İçerik değiştir



- - - - -

Geçmişten Bugüne Türk Mizah Dergileri


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 56 yanıt verildi

#41 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 09.09.2009 - 14:41

Gönderilen Resim

Limon Güldürü Dergisi

1985 yılında Gırgır'dan ayrılan Şükrü Yavuz, Suat Gönülay, Mehmet Çağçağ, Can Barslan ve Gani Müjde gibi mizahçılar tarafından kurulan ve "Haftalık Hastalığınız" sloganıyla çıkan güldürü dergisidir.

Gırgır Dergisi'nden üreyen birçok güldürü dergisi arasında zamanla ayakta kalan ve en çok satan dergi oldu.

Daha sonra ayrılan kadrosunun ardından 1991 yılında Leman adını aldı.

Leman'dan dergisinden ayrılan bir ekip daha sonra Penguen'i; Penguen'den ayrılan mizahçılar da Uykusuz Dergisi'ni çıkardılar. Bu açıdan bakıldığında kendisinden sonraki ve bugünkü dergilerin de "atası"dır.

12 Eylül sonrası baskı döneminde cesur ve radikal muhalefet anlayışıyla iz bıraktı. Derginin alt başlığı "ana muhalefet dergisi" idi. Başbakan Turgut Özal'ın derginin kapağına açtığı davada mahkum olan Şükrü Yavuz hapis yattı.

Türk mizahının birçok önemli adı Limon'dan yetişmiştir.

(tr.wikipedia.org)

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 09.09.2009 - 14:41


#42 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 12.09.2009 - 11:48

Gönderilen Resim

Leman Güldürü Dergisi

Türkiye'nin en eski ve köklü güldürü dergilerinden biridir.
1992 yılında Limon dergisinin kapanmasıyla, aynı ekip Leman dergisini hayata geçirmiştir.

"Kronik Hastalığınız" sloganıyla haftada bir çıkan ve muhalif duruşuyla tanınan dergiden son yıllarda ayrılan ekipler Penguen ve Lombak gibi alternatif güldürü dergilerini kurmuştur.

Kadrosunda; Güneri İçoğlu, Kaan Ertem, Can Barslan, Behiç Pek, Yasin 25oğlu, Metin Fidan, Tuncay Akgün, Kemal Aratan, Atilla Atalay, Ahmet Yılmaz, Nuri Çetin, Suat Özkan, Mehmet Çağçağ, Bahadır Boysal, İpek Özsüzlü, Gökhan Dabak gibi güçlü yazar ve çizerler bulunmaktadır.

(tr.wikipedia.org)

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 12.09.2009 - 11:49


#43 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 18.09.2009 - 06:22

Gönderilen Resim

L-Manyak Aylık Güldürü Dergisi

Limon dergisinin devamı olarak ve Leman'dan bağımsız olarak çıkarılan güldürü dergisidir.

İlk sayısı Ocak/1996'da yayınlandı.

Bahadır Boysal, Kaan Ertem, Behiç Pek, Mehmet Çoşkun (Mem-Coş), Metin Fidan, Can Barslan ve Cengiz Akın kadrodaki adlardan bazılarıydı.

Derginin kurucularından Bahadır Baruter şöyle anlatıyordu L-Manyak'ı :
"Punk ne kadar apolitikse, o kadar apolitik L-Manyak...Ayrıca L-Manyak punk ve anarşist kültürden beslenen bir dergidir. Bu ülkede cinsel tabuları masaya yatıran bir tavrı vardır. Ve bu kaygan zeminde bu işi yapmak kolay değil. Aylık dergi ruhu L-Manyak'la başladı. Bu bir çete işi..."

Daha sonra Bahadır Baruter önderliğinde Hıbır ve Pişmiş Kelle kökenli genç çizerler, L-Manyak Dergisi'nden ayrıldı. Lombak'ı piyasaya çıkardılar.

(yeniaktuel.com.tr, tr.wikipedia.org)

#44 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 23.09.2009 - 19:00

Gönderilen Resim

Lombak Aylık Güldürü Dergisi

L-Manyak'tan ayrılan 11 çizer 2001 yılı Mayıs ayında Lombak dergisini çıkarmaya başladılar.

L-Manyak'ın fikir babalarından biri olan Bahadır Baruter, Bülent Üstün de ayrılan ekipte yer aldı.Diğer adlar ise Memo Tembel Çizer, Cengiz Üstün, Göxel, Andaç Gürsoy, Alpay Erdem, Faruken Bayraktare, Behiç Pek, Oky ve Kenan Yarar'dı.

Lombak'ın yaratıcıları Bahadir Baruter ve Kemal Kenan 'dı. Ad seçme aşamasında tifil, tombul, hımbıl, labunya, lavuk gibi isimler elendi ve Lombak yaratıldı.

2009 yılında(bu yıl) ise Alpay Erdem ve on arkadaşı dergiden ayrılarak Ağustos ayında Cici Güldürü Dergisi'ni çıkarmaya başladılar. Ne var ki bu yeni dergi uzun ömürlü olamadı ve kurucusu Alpay Erdem'in ayrılmasıyla birlikte dört sayının ardından kapandı.

Dergiden bir karikatür :

Gönderilen Resim


(privatesozluk.com, forumilk.com, cizgiroman.gen.tr)

#45 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 30.09.2009 - 04:32

Gönderilen Resim

Cici Haftalık Güldürü Dergisi

Penguen ve Lombak mizah dergilerinden ayrılan ve 12 kişiden oluşan bir çizer grubu 2009 Ağustos ayında "Tayyipsiz Mizah Dergisi" sloganıyla haftalık Cici Güldürü Dergisi'ni çıkardılar.

Lombak 'dan ayrılan Alpay Erdemin de kurucu olarak yer aldığı kadrodaki diğer adlar şöyleydi : Yetkin Gülmen, Felat Delibalta, Can Atakul, Göxel, İbrahim Sever, Serdar Gilkal, Kerem Demir, Çetin Küçük, Yuşa Yalçıntaş, Abdül…

Kadrodaki adlar, Cici’de siyaset ve özellikle Başbakan Tayyip Erdoğan'ın olmayacağını dile getiriyorlar ve “Başbakan ancak çizer olarak dergiye girebilir” diyorlardı.

Öncelikle, okurların çabuk tüketilen ve hızlı algılanan şeylere ilgi duyduklarını düşünerek dergilerini haftalık formatta hazırlamaya karar verdiler. Sert bir mizah geleneğinden geldiklerini söyleyen ekip üyeleri, piyasadaki “Atom, Kemik, Mikrop” gibi sert isimlere karşı, yaptıkları mizaha ironi oluşturması için bu ismi seçtiler Bir de sevimli ama aynı zamanda hafiften şeytani havası olan bir karakter yarattılar.

Lombak dergisinden gelen alışkanlıklarıyla diğer haftalık dergilere göre derginin boyutlarını da küçük yaptılar.

Ancak, ülke ve dünya gündemine yeni bir bakış açısı getirmeyi hedeflediklerini söyleyen dergi ekibinin bu umutlu girişimi, kurucu Alpay Erdem'in henüz üçüncü haftada tirajın düşüklüğünü gerekçe göstererek dergiden ayrılmasıyla hüsranla sonuçlandı. Kadroyu sarsan bu gelişmeden sonra Cici Dergisi 4.sayısıyla okurlara veda etti.

Güldürü/gülmece dünyasında, bu sonucun birkaç nedenle beklendiği açıklandı...Cici'nin suya sabuna dokunmayan bir güldürü dergisi olması, ülke gerçeklerinden kopuk ve siyaset dışı bir yayın politikası olması, dergide "muhalif mizah" yokluğu bu nedenlerden birkaçıydı. Birçok görüşe göre, siyasete uzak duran bir güldürü dergisi tutunamazdı.

Şu sıralarda ise Cici'nin kapanmasından çok, "gemisini terkeden kaptan" konumuna düşen ve bu nedenle okur kesiminden doğrudan veya dolaylı tepkiler alan Alpay Erdem'in itibarı konuşulmakta...

Aşağıda Alpay Erdem'in yarattığı bir karakter olan Şevki Teyze görülüyor:

Gönderilen Resim


(8sutun.com, blogbankasi.com)

#46 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 07.10.2009 - 05:11

Gönderilen Resim

Amcabey Mizah Dergisi

Bir dönemin en usta ve şöhretli karikatüristi olan Cemal Nadir Güler'in, 6 Aralık 1942 günü yayınlamaya başladığı haftalık mizah dergisidir.

Derginin sahibi Sermet Muhtar Alus, genel yayın müdürü Rıza Yücerir idi.

Güler'in ilk kez 17 Ağustos 1929 tarihinde Akşam Gazetesinde çizmeye başladığı ve geniş bir okur kitlesi tarafından sevilen ilk Türk çizgiroman bant karakteri olan sevimli, zarif, sevecen Amcabey tiplemesi, mizah dergisine de isim babalığı yapmıştır.

Dergi kadrosunda Nehar Tüblek, Hamit Duru gibi zamanın genç, sonraki yılların ise ünlü karikatüristleri ile Mahmut Yesari, Burhan Felek, Hikmet feridun Es gibi usta kalemler yer alıyordu.

İlk 33 sayısı gazete, daha sonrakiler ise dergi biçiminde olan Amcabey, toplam 69 sayı çıktıktan sonra 25 Mart 1944 günü yayınına son verdi.

Cemal Nadir Güler'in bir karikatürü :

Gönderilen Resim






**********
Cemal Nadir GÜLER kimdir?


Gönderilen Resim

(1902 - 1947)

Bulgaristan göçmeni bir ailenin çocuğu olarak Bursa'da doğdu.

İlköğrenimini Bursa'da tamamladıktan sonra ortaokulu Bilecik'te okudu. Girdiği bir sınavdan sonra mühendislik eğitimi görmek üzere Almanya'ya gitme hakkını kazandıysa da bu hakkını kullanmadı. Aynı zamanda hattatlık yapan babasının da etkisi altında ressam olmaya karar verdi.

İstanbul Sanayi-i Nefise Mektebi'nin (Mimar Sinan Üniversitesi) sınavlarına girdi, ancak başarısız oldu. Bir kasnakçının ve bir makine tamircisinin yanında çırak olarak çalıştı. Bir süre sonra tabela ressamlığı yapmaya başladı.Buna paralel olarak ilkokullarda resim öğretmeni olarak da çalıştı.

İlk kez 1920 yılında Sedat Simavi'nin yayınladığı Diken dergisinde bir karikatürü yayınlandı. 1928 yılında günlük çizmek üzere Akşam gazetesi yöneticilerinden Necmettin Sadak'tan teklif aldı. 1943'e kadar bu gazetede çalıştı. II. Dünya Savaşı sırasında Cumhuriyet gazetesinde karikatürlerini yayınlattı. 1941 yılında Vedat Günyol'la birlikte çocuklara yönelik Arkadaş isimli bir dergi yayınladı.

Çeşitli dergilerde yayınlanan karikatürlerinin yanı sıra, 1942-1944 yılları arasında Amcabey adlı mizah dergisini yayınladı. Aynı zamanda radyo için skeçler ve "Yüzkarası" adlı bir de tiyatro oyunu yazdı ve oyun İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından sergilendi.

Karikatürlerini Amcabey'e Göre (1932), Karikatür Albümü (1939), Akla Kara (1940), Dalkavuk Karikatür Albümü (1946) ve Amcabey Albümü (1946) adlarıyla albümleştirdi.

Cemal Nadir Güler 27 Şubat 1947 günü İstanbul'da yaşama veda etti.


Gönderilen Resim

- Yarattığı tipler:
Yarattığı tiplerle toplumsal bir eleştiri yapan Cemal Nadir, Arkadaş dergisinde çizdiği Dede ile Torun karikatürlerinde bilgi ile cehaleti, yeni ile eskiyi karşı karşıya getiriyordu. Amcabey tiplemesiyle toplumdaki çarpıklıkları, çıkarcı tipleri, ikiyüzlülükleri alaya alırken, Dalkavuk tiplemesiyle de dalkavukluk yaparak çıkarlarını koruyanları eleştiriyordu. Yeni Zengin tiplemesi toplumdaki sonradan görmeliği, Akla Kara tiplemeleri de eğitimsizliği ifade eden karakterlerdi.

(mizahhaber.blogspot.com, webobur.com, botav.org)

#47 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 08.10.2009 - 13:27

Leylak Mizah Dergisi

Osmanlı döneminde, kapağında "Kadınlara mahsus edebi mizah dergisi" yazısıyla sadece kadınlar için çıkan mizah dergisidir.

İlk kadın karikatürcümüz Fatma Zehra tarafından çıkarılmıştır ve kapak çizimi de Fatma Zehra'ya aittir.

Dosya kağıdı büyüklüğündeki 8 sayfadan oluşan ve kadınların hazırladığı 15 günlük derginin ilk sayısı 28 Mayıs 1914'te çıkar.

Leylak, kimi kaynaklara göre ancak tek sayı, kimi kaynaklara göre ise üç sayı çıkarılabilmiştir.

Fatma Zehra'nın yaşam öyküsü hakkında hiçbir bilgiye ulaşılamadığı gibi, dergiye ait kapak ile herhangi bir karikatür veya yazı da bulunamamıştır.

(eski.bianet.org)

#48 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 19.10.2009 - 15:29

Gönderilen Resim


Deli Defteri Aylık Mizah Edebiyatı Dergisi

2008 Mart ayında ilk sayısıyla yayın hayatına girdi

Derginin, "Gölgelerin Gücü Adına" Sahibi : Hayri Vaka
Genel Yayın Yönetmeni : Edip Üryanî
"Telaşe Müdürü" : Nazife Demir

Ankara merkezli derginin kadrosundaki adlardan bazıları:
Esrar Baz, Neron Romayakan, Ertem Ümit, Nazife Demir, Seyfullah Aslan, Hayri Vaka ve Edip Üryanî...

Mizahın edebiyatını, edebiyatın mizahını yapmaya çalışıyor Deli Defteri...
Türkçe ve çeviri mizah hikayeleri ve mizahi yönü ağır basan denemeler yayınlıyor.
Hem bugünü takip etmeye hem de geçmişi hatırlatmaya çalışıyor.

Deli Defteri kendini şöyle tanıtıyor: "Deli Defteri: çok gülüngeçli okungaç, kaçmayın, okuyun!"

(eksisozluk.info, imge.com.tr)

#49 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 25.10.2009 - 23:21

Gönderilen Resim


Cem Mizah Dergisi

İstanbul'da Cemil Cem tarafından yayımlanan haftalık mizah dergisidir.
10 Aralık 1910 - 18 Ekim 1912 günleri arasında çıktıktan sonra yayınına ara verdi.
10 Aralık 1927 - 2 Mayıs 1929 yılları arasında yeniden yayınlandı.

Derginin başyazarlığını Refik Halit Karay yaptı.
Avrupalı karikatüristlerin de yapıtlarının yer aldığı Cem, Kalem'den sonra Türkiye'de çıkan Batılı anlamda ikinci mizah dergisi oldu.

Dergi, ilk basıldığı yıllarda Fransızca olarak da sayılar çıkardı. Ancak Cumhuriyet'ten sonra tamamen Türkçe olarak yayımlandı.

Sahibi Cemil Cem'in iktidarla olan uyuşmazlığı sonucu 1929 yılında 49. sayısından sonra, bir daha dönmemek üzere kapatıldı.

Cemil Cem'in dergide çıkan bir karikatürü:

Gönderilen Resim
- Ne olmuş, deniz mi tutmuş?
- Hayır, güneş çarpmış!..





**********
Cemil CEM kimdir?


Gönderilen Resim

(1882 - 1950)

İstanbul'da doğdu.

Hukuk öğrenimi gördü. Dışişlerinde görevli olarak Fransa'ya gitti. Bu sırada Paris'te Siyasal Bilgiler Okulu’nun derslerini izledi. 1908'de İstanbul’da yayımlanmaya başlayan Kalem dergisine karikatürler göndermeye başladı. Karikatürlerinde altyazıya da önem veriyordu.

1910'da İstanbul'a döndü ve aynı yıl ünlü mizah dergisi Cem dergisini çıkarmaya başladı. Özellikle portre karikatürleri çizdi ve karikatürlerinde devlet adamlarının kişiliklerinin ve dış görünüşlerinin en belirgin yanlarını ustaca yansıttı. 1912'de, Balkan Savaşları’ndaki yenilginin ardından dergiyi kapatarak Avrupa'ya gitti.

Kurtuluş Savaşı sırasında İstanbul’a döndü ve 1925’e değin Sanayi-i Nefise Mektebi'nde (bugün Mimar Sinan Üniversitesi) müdürlük yaptı.

Cem'i 1927’de yeniden yayımlamaya başladı. Vergileri eleştiren bir karikatürü nedeniyle yargılandı. Recep Peker'i konu alan bir karikatürü nedeniyle de dergisi 1928'de kapatıldı ve karikatür yayımlaması yasaklandı.

Bir süre İstanbul Belediye Şehir Meclisi üyeliği yaptıktan sonra evine çekildi, zamanını resim yaparak geçirdi.

Cemil Cem 9 Nisan 1950’de İstanbul’da öldü.

Çağdaş Türk karikatürünün en önemli ustalarından biri olan ve karikatürlerinde genellikle Türkiye'nin siyasal yaşamını konu alan Cem, karikatürlerini mizahı yazıyla ileten bir anlayışla çizdi. Devlet adamlarını ve yönetimi hiç sakınmadan eleştirdi. Çizgilerindeki gerçekçilik ve ince mizah anlayışıyla daha sonra birçok karikatürcüyü etkiledi.
Cem'in 1909'da yayımladığı adsız bir karikatür albümü vardır.

(mizahhaber.blogspot.com)

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 25.10.2009 - 23:30


#50 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 01.11.2009 - 03:50

Gönderilen Resim


Eşşek Mizahi Gazete

Meşrutiyetin ilânınıyla oluşan özgürlük ortamı içinde Osmanlı toplumunda peş peşe çıkan gazete ve dergilerin en ilginci 1910 yılında Baha Tevfik tarafından çıkarılmaya başlayan "Eş şek" ismindeki mizah dergisidir.

Eski yazıda, "Eşek" kelimesindeki (ş) harfinin tam manasıyla çifteli olarak "eşek" okunması için "şedde" denilen bir işaretin kullanılması gerekirdi. Onun için, 1910 da çıkan "Eşek", şiddetli eşektir.

"Eşşek" dergisinin ilk sayısı, 16 Kasım 1910'da çıkmıştır.

Gazetenin başında imtiyaz sahibi, yani şimdinin sorumlu yazı işleri müdürü dediğimiz kişileri şöyle belirtilmişti:

"Sahib-i imtiyaz: Merzifonî*
Müdir-i mesul: Halil"
Sermuharriri (başyazarı) : Kıbrısî Don Kişot.
Müdiri edebî: Çimenderzade Faik.
Heyet-i tahririye (yazı kadrosu): Topal eşek, tırnağı karıncalı eşek, kaba kulak.

* Merzifoni, Merzifonlu demektir.
Merzifon ise cins eşekleriyle tanınmış bir yerdir.

Gazetenin idarehane adresi olarak da şu beyit yazılmıştır:
"Babıâli Caddesindedir ahır,
Numro dörttür, iş düşerse gel anır".
Notaya muafık her türlü anırtı kabul edilir.
İnsanlara ders-i edep verir. Sahiplerinin eşekliği tutunca neşrolunur, muti, mütehammil ve beynelmilel hayvan gazetesidir".

Kadrosunda Osman Cemal (Kaygılı), Enis Behiç (Koryürek) gibi adlar bulunan "Eşşek", 16 sayı çıkabildikten sonra, mizah dergilerinin hemen hemen hepsinin başına gelen akıbetle kapatıldı.

Günümüzde, kediye benzetti diye karikatürcüler hakkında peş peşe davalar açıldığı göz önüne alınacak olursa, o dönem için politikacıları ve devlet adamlarını eşeğe benzeterek hicvedenin oldukça cüretkar, hicvedilenin ise göreceli olarak hoşgörülü olduğu düşünülebilir.

Aşağıda "Eşşek" dergisinden alınmış ilginç karikatürler görülüyor:

Gönderilen Resim Gönderilen Resim





**********
Baha TEVFİK kimdir?


Gönderilen Resim

(1884-1914)

Biyolojik ve evrimci maddeciliği savunan düşün adamıdır.

İzmir'de doğdu.

İzmir İdadîsi'ni bitirdi. Yüksek öğrenimini Mülkiye Mektebi’nde tamamladıktan sonra bir süre felsefe öğretmenliği yaptı. Kardeşiyle Teceddüd-i İlmi ve Felsefi Kütüphanesi'ni kurdu. Felsefe Mecmuası, Zekâ dergilerini, Eşşek gülmece dergisini çıkardı. Eşşek'in kapatılması üzerine El Malum’u, o da yasaklanınca Yine O adlı dergiyi çıkardı.

Osmanlı Sosyalist Fıkrası’nın kurucularından ve ilk merkez yürütme kurulu üyelerindendi.
Bu partinin yayın organı İştirak’te yazdı, yönetimine katıldı. Türkiye’de maddecilik akımının ilk örneklerini verdi. Ludwig Büchner’den çevirdiği Madde ve Kuvvet, o dönemde büyük tartışmalara yol açtı. Felsefenin Türkiye’de yayılmasına öncülük eden, bu alanda batı kaynaklarına dayanmanın gereğini ileri süren ilk Türk aydını sayılır.

Baha Tevfik 19 Mayıs 1916 günü yaşama veda etti.

- Yapıtlarından:
Felsefe-i Edebiyat
Nietzsche Hayatı ve Felsefesi
Muhtasar Felsefe

(derleme)

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 01.11.2009 - 03:51


#51 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 11.11.2009 - 04:07

Gönderilen Resim

Boşboğaz ile Güllabi
(Yukarıda derginin 7 Ağustos 1908 günlü 4.sayısı)

İkinci Meşrutiyet'ten sonra Hüseyin Rahmi Gürpınar ve Ahmet Rasim'in çıkardığı mizah dergisidir (1909).

İyi satmasına karşın derginin ömrü uzun sürmemiştir, çünkü Gürpınar, politik malzemeler işleyen bu dergi yüzünden mahkemeye verilmiş, ancak beraat etmesine rağmen dergisi kapatılmıştır.

Böylece dergi sadece 37 sayı çıkabilmiştir.

Kadroda Rahmi Hilmi, İbrahim Hilmi gibi adlar vardı.

Dergiden bir karikatür :

Gönderilen Resim
-Aman uçurtmanın ipi sağlam mı?
-Merak etme sağlam. Hem ucu ordunun elinde.


(Uçurtmanın üzerinde "Hürriyet" yazmakta...Karikatür, II. Meşrutiyetin ilanında ordunun yerine ve önemine vurgu yapıyor.)

(ansiklopedi.turkcebilgi.com, bianet.org, nadirkitap.com)

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 11.11.2009 - 04:09


#52 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 14.11.2009 - 14:00

Gönderilen Resim


Kazgan Güldürü Dergisi

Mülkiyeliler Birliği tarafından her yıl çıkarılan, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin diğer adıyla Mülkiye'nin geleneksel güldürü dergisidir.

İlk Kazgan 1937 yılında Cahit Kayra, Süleyman Barda, Kenan Kızıltan ve Memduh Aytür tarafından teksir makinası ve elyazmaları ile çoğaltılarak Kazan adıyla çıkarılır. 1948 yılında ise basılı olarak ve “Sıkışık zamanlarda çıkan mizah gazetesi” sloganıyla çıkarılır. Daha sonraki yıllarda her sayı için ayrı slogan kullanılacaktır.

1982'deki sayısından sonra yayınına ara veren Kazgan tam 17 yıl suskunluğa gömüldükten sonra 1990 yılında geri dönecek ve fire verdiği bir iki yıl dışında 2008'e kadar yaşamayı başaracaktır.

Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencilerinin mezun olacakları yıl çıkarttıkları Kazgan, sunuş bölümü Şaban'a yazılan ve o yılın kültür, fizik, bilim, sanat, siyaset, magazin ağırlıklı haberler külliyatı olan bir mektupla açılır; ardından mizahi bir dille Fakülte'de dikkat çeken kişilerle ilgili haberler verilir.

Kazgan, bir başka bakış açısıyla şöyle de tanımlanabir:
"1937'den beri siyasi ve ekonomik krizler, sıkıyönetimler ve ihtilaller izin verdiği ölçüde Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencileri tarafından çıkarılan hocalar, öğrenciler, memurlar ve çaycılar dahil herkese ayrım gözetmeksizin çamur atan, eleştiren, iğneleyen, hiç bir etik kaygısı olmayan, sözünü esirgemeyen, geleneksel fikir zikir, magazin dergisi..." (paramakash)

(mulkiye.org.tr, sozluk.sourtimes.org)

#53 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 20.11.2009 - 00:23

Gönderilen Resim


Kalem Mizah Dergisi

İstanbul'da 3 Eylül 1908 - 29 Haziran 1911 yılları arasında Türkçe - Fransızca olarak yayımlanmış olan haftalık mizah dergisidir.

Çağdaş Türk mizahı ve karikatürünün öncüsü olarak sayılan dergi II. Meşrutiyet'ten sonra Salah Cimcoz ve Celal Esat Arseven tarafından yayımlanmaya başladı.

Dergide yazılar Fransızca ve Türkçe çevirileriyle yayımlanıyordu.
Yalnızca içeriğiyle değil aynı zamanda kağıt ve baskısıyla da oldukça kaliteli bir yayın organı olan dergide birçok önemli Türk ve yabancı ad yazdı veya çizdi. Bunlardan biri de Türk karikatürünün öncüsü sayılan Cemil Cem'di. Cem buradaki karikatürleriyle tanındı ve daha sonra Kalem'de yayımlanan yapılarını bir kitapta toplayarak Türk karikatürünün ilk albümü'nü hazırlamış oldu.

Cemil Cem dışında Sedat Nuri İleri, Refik Halit Karay, İzzet Melih Devrim, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Mithat Cemal Kuntay, İzzet Ziya, Ahmed Rasim gibi Türk ve L. Andres, İon, A. Rigopulos, Scarselli, Pahatrekas, Plaicek d'Ostoya gibi yabancı yazar veya çizerler dergide yer aldı.

Döneminin önemli bir mizah dergisi olarak II. Abdülhamit ve sonrasında İttihat ve Terakki yönetimini de eleştirmekten geri kalmıyordu. Bu yüzden de sık sık iktidardan baskı gördü ve bunlar sonucunda 130. sayısını çıkardıktan sonra kapandı.


Sedat Nuri İLERİ'nin bir karikatürü :

Gönderilen Resim
(derleme)

#54 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 26.11.2009 - 16:30

Bağrıyanık Mizah Gazetesi

Türk-İslam ülküsünü benimsemiş ve başta Türk Ocağı olmak üzere devrin "milliyetçi" kuruluşlarında faal rol oynamış Osman Yüksel Serdengeçti'nin 1952 yılında çıkardığı mizah gazetesidir.

Gazete, mizahı insanları güldürüp eğlendirmek amacıyla değil, devrin şartları gereğince;söylenemeyenin söylendiği bir araç olarak kullanmak amacıyla çıkarılmıştır.

Başlığı altında "Hak yolunda bağrı yanık yolcular" sözü yer alan gazetenin ilk(ve tek) sayısında tek parti yönetiminin esprilerle dolu yergisi yer almaktaydı. Bu yüzden gazete çıkar çıkmaz yasaklı yayın haline geldi ve toplatılıp kapatıldığından devam etmedi. (Kimi kaynaklar ise gazetenin 3.sayısından da söz etmektedirler, ne var ki doğrulanamadı.)

Dergiyle ilgili kapak, karikatür veya yazı bulunamadı, ancak, aşağıdaki notlar yayıncısının ilginç kişiliği hakkında fikir vermeye yetiyor:

- Çıkarmak istediği "Bağrıyanık"ı çıkaracağı günlerde, gazetenin hayaliyle yaşayan Osman Yüksel Serdengeçti'nin, bir lokantaya girdiğinde garsondan karnıyarık isteyeceği yerde şöyle seslendiği anlatılır, "Bir porsiyon bağrıyanık lütfen !"

- Politikayla da atılan Serdengeçti, milletvekilliği sırasında kravat takmadığı için uyarı alır, uyarıları dikkate almayınca genel kurula girişi yasaklanır. Bu kez beline bağladığı kravatla içeri girer, yakasına takması gerektiğini söyleyenlere ise şu yanıtı verir: “Kanunda nereye takılacağı belli değil. İstediğim gibi takarım...”

- Hazır cevaplığıyla tanınan Serdengeçti, milletvekili olduğu dönemlerde meclis kürsüsünde konuşurken diğer parti milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak protesto eder ve konuşmasını engellemeye çalışırlar. Bunun üzerine Serdengeçti," Bu meclisin yarısı hıyar..." deyip kürsüden iner. Büyük tepkiler sonucu sözünü geri almak için yeniden kürsüye gelen Serdengeçti şöyle der, "Tamam sözümü geri alıyorum; bu meclisin yarısı hıyar değil..."

Osman Yüksel Serdengeçti, ayrıca 1947 ile 1962 arasında toplam 33 sayı olarak Serdengeçti Dergisi'ni çıkardı(aşağıda).

Gönderilen Resim Gönderilen Resim


(frmpaylas.com)

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 26.11.2009 - 16:31


#55 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 01.12.2009 - 22:33

Gönderilen Resim



Akbaba Mizah Gazetesi

Kıbrıs'ta 19.yüzyılın sonlarına doğru yayınlanan mizah gazetesidir.
Ahmet Tevfik tarafından 1897'de çıkarılan gazete iki haftada bir yayımlandı.

Kokonoz'la birlikte Kıbrıs Türk toplumunda "Yazılı Mizah" anlayışının başlamasına ve gelişmesine önayak oldu.

Akbaba, Jön Türkçü idi ; padişaha keskin hicivleriyle karşı durdu.
Abdülhamit bu nedenle Ahmet Tevfik'i idama mahkum ettirdi.

Bunun üzerine Akbaba Mizah Gazetesi bir yıllık yayın yaşamından sonra 1898'de kapandı.

Yazdıklarından ötürü idama mahkum edilen ve Türkiye'ye gitmesi yasaklanan ilk Kıbrıslı Türk gazeteci büyük olasılıkla Ahmet Tevfik'tir.

(kibriskarder.8m.com)


Bilgi :
Akbaba Mizah Gazetesi'nin, Türkiye'de 1922'de yayımlanmaya başlayan Yusuf Ziya Ortaç'ın Akbaba Mizah Dergisi'yle bir ilgisi yoktur.

Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 01.12.2009 - 22:34


#56 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 06.12.2009 - 00:04

Gönderilen Resim

TİREN "Mizah Şeysi'

3 İTÜ 'lü öğrenci; Uğraş Güneş, Bahadır Keşan ve Alper Doğan'ın çıkardıkları mizah dergisidir.

İlk sayısı "İmtiyaz Garibi ve Sorunlu Yazı İşleri Müdürü' Bahadır Keşan, 'Genel Yayan Yönetmeni' Uğraş Güneş ve 'Körsel Yönetmeni' Alper Doğan ile amatör karikatürist Semih Can Ülgen" gibi mizahi bir tanıtımla 6 Aralık 2003'te çıktı.

İki haftada bir çıkan büyük boy renkli dergi, kapak dahil 20 sayfaydı.

Karikatür ve mizah yazıları dışında akord isimli mizahi de olsa müzik bölümü ve röportaj bölümü de vardı.

Bahadır Keşan, Murat Akkoç, Murat Ergen, Alper Doğan, Hakan Taşkıran, Hasan Kaçan. Alper Doğan, Gökhan Karagülle, Dinçer Çetin ve Bora Yeter gibi adların yer aldığı dergi bir kaç sayı çıktıktan kapandı ve 2004'te Milliyet'in mizah eki olarak verilmeye başlandı.

Aşağıda, dergi çizerlerinden Hasan Kaçan'ın bir karikatürünü görüyorsunuz:

Gönderilen Resim


(dexigner.com, radikal.com.tr, wdyd.com)

BİLGİ:
Dergiye ait büyük boy kapak veya karikatür bulunamamıştır.

#57 alsancakE24

alsancakE24

    Onun için takıntı haline geldik

  • Üyeler
  • 2.849 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 16.12.2009 - 21:18

Gönderilen Resim


Saksağan Haftalık Siyasi Mizah Gazetesi

İlk sayısı 20 Haziran 1953 tarihinde çıktı.
İki yıla yakın yayınlandı.

Sahibi; Zeki Mamuh, Fethi Yurtsever, Kemal Akdeniz'di.
Kadrosunda; Pertev Ertün, Beytullah Heper, Yılmaz Büyükerşen gibi adlar vardı.

34x50 cm boyutlarında olan ve 10 Kuruş fiatla satılan gazete, 2000 adet tirajla en kapsamlı mizah gazetesi olarak Eskişehir basın tarihindeki yerini aldı.

(krkmer.anadolu.edu.tr)





Benzer Konular Daralt

16 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 16 ziyaretçi, 0 gizli