Sevgili atlantisli
yaşar nuriye gelince.o adamı ciddiye almıyorum.daha önce onun konusunda yazdıydım düşüncelerimi
Demişsiniz.
Ama bak birileri onu bayağı bayağı ciddiye almışlar.
Başkalrını bilemiyeceğim ama ben dahil hatta Yaşar Nuri'nin de bizzat kendisi de dahil olmak üzere tam tanıyamamışız.
2000 Yılında Time dergisinin açtığı anketten haberim vardı ama içeriği ve sonucu hakkında hiçbir fikrim ve bilgim yoktu. Ben de yeni öğrendim.
O bile kendini tanıyananışken sen, ben, kim oluyoruz da yorum yapıyoruz ki.!!??
İlahiyatçı, Avukat, Siyasetçi, Gazeteci Prof. Yaşar Nuri'yi , Yaşar Nuri den öğrenelim. Buyurun okuyun.
HABERTÜRK muhabirlerinden Bedia Ceylan Güzelce'nin, İmamı Âzam kitabıya ilgili olarak bendenizle yaptığı röportajı 13 Eylül'de yayınlandı. Röportaj vesilesiyle şahsımla ilgili bir gerçeği öğrendim. Bu gerçek beni bazı şeyleri bir kez daha hatırlamaya ve hatırlatmaya itti. Şöyle:
Ünlü Time Dergisi'nin 2000 yılında yaptığı "Yirminci Yüzyılın En Etkili Yüz Şahsiyeti" anketini biliriz. Bendeniz, o ankette, dünya kamuoyunun verdiği 290 bin küsur oyla "Yirminci Yüzyılın En Etkili Yüz Adamı"nın ilk onu arasına konmuştum.
"En Etkili Yüz Adam" beş kategoride seçilmişti:
1. Liderler ve Devrimciler
2. Sanatkârlar ve Müteşebbisler
3. Dev Tesis Kuranlar
4. İlim Adamları ve Düşünürler
5. Kahramanlar
Bendeniz 4. kategori olan "İlim Adamları ve Düşünürler" kategorisinin ilk 10'u içinde yer alıyorum.
ÇALIŞMAKTAN BUNLARI TAKİBE VAKİT BULAMADIM
Bedia'nın röportajına kadar, Einstein'dan iki basamak sonra yedinci sırada olduğumu biliyordum. Hoş bu bilgimi de yine birilerine borçluyum.
Durumu, o sıralarda, "New York Life Insurance"ın davetiyle ABD'nin üç eyaletinde verdiğim "İslam ve Sigorta" konulu 8 konferansın ilkinin açış konuşmasını yapan Amerikalının, "Bugün size yüzyılımızı etkilemiş yüz büyük insanın ilk onu içinde yer alan bir bilim ve düşünce adamı hitap edecek" sözü üzerine öğrenmiştim. Konferans sonrası sohbette "Bunu yeni öğrendim" dediğimde Amerikalı şaşırmış ve beni elimden tutarak bilgisayarın başına getirip Time anketiyle ilgili haberi okutmuş ve espri olarak da bir çıkış alarak "Bunu sakla. Belli ki sen kendinle ilgili haberleri takip etmiyorsun" diye bana vermişti. O çıkış sayfaları hâlâ dosyalarımdadır. O günlerde anket henüz sonuçlanmamıştı.
İzin verin hiç değilse şunu söyleyeyim: "Dinci ve dinsiz bazı namussuzlar"ın habire "kibirli, burnu büyük, övgü ve başarıya doymayan" adam diye bir tür megaloman gibi lanse etmeye çalıştıkları adam kendisiyle ilgili dünya çapında bir anketin böylesine gurur verici sonuçlarına karşı böylesine kayıtsızdı. Ve benim ülkemin basını ve devleti, dünya kamuoyunun beni layık gördüğü bu sonuçtan tek kelimeyle bahsetmemiştir. Amerikalı sayesinde öğrendiğim sonuçlarda, bendeniz, 7. sırada, Albert Einstein'dan iki basamak sonrada idim.
Bedia'nın röportajı sayesinde öğrendim ki, anketin son şekline göre, Einstein benim iki basamak önümde değil, arkamda yer alıyor. Time'ın yayınladığı "oylamanın son günü" (last day of voting: 19 Ocak 2000) listesindeki "İlim Adamları ve Düşünürler" kategorisindeki ilk on şahsın aldığı oylar ve genel oylara oranlar şöyle:
1. Enrico Femi: 769.453 oyla % 21.25.
2. Jonas Solk: 762.048 oyla % 21.04.
3. Viktor Hambardzumian: 554.143 oyla % 15.30.
4. Milton Friedman: 385.181 oyla % 10.63.
5. Edward Teller: 323.981 oyla % 8.94.
6. Alan Turing: 308.806 oyla % 8.52.
7. Yaşar Nuri Öztürk: 292.039 oyla % 8.06.
8. Vannevar Bush: 119.549 oyla % 3.30.
9. Albert Einstein: 54.262 oyla % 1.49.
10. John Kennedy: 8634 oyla % 0.21.
John Kennedy, Liderler kategorisinde de ilk onun arasında. Orada aldığı oy da 8634 ve oran yine % 0.21. Bilvesile şunu da ekleyelim:
Anılan ankette Mustafa Kemal Atatürk iki kategoriye girmiş ve ikisinde de bir milyonun üstünde oy almış: Liderler kategorisinde 1.339.039 oyla ikinci, Kahramanlar kategorisinde 1.580.369 oyla üçüncü sırada yer alıyor büyük Atatürk.
Bu ankette yer alan üçüncü Türk, Vehbi Koç. Müteşebbisler kategorisinde 5. sırada. 345.902 oy ve % 10.97 oranla.
Bu mesaj waranko tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 24.09.2009 - 12:54