Jump to content



- - - - -

Dünyanın 2. Büyük Meteor Çukuru Ağrı / Doğubayazıt


  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16,791 posts
  • Cinsiyet:Bay

Posted 09.07.2008 - 11:39


Dünyanın en büyük ikinci meteor çukuru Ağrı?da bulunuyor. 35 metre genişliğe ve 60 metre derinliğe sahip çukurun her yıl 10 bine yakın ziyaretçisi oluyor. Ancak meteor çukuru doğal koşullar nedeniyle giderek ilgi çekici görüntüsünden uzaklaşıyor.

Posted Image

Ağrı?nın Doğubayazıt ilçesindeki bu dev çukur, 120 yıl önce göktaşı düşmesi sonucu oluştu. Çukur ilin en çok turist çeken yerlerinden biri haline geldi. Ancak zamanla toprakla dolmaya başladığı için meteor çukuru görünümünden uzaklaşıyor.

Ağrılı Selahattin Kaçaru, ?Doğubayazıt için turist çok önemlidir. Her yıl çok turist geliyor. Bu durum da işlerimizi olumlu etkiliyor. Gelen turistlerin çoğu meteor çukurunu görmek istiyor. Ama yıllardır çukur için herhangi bir çalışma yapılmadı. Çukur günden güne taş ve toprakla doluyor? dedi.

TAMAMEN KAPANARAK YOK OLACAK

Jeoloji mühendisi Ahmet Beycan ise ?Malesef derinlik günden güne azaldı. Çünkü moloz ve topraktan dolayı günden güne çukurun içerisi doluyor. Bunun için bir an önce önlem alınması lazım. aksi takdirde meteor çukuru bütün cazibesini kaybeder. Teknik anlamda önlem alınabilir. MTA, turizm bakanlığı, il turizm müdürlükleri çalışma yapabilir, teknik açıdan da zorluğu olmayacaktır? dedi.

Öte yandan meteor çukurunun kurtarılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı?nın bir proje hazırladığı öğrenildi.


Ntvmsnbc
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Posted Image

#2 edanur

edanur

    Burası ona huzur verir

  • Üyeler
  • 351 posts
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:eDDa!
  • İlgi Alanları:Net-Müzik-Kitap-TV-Okul

Posted 09.07.2008 - 18:45

orayı da bi doğal anıt yapsınlar, çevrelesinler , kolay mı bulunuyo meteor çukuru sanki gökten meteor yağıyo *öberah

Zaman değiştirir özünü her şeyin
Bir durumdan başka bir durum çıkar hep
Benzerlik kalmaz biçimden biçime
Doğa zorlar her şeyi başkalaşmaya
Lucretius

#3 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16,791 posts
  • Cinsiyet:Bay

Posted 06.08.2009 - 16:18

117 yıl sonra ortaya çıkan gerçek

Ağrı'da 1892 yılından bu yana turistlere gezdirilen meteor çukuruyla ilgili araştırma sonucu şaşırttı.

Ağrı’nın Doğubeyazıt İlçesi’nde bulunan ve dünyanın en büyük ikinci meteor çukuru olarak bilinen çukurun, aslında obruk olduğu ortaya çıktı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Orhan Deniz tarafından yapılan, ‘Bulakbaşı-Yalınkaya çevresinin jeomorfolojik analizi’ konulu araştırma sonucunda, 1892 yılından bu yana ‘meteor çukuru’ olarak bilinen çukurun, obruk olduğu belirlendi.

Yıllardır yerli ve yabancı turistler tarafından meteor çukuru diye ziyaret edilen obruktan aynı bölge içinde 2 tane daha olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Deniz, “Bölgede zemine sızan sular kalkeri eriterek yer altında bir boşluk oluşturmaktadır. Oluşan boşluğun tavanının çökmesiyle düzgün dairesel karstik çukurlar meydana gelir. Buradaki çukurluk da karstik erime sonucu oluşmuş bir obruktur” dedi.

Meteor çukuru olarak bilinen ve Ağrı’nın turizmine önemli sağlayan bölgeyi yılda yaklaşık 8 bin kişi ziyaret ediyor. Türkiye-İran sınırında ‘Bulakbaşı- Yalınkaya çevresinin jeomorfolojik analizi’ konulu araştırma yapan YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Orhan Deniz, çukurun meteor çukuru özelliği göstermediğini ve dünyadaki örneklerine benzemediğini söyledi.

‘BÖLGEDE 2 OBRUK DAHA VAR’

Yrd. Doç. Dr. Deniz, aynı bölgede 2 obruğun daha bulunduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Türkiye-İran sınırı üzerinde Gürbulak sınır kapısı civarındaki çukur bazı çevreler tarafından meteor çukuru olarak adlandırıldı. Yaptığımız araştırmalar sonrası buranın meteor çukuru olmadığı yönünde tespitler edindik. Göktaşlarının yeryüzüne çarpması sonrası oluşan krater çevresinde deformasyonlar oluşur. Oysa Doğubeyazıt’taki meteor çukuru olarak adlandırılan yerde böyle bir özellik yok. Çukurun iç kısmındaki eğim 90 dereceye varan bir diklik oluşturmaktadır. Dünyadaki örneklerine baktığımızda hiçbir meteor çukurunda böylesine bir oluşumu göremiyoruz. Buradaki çukurluk, meteor çarpmasıyla oluşan çukurluktan çok karstik kayaçların erimesiyle oluşmuş bir obruktur. Meteor çukuru olarak bilinen çukurun yanında aslında iki tane daha obruk var. Bunlar daha büyük obruklardır. Bu iki obruk Türkiye-İran sınırındaki tampon bölgede olduğu için yıllarca araştırılmamıştı. Oradaki obruklar meteor çukuru olarak bilinen obruğun daha aşağısında kaldığı için hem gözükmüyor hem de içerisi belli bir seviyeye kadar suyla dolmuş. Meteor çukuru olarak bilinen çukurun aslında meteor çukuru değil bir obruk olduğunun bilinmesinde yarar var.”

DHA
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Posted Image

#4 clement

clement

    bildiğin gibi değil

  • Üyeler
  • 787 posts
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:crypto
  • İlgi Alanları::)

Posted 09.08.2009 - 20:37

düşme anında can kaybına yol açmış mıdır acaba :eyvah:
Doğru bildiğim yol onlara göre yanlış, yanlışa giden yol ise onlara çıkıyordu...





Similar Topics Collapse

  Topic Forum Started By Stats Last Post Info

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users