Sigara Yasağı 19 Mayıs'ta Başlıyor
Kamu hizmet binalarıyla her türlü kapalı alanda sigara içilmesini yasaklayan kanun 19 Mayıs’ta uygulanmaya başlayacak.
Kamu hizmet binalarıyla koridorlar dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, spor ve eğlence yerlerinin kapalı alanlarında sigara içilmesini yasaklayan Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun 19 Mayıs’ta uygulanmaya başlayacak.
Yasakla birlikte taksiler dahil olmak üzere tüm toplu taşıma araçlarında, okul öncesi eğitim kurumları ile dershanelerde, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında, sigara içilmesi yasaklanacak. Hastane bahçesinde ise sigara içilebilecek. Cezaevlerinde, ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde, şehirlerarası ve uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan deniz yolu araçlarının güvertelerinde ve yaşlı bakım evlerinde sigara içilebilir özel alanlar oluşturulacak ve bu alanlara 18 yaşından küçükler giremeyecek. Statlarda, statların açık alanlarında sigara içilebilecek. Kültür, sanat, eğlence ve spor faaliyetlerinin yapıldığı yerler ve bunların izlenme alanlarında da sigara içenler için özel alanlar yapılacak. Turistik otellerde sigara içenlere özel odalar verilecek. Kahvehanelerde, lokanta ve kafeteryalarda ise yasa 19 Temmuz 2009'da yürürlüğe girecek.
Sigara içilmesi yasak olan alanlarda sigara içenlere 50 YTL, sigara paketini ve izmaritini yere atanlara ise 20 YTL’lik para cezası verilecek. Sigara yasağını uygulamayan işletmeler yazılı olarak uyarılacak. Bu uyarıya rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmelere belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında ise mahalli mülki amir tarafından 500 YTL ile 5 bin YTL arasında ceza verilebilecek.
- TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN VE ÜRETİCİ FİRMALARIN REKLAMLARI YAPILAMAYACAK -
Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte tütün ürünlerinin ve üretici firmaların reklam ve tanıtımları yapılamayacak. Ayrıca bu firmalar hiçbir etkinliğe sponsorluk yapamayacak.
Televizyon programlarında, dizilerde, filmlerde, müzik kliplerinde, reklam ve tanıtım filmlerinde tütün ürünleri kullanılamayacak.