5. sınıftan küçüklere de Kuran kursu izni çıkıyor
ANKARA Milliyet
Kuran kursuna gidecek çocukların yaş sınırları daha da aşağıya çekilecek.
Bakan Çelik, “İlköğretim 5. sınıfı bitiren çocuklar yaz Kuran kurslarına gidebiliyor. 5. sınıf değil de 3., 4. sınıftaki çocuk gönderilmek isteniyorsa, gidebilir” dedi
Devlet Bakanı Faruk Çelik, Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasası ile yaz Kuran kurslarındaki yaş sınırlamasını kaldırmayı planladıklarını söyledi. Çelik, “Bu konudaki kısıtlamanın doğru olmadığı inancındayız” dedi.
Çelik, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hizmetlerinin 44 yıl önce çıkarılan bir yasayla yönetildiğini belirterek şunları söyledi:
“Günümüzün ve geleceğin şartlarına hitap edecek bir yasa tasarısı hazırladık. Geçen hafta Başbakanlık’a gönderdik. Tasarıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’nın düzenlediği yaz Kuran kurslarındaki yaş sınırlaması kaldırılacak. Düzenleme Anayasa’nın ruhuna uygun şekilde yapıldı ve 24. madde esas alındı.
Çocuklara açılıyor
Çocuklar ailelerinin izni çerçevesinde kurslara devam edecek. Kamuoyu da böyle bir beklenti içinde. 2 aylık yaz tatili süresince çocukların, Kuran öğretimini talep etmeleri halinde camiye ilgili yere gönderilmesi, yine devletin bir görevlisinin nezaretinde bu eğitimi almaları şeklinde bir düzenleme.
Bu konudaki kısıtlamanın doğru olmadığı inancındayız. Zaten Anayasa’nın 24. maddesine göre, din kültürü ve ahlak öğretimi, ilk ve orta öğretim kurumlarında okutulan zorunlu din dersleri arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak kişilerin kendi isteğiyle, küçüklerin de kanuni temsilcilerinin talebine bağlıdır. Burada yaş sınırlaması gibi bir şey yok. Var olan uygulamaya göre, ilköğretim 5. sınıfı bitiren çocuklar yaz Kuran kurslarına devam edebiliyor. Beşinci sınıf değil de üçüncü, dördüncü sınıftaki çocuk gönderilmek isteniyorsa, gidebilir. Netice itibarıyla yaz tatilini değerlendirmek isteyen velilerle ilgili bir düzenleme. Buradaki o sınırı kaldırmayı düşünüyoruz.”
Mülkiyet Diyanet’e
Tasarıda yer alan bazı düzenlemeler şöyle:
- Bundan sonra inşa edilecek camilerin mülkiyeti ve yönetimi inşa eden derneklere değil, Diyanet’e ait olacak.
- Diyanet’in müsteşarlık düzeyinde yapılanması, hizmetlerin genel müdürlük, daire başkanlıkları ve uzmanlarla yürütülmesi planlanıyor.
Mevcut düzenleme
Diyanet’in Mart 2000 tarihli yönetmeliğine göre, tatilde, ilköğretimin 5. sınıfını tamamlayan öğrenciler için kanuni temsilcilerinin talebine bağlı olarak Kuran öğrenebilmeleri amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetiminde kurs açılabiliyor.
Yaz kurslarının süresi iki ayı, haftada beş günü ve günde üç saati geçemiyor. 2008’de kurslara katılan öğrenci sayısı toplam 1 milyon 801 bin olarak gerçekleşti. Bu öğrencilerden 921 bin 926’sı erkek, 879 bin 224’ü kız. 2009 rakamları henüz netleşmedi.