Latife ve Fikriye/İki Aşk Arasında Atatürk
Yazan: İsmet BOZDAÐ
Yayınevi: Truva
187 sayfa
Mustafa Kemal Paşa'nın en yakın arkadaşlarından biri ve başyaveri Salih Bozok'un hiçbir yerde yayınlanmamış anıları ve onun gözünden Atatürk'ün özel hayatından bilinmeyen kesitler... Atatürk'e tapan iki kadın... Fikriye ve Latife Hanımların Atatürk'ün hayatındaki yerleri ve seyirleri... Biri, Kurtuluş Savaşı öncesinden beri onunla olan Fikriye Hanım, diğeri İzmir yangını sebebiyle Paşa'yla tanışan ve yeni bir yangına tutulan Latife Hanım...
"Sofra altüst olmuş, yemek herkesin burnundan gelecek. Mustafa Mecdi Bey dayanamamış, bir kağıda: 'Ya Şimdi susarsın ya da "bos" kağıdını yazarım.' diye yazmış. Makbule Hanım'ın, kağıda okumasıyla susması bir olmuş. Kalkmış, yemek yemeden yatağa çekilmiş.
Arada, bu patırtılar kopardı ama; Fikriye Hanım'lı Çankaya, yine de iyiydi! Bu ufak tefek patırtıları bir kenara koyarsak, savaş günlerinin bütün mahrumiyetlerine, tehlikelerine, heyecanlarına, fırtınalarına rağmen; Çankaya, Fikriye Hanım'ın sayesinde hiç güneşsiz kalmadı!.. Ama, Türk ordularının İzmir'e varmasıyla birlikte, Fikriye Hanım'lı Çankaya ya kocaman bulutlar yığılmaya başlamış... Önce kadınsı bir sezgiyle İzmir'den kuşkulanmış; hele Latife Hanım'ın adı gazetelere geçince, Fikriye Hanım'lı Çankaya, sofrasız aksamlar yaşamaya başlamış!..
Zaten Fikriye; halkın, "ince hastalık" dediği ciğer tüberkülozu çekiyordu... Bu olayların getirdiği keder ve endişe, hastalığı daha da kamçıladı... Münih'te bir sanatoryuma tedavi için gönderildi...
Dönüşünü, Çankaya ya kabul edilmeyişini, beni arayışını ve Çankaya'dan dönerken, faytonda kalbine bir kurşun sıkışını anlatmaya dilim varmıyor..
Bugün düşünüyorum da, Latife ortaya çıkmasaydı, acaba Fikriye için Mustafa Kemal Paşa ile evlenme ümidi var mıydı?.. Hayır, böyle bir ihtimal yine de yoktu, sanırım... " (Tanıtımdan)
*İsmet BOZDAÐ kimdir?
Araştırmacı, yazar
1916 yılında, Bursa'da doğdu.
İlk ve orta öğrenimini Bursa'da tamamladı.
İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi mezunu olan yazar; Vatan, Tasvir, Son Posta, Hürriyet, Günaydın, Milliyet, Güneş ve Tercüman gazetelerinde, yazılar yazdı. Yakın tarihle ilgili araştırmalar yapan yazar, bu konu üzerine elliye yakın eser vermiştir.
Eserlerinden bazıları:
- Şiir: Üç mum Yandı, Gönderilmemiş Mektuplar
- Diğer Eserleri:
Başvekilim Menderes
Atatürk ve Eşi Latife Hanım
Atatürk İnönü Bayar Çekişmeleri
Atatürk'ün Sofrası
Abdülhamid'in Hatıra Defteri
Demokrat Parti ve Ötekiler
Atatürk'ün Anıları
Bir Darbenin Anatomisi/27 Mayıs İhtilali
Demirkırat Aldatmacası
Değişim Şafağı
(netkitap.com, biyografi.net)
Bu mesaj alsancakE24 tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 25.02.2009 - 09:47