KOÇ: Phriksos ve kızkardeşi Helle, üvey annesi tarafından bir sandık içinde denize atılınca, anneleri Nephele, çocuklarını altın postlu bir koçun sırtına bindirip kaçırır. Helle denize düşüp boğulur, Phiriksos ise Kolkhis'e (Gürcistan) varır ve koçu Zeus'a kurban ettikten sonra, postunu kendisini misafir eden Aietes'e armağan eder. Kolkhis kralı Aites de bu postu tanrı Ares'e adanmış ormandaki bir meşe ağacına asar, bekçi olarak önüne korkunç bir ejder diker.
Daha sonra, Jason, babasından tahtını çalan amcası Pelias'ın elinden tahtı geri almak için geldiğinde, amcası Pelias, O'na altın postu kendisine getirmesini şart koşar. Bunun üzerine Jason, altın postu almak üzere Argonaut'larla birlikte, Kolkhis'e gelince, Aietes Jason'a çeşitli sınamaları başarırsa, postu vereceğini söyler. Ancak Jason altın postu çalıp, Argonout'larla birlikte kaçarak ülkesi İolkos'a geri döner ve tahta geçer.
İKİZLER: Pekçok kültürde ikiz kardeşler mitine rastlanır. Romus-Romulus, Herkül-Apollo, Triptolemus-Jason ve Kastor-Pollux, Eros-Anteros, Gog-Magog gibi.
Yunan Mitolojisi'nde bu ikiz tanrılar, "Dioskur"lar ya da "Zeus'un oğulları" olarak bilinir. Merkür, ikizleri büyütmek ve eğitmek üzere Pallene'ye götürür. İlk zaferlerini korsan Archipel'e karşı kazanan İkizler, Altın Post'un elde edilmesinde, Argonotlarla birlikte Jason'a yardım ederler. İkizler, Leukippos ve Arsinoe'nin kızları, başkalarıyla nişanlı Phoibe ve Hilaria'ya aşık olur. Kızları kaçırmak için girdikleri mücadelede, Castor öldürülür, Pollux ise yaralanır. Pollux babası Zeus'a giderek ölümsüzlük diler. Zeus iki kardeşi birbirinden ayırmadan yıldızlar arasına yerleştirir.
TERAZİ: Terazi burcuna ait kesin bir mit olmamasına rağmen, İ.Ö. 2000 yıllarında Babil inanışında ölünün günahlarının ve sevaplarının terazide tartıldıktan sonra değerlendirildiğine ve bundan sonra yargılandığına inanılırdı. Mısır'da da pek çok papirüste aynı sembolojiye rastlamak mümkündür. Bazı kaynaklarda, Mısır'da bu ritüellerin Ay, Terazi burcundayken yapıldığı öne sürülür.
KOVA: Kova burcu Yunan mitolojisinde, ölümlülerin en güzeli olarak kabul edilen, Troya'yı kuran Kral Tros'un oğlu Ganymedes ile özdeşleştirilir. Sürülerini otlatan Ganymedes'i görüp, güzelliğine vurulan Zeus, kartalı ile O'nu kaçırtarak Olympos dağlarına getirir. Çocuğun babasına birçok armağan veren Zeus, Ganymedes'i tanrılar sofrasında, şarap sunucusu olarak görevlendirir. Zeus Ganymedes ile geçirdiği gecelerin anısına, O'na Aquarius (Su Taşıyıcısı) adını vererek bir yıldız haline getirir ve ölümsüzlüğe ulaştırır.
Babil mitolojisinde Gula adı verilen Kova burcu, çocuk doğumları ve ölümleriyle ilgili olan bir anatanrıçayla da özdeşleştirilir.
BALIK: Balık burcu, aşk ve güzellik tanrıçası, köpüklerden doğan Afrodit ile Eros'un karanlık dev, Typhon'dan korkup, kendilerini Fırat'ın sularına atarak birer balık haline gelmesi efsanesi ile özdeşleştirilir. Daha sonra Zeus'un kızı, erdemin sembolü, Athena tarafından gökte birbirine bağlı, ancak ters yönlere gitmekte direnen iki yıldız haline getirilir.
Babil Astrolojisi'nde Balık burcu, Kun ya da "Kuyruklar" olarak bilinir. Babil mitolojisinde ise birbirine bağlı balık tanrıçalar Anunitum ve Simash ile özdeşleştirilir.
YAY: Yay burcunun simgesi olan centaurlar, yarı insan yarı at bedenli yaratıklardır. Cepheden bakıldığı zaman, başları, göğüsleri, kolları kimi zaman ön bacakları da insan organlarıdır, sadece karınlarından arkası at biçimindedir. Efsaneye göre, centaurlar, Hera'ya aşık olup, ancak Zeus'un aldatmacası ile Hera'nın yalnızca görüntüsüyle birleşen Iksion'dan doğmuştur. Bunların arasında, sadece Cheiron ve Phalos'un doğumundan Iksion sorumlu değildir.
ASLAN: Aslan burcu, Yunan Mitolojisi'nde, Pontos'un, Orthos köpeğiyle birleşmesinden meydana gelen canavarlardan biri olan Nemeia aslanı ile özdeşleştirilir. Hesiodos'a göre, Hera tarafından beslenen bu aslan, vahşetiyle ünlüdür. Herakles'in tamamladığı oniki işin biri de, bu aslanın öldürülmesidir. Herakles, onu okları ve topuzuyla öldüremeyeceğini anlayınca, kolları arasına sıkıştırarak elleri ile boğduktan sonra, postunu yüzerek kendine zırh yapar.
YENGEÇ: Yengeç burcunun orijini Babil kültürüne dayanır. Ancak Mısır'da Yengeç takımyıldızı kimi zaman iki kaplumbağa ile temsil edilirken, kimi zaman da "Su Yıldızları" olarak adlandırılmıştır. Yine Mısır'da Yengeç burcu için anlaşılamaz bir yaratığın adı olan "Allul" adının da kullanıldığı tespit edilmiştir ve burcun Scrabe ile de sembolize edildiği görülmüştür. Dolayısıyla, Yengeç burcunun suyla olan bağlantısı çok eski çağlara dayanmasına rağmen, net bir mitik kökene sahip olmadığı söylenebilir.
BOÐA: Mitolojide temel kaynağını Anadolu, Fenike ya da Mısır uygarlıklarından alan Boğa sembolijisi yoğun olarak kullanılır.
Zeus, Fenike kralı Agenor'un kızı Europa'yı görünce O'na aşık olur. Ama eşi Hera'dan korkan Zeus bir boğa kılığına girer ve kızın yanına yaklaşır. Kendisini Europa'ya sevdiren boğa, eğilerek O'nu sırtına alır ve fırlattığı yıldırımların hızıyla denize dalar. Girit'e vardıklarında beraber olan Zeus ve Europa'nın Minos ve Rhadamanthys adlı iki oğlu olur.
Boğa kültüyle ilgili diğer bir mit ise, İstanbul boğazına adını veren İo ile ilgidir. Hera tapınığında rahibe olan İo'yu gören Zeus, O'nun güzelliğine vurulur. Bunu öğrenen Hera'nın öfkesinden İo'yu korumak için, Zeus kızı ineğe dönüştürür. İneğin kendisine verilmesini isteyen Hera, İo'ya bir at sineği musallat eder. Bunun üzerine İo deli gibi kıtadan kıtaya koşarak sinekten kurtulmaya çalışır. Bir denize ve bir boğaza adını (İstanbul Boğazı'nın adı, Bosphorus "İnek Geçidi"dir.) verdikten sonra Mısır'a gider ve orada eski haline dönerek tanrıça statüsü alır.