İçerik değiştir



- - - - -

Uzmanlardan "ishal" uyarısı


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 1 yanıt verildi

#1 Haberci

Haberci

    Jurnalci

  • Muhabirler
  • 8.175 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 29.05.2009 - 10:24


Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, 5 yaş altı çocuk ölüm nedenleri içerisinde ishalli hastalıkların önemli bir yer tuttuğunu belirtti.

Devamı için tıklatın
Harabe.net Haber Servisi

#2 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 20.08.2010 - 16:20


İshali önlemek için..
Bolu Sağlık İl Müdürü Dursun Koç, ishallerin ortaya çıkmasındaki önemli etkenlerden birinin hijyen kurallarına uyulmaması olduğunu söyledi.

Koç, yaptığı açıklamada, ishalin yaz aylarında görülme sıklığının çeşitli etkenlere bağlı olduğunu kaydetti. Bu nedenlerden en önemlisinin hijyen olduğunu belirten Koç, "Hijyen dediğimizde beden, gıda, su ve çevre hijyeni akla gelir. Vücut banyosu haftada 1-2 kez su ve sabunla yapılmalı, vücuttaki mikroorganizmalar uzaklaştırılmalı bu sayede kan dolaşımı hızlanır ve dokular iyi beslenir. Yemeklerden önce ve sonra, tuvaletten önce ve sonra, bebeğinizi beslemeden önce ve altını değiştirdikten sonra, eller bol su ve sabunla yıkanmalıdır. Uzun ve bakımsız tırnaklar içine mikroplar yerleşir ve hastalık yaparlar. Bebeğimizin, çocuklarımızın ve kendi el, ayak tırnaklarımızı kısa ve küt kesmeli, ellerimizi ve ayaklarımızı sık sık yıkamalıyız." dedi.

Dursun Koç, diş bakımı ve hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini, günde 2 kez dişlerin fırçalanması gerektiğine dikkat çekti.

Gıda hijyeni içinse sebze ve meyvelerin yemeden önce mutlaka yıkanmasına vurgu yapan Koç, şöyle devam etti: "Taze sebzeler önce ayıklanmalı, yıkanmalı sonra doğranmalıdır. Hazır gıdaların imal ve son kullanma tarihleri kontrol edilmeli. Son kullanma tarihi geçmiş ürünler kesinlikle kullanılmamalıdır. Çünkü ürün; bozulmuş olabilir, mikroorganizma üreyebilir. Çocuklara katkı maddesi içeren yiyecekler yedirilmemeli, açıkta satılan yiyecekleri satın almamaları ve sakıncaları anlatılmalı, kirli kapların temizliğinde kullanılan deterjanlar iyice durulanmalıdır.

Koç, su hijyeni sağlayabilmek için temiz olmayan suyun içilmemesine, kullanılmamasına vurgu yaptı ve şüphe edilen suyun kaynatılarak içilmesi gerektiğini ifade etti.

Çevre hijyeninin diğer önemli bir husus olduğunu ifade eden Koç, bu konuda şunları kaydetti: "Çöpler açıkta bırakılmamalı, herhangi bir haşere ve mikroorganizma bulaşmasından kuşkulanılırsa, taze sebzeler 20 dakika tuzlu veya klorlu suda bekletilmelidir. Tuvaletler kapalı olmalı, temizliği çamaşır suyu ile sık sık yapılmalı, tuvaletlerde temiz su bulunmalıdır. Özellikle kanser, tansiyon, böbrek, şeker, akciğer hastalığı ve kalp yetmezliği bulunan hastaların vücut sağlığı yeterli değildir ve ishal karşısında daha çok zarar görebilirler. Bu nedenle kronik rahatsızlığı olanların, bebek ve çocukların bu dönemde ilk tedbir olarak sıvı alımını artırmaları ve uygun diyetle beslenmeyi sürdürmeleri gerekir."

Koç, ayrıca, geçmiş yıllara bakıldığında Bolu'da ishal vakalarında istatistiki olarak bir fark olmadığını dile getirdi.


DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim





Benzer Konular Daralt

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli