Dikenleri nedeniyle tatilcilerin ''korkulu rüyası'' olan deniz kestaneleri, koyların temizliğinin simgesi olarak gösteriliyor. Ülkemizde yeterince tüketilmezken Uzak Doğu ve Avrupa ülkelerinde ise afrodizyak özelliği ile sofraların vazgeçilmezi durumunda. Salatalarda, yemeklerde kullanılan deniz kestanesi kadın ve erkekte cinsel gücü artırıp, enerji ve güç veriyor.
ÖNEMLİ BİR CANLI
Son zamanlarda yapılan araştırmalarda deniz kestanesi genomunun insan kromozomlarıyla büyük ölçüde örtüştüğünün saptandığına da dikkati çeken Dr Bedii Cicik, ''Bu durum, insanda bağışıklık sistemiyle ilgili sorunların araştırılmasında önemli bir kaynak olarak değerlendirilebileceği anlamına gelmektedir. Deniz kestanelerinin bilinmeyen birçok özelliği ne kadar önemli canlılar olduklarının göstergesidir'' dedi.
TEMİZLİÐİN SİMGESİ
Cicik, ''Akdeniz'deki koylarda iki türüne yaygın rastlanan deniz kestaneleri, son yıllarda kirlilik tespiti çalışmalarında 'biyotest canlısı' olarak kullanılıyor. Deniz kestanesi, ülkemizde yeteri kadar değerlendirilmediği gibi sahil şeritlerinde tatilciler tarafından istenmeyen canlı türü olarak görülüyor. Oysa ki denizanasının çokluğu ortamdaki organik kirliliğin, deniz kestaneleri ise temizliğin göstergesidir.''
BESİN KAYNAÐI
Cicik, Türkiye'de hem ekonomik hem de besin değeri açısından çok fazla bilinmeyen ama doğada işlevi bulunmayan hiç bir canlının bulunmadığını anlatan Cicik deniz kestanesinin Uzak Doğu ve Avrupa ülkelerinde afrodizyak özelliği ile popüler gıda maddesi olarak sofralarda yer bulduğunu ifade etti.
YURT DIŞINDA ÇOK YAYGIN
Deniz kestanesinin Japonya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Şili ve Uzak Doğu ülkelerinde tüketiminin son derece yaygın olduğunu belirten Cicik, ülkemizde ise yüksek besin değeri yeterince anlaşılmadığı için bu yönde bir alışkanlık olmadığını belirtti.