Bahar yorgunluğuna yenik düşmemek için öğün atlamamak gerektiğine dikkat çeken beslenme uzmanı Sevil Nas Can, baharda enerjik kalabilmek için şu önerilerde bulundu.
* Öğün sayısını artırmak, sindirim sisteminizin zorlanmaması için çok önemlidir. Uzun süre aç kalmamalı ve birden yemeğe yüklenmemelisiniz.
ALKOL ALMAYIN
* Günlük sıvı tüketiminin artırılması, baharda değişen hormonal ve çevresel etkilerin vücudunuzda yaratacağı ödemi (şişkinliği) azaltır. Günde ortalama 10-14 bardak arası su tüketin.
* Kola ve kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekler ve alkol tüketimi, vücuttaki ödemi arttıracağı için onların yerine su, az tuzlu ayran, yarım yağlı süt ve taze sıkılmış meyve suları için.
* Yatmadan önce uyumaya yardımcı, rahatlatıcı ve sindirim düzenleyici bitki çaylarını (rezene çayı-yeşil çay gibi) içmeniz faydalı olur.
FAZLA TUZ YORAR
* Aşırı tuz tüketimi, vücutta su birikimini artırarak yorgunluk hissi vereceğinden fazla tuz tüketiminden kaçının.
* Hamur işleri, şerbetli tatlılar, pilav, makarna ve ekmek; uyku ve yorgunluk halini artıracağı için ölçülü tüketin. Bunların yerine, kepekli ve tam tahıllı yiyecekler, sütlü tatlılar tercih edin.
timeturk