanserse, size uygun bir tedavi ve bakım belirlenip bir dizi sağlık uzmanı atanacak. Testler

Yapılan testler kanser olduğunuzu doğrularsa, tedavinin işleyişini görmek için muhtemelen birçok test uygulanır. Yapılacak testlerin sayısı, ne kadar süreceği ve ne sıklıkta hastaneye gitmeniz gerektiği şüphelenilen kanserin türüne, yer ve evresine bağlıdır. Birden fazla tür teste tabi tutulabilirsiniz. Burada birkaç temel tür bulunmaktadır:

Biopsi – şüphelenilen kanserin bulunduğu yerden alınan bir parça dokunun incelenmesi.

Biyokimyasal ve kan testleri- Bu testler hem tarama hemde tanı amacıyla yapılmaktadır. Radyolojik testler: Bu testler hem tarama hemde tanı amacıyla yapılmaktadır. Tarama Amaçlı yapılan testler - Tomografi taramaları, kemik taramaları, isotope taramaları, MRI taramaları, ultrason taramaları ve mamografi.

Bir testin yapılması ya da sonuçların alınması için beklemek çoğunlukla gerginlik yaratır, fakat teşhisten önce dahi sizi destekleyen insanlar ve kuruluşlar bulunmaktadır.

Teşhis Aşaması

Bir kanserin teşhisi hastalığın vücudunuzda görüldüğü anlamına gelir. Testlerinizi denetleyen doktorunuzun tespit edilen kanserin türünü ve bulunduğu yeri size açıklaması gerekir. Daha sonra, hastanedeki doktorunuzla tedavinizi planlayabilir ve kendinize yardımcı olabilmek için ne yapabileceğinizi düşünebilirsiniz.

Bu ürkütücü bir süreçtir. Her şeyin bir anda gerçekleşmesi zor olabilir, bu nedenle sorularınızı doktor ve hemşirelerinize sorun ve söylenenleri anlayamadığınızda ya da unuttuğunuzda tekrarlamaktan korkmayın.

Tedaviye başlama

Tedavi genellikle teşhisten hemen sonra başlar. Fikirlerinizi doktor ve hemşirelerinizle tartışabilirsiniz. Yerel hastanelerin hepsi kanser türlerinin tümünün tedavisinde yeterli değildir. Her ne yerde tedavi olursanız olun, bakımınızı hastanede ve evde koordine eden bir sağlık uzmanı ekibinden destek almanız gerekir. Okul ya da üniversitede çalışıyorsanız – tedavi ve iyileşme için ara vermeniz gerekmektedir. Aynı zamanda bir danışman ya da kanserle savaşan bir grup üyesi ile konuşmanız da yararlı olabilir.

Sonuç olarak; Kanser çok önemli bir hastalıklar grubudur. Tedavisi ve tanısı birçok uzmanlık dallarının işbirliğini gerektirmektedir. Tedavisi güçtür. Erken tanı önemlidir. Cerrahi ve radyoterapi lokal tedavi yöntemleri olup, onların arkasından kemoterapi ve immünoterapi gibi sistemik tedaviler uygulanmaktadır. Kemoterapi sitotoksik ilaçlarla yapıldığı için özel bir ihtisas konusudur. Etkili dozlarda, fakat hastayı yan tesirlerden koruyarak yapılması gereklidir.



Gönderilen Resim
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....





Benzer Konular Daralt

4 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 4 ziyaretçi, 0 gizli