İçerik değiştir



Bu Fotoğrafın Suçlusu Sarkozy!


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 3 yanıt verildi

#1 WaLe

WaLe

    Kimene!

  • Üyeler
  • 6.730 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Eskişehir

Gönderim zamanı 01.11.2009 - 13:52


Bu fotoğrafın suçlusu Sarkozy!

Gönderilen Resim


Ahmedinejad ile Erdoğan arasındaki bu muhabbet Batıyı kızdırdı ama suçlu bulundu:

Sarkozy! Obama'ya da çağrı yapıldı: Erdoğan'a hesap sor!


Erdoğan ve Ahmedinejad arasındaki samimiyet Batı'yı hem korkuttu, hem de çileden çıkardı. Türkiye'yi sürüden ayrılmakla suçlayan LA Times bunun suçlusunun Türkiye'yi AB'ye istemeyen Sarkozy olduğunu söyledi. Hem LA Times, hem de AP ajansı Obama'nın Erdoğan'a hesap sorması gerektiğini yazdı.

Los Angeles Times: Türkiye sürüden ayrılan başıboş ülke

Los Angeles Times’ın başyazısında Türkiye için “sürüden ayrılan başıboş ülke” (Rogue state) tabiri kullanıldı. İşte yazıdan satırbaşları:

Batı dünyası İran’ın nükleer programını engellemek için yeni ambargolardan söz ederken tüm çabaları baltalayan “sürüden ayrılan-başıboş” ülke hangisi dersiniz? Batının sadık müttefiki ve NATO üyesi Türkiye...

TÜRKİYE BATIYA SIRTINI DÖNÜYOR


Türkiye İran ile ticaretini 2011 yılına kadar 7 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkarmayı amaçladığını açıkladı. Bu durum olası BM ambargosunun İran ekonomisi üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin kaybolmasına yol açacak. İran ile model bir demokratrik Müslüman devlet ve doğuyla batı arasında köprü olan Türkiye arasındaki bu yakınlaşma bu ülkenin batıya sırtını dönüp doğudaki İslamcı rejimlerle kucaklaştığı kaygısını körüklüyor.

KABAHAT SARKOZY'NİN

Ancak bu konuda suçun bir kısmı da Fransız lider Sarkozy’ye ait. Onun Türkiye karşıtlığı Türkiye’de bir batı karşıtı tutum oluşmasına sebep oldu. Bir başka faktör ise Türkiye’nin yeni farkına vardığı özgüveni. İşte bu özgüven Erdoğan ile Obama arasında Beyaz Saray’da Aralık’ın 7’sinde gerçekleşecek olan görüşmede de kendini gösterecek.

OBAMA ERDOÐAN'A DERS VERMELİ

Erdoğan’ın bu görüşmede kendine güveni yüksek olması bekleniyor. Ancak Obama’nın da Erdoğan’a bazı dersler vermesi gerek. Nükleer silaha sahip bir İran Türkiye’nin de çıkarına değil ve Erdoğan’ın “İran’ın nükleer programı tamamen barışçıl” şeklindeki sözleri ya gülünç ve naif bir ifade ya da çok tehlikeli derecede alaycı...

AP: WASHİNGTON HESAP SORABİLİR!


Associated Press ajansı “doğu-batı” tartışmasını İran tartışması üzerinden yaptığı bir analizle abonelerine duyurdu. İşte yazıdan satırbaşları:

Batı İran’ı nükleer programından taviz vermeye zorlarken Türkiye her iki tarafa da oynayarak sadakatinin hangi tarafta olduğu konusunda kuşkular yaratıyor. Erdoğan, son açıklamaları yüzünden Washington’da kendisine hesap soran sorularla karşı karşıya kalabilir. Türkiye uzmanı Hugh Pope, Türkiye’nin birçok komşusuyla ilişkileri rayına oturtma girişimleri için, havada top çeviren bir akrobat benzetmesi yaptı.

"YURTTA SULH, CİHANDA SULH"
Gönderilen Resim



’Düşüncenin üstesinden gelemeyen‚ düşünenin üstesinden gelmeye çalışır.

Paul Valéry


#2 atlantisli

atlantisli

    Sadık bir ziyaretçidir

  • Üyeler
  • 1.241 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:Atlantis

Gönderim zamanı 01.11.2009 - 19:43

Mısırlı yazar El Sercani'ye göre, Türkiye Araplar için Araplardan çok endişeleniyor. Ancak bu durum yazara göre aslında Araplar için tehlike doğuruyor.

"Türkiye geçen son iki haftada kendini Arap ülkelerine daha fazla yaklaştıran adımlar attı. Bir yandan İsrail’le önceden hazırlığı yapılan askeri tatbikatları iptal ettiğini açıkladı, diğer yandan Suriye ile birçok alanda geçmişte görülmemiş ortaklık anlaşmaları imzaladı.

Türk hükümetinin İsrail ve ABD ile ‘Anadolu Kartalı’ adlı ortak hava tatbikatını iptal etmesinden sadece iki gün sonra Türkiye ve Suriye’nin ortak askeri tatbikat yapacağı açıklandı. Ayrıca iki ülke vize uygulamasının iptali gibi önemli bir başka gelişme akabinde 18 ay zarfında

Arap doğal gaz hattı projesinin tamamlanmasını kararlaştırdı. Bu gelişmeler iki ülke ilişkilerine onlarca yıl hakim olan gerginlik sonrası yaşandı. Geçen yüzyılın doksanlı yıllarında gerginlik askeri çatışmanın eşiğine gelmişti. Bazı gözlemciler geçen iki hafta zarfında komşu iki ülke arasında yaşananları Arap ülkelerinin kendi aralarında gerçekleştirmeye çalıştıkları “başarısız” birleşme modeli ölçüsünde görecek kadar abarttılar.
Haberin devamı ↓reklam

Aynı bağlamda Türkiye Başbakanı, işbirliğini arttırmak için Irak’ı ziyaret etti. Ziyaret iki ülkenin Irak doğal gazının Nabucco boru hattı kanalıyla Türkiye topraklarından Avrupa’ya taşınması için anlaşma protokolünü imzalamaya hazır olduklarını açıklaması sonrası gerçekleşti. Türkiye ve Avrupa Birliği ülkeleri geçen Temmuz ayında Avrupa’nın Rus enerji kaynaklarına dayanmasına son vermeyi hedefleyen Nabucco doğal gaz boru hattı projesi için transit anlaşması imzalamıştı.

Yatırımlarının bedeli 7 milyar 900 milyon avroya ulaşan projenin destekçileri, Irak’ın, bu projenin temel kaynaklarından biri haline gelebileceğini vurguluyorlar. Gözlemciler, Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak ziyaretinin “karmaşık ilişkiler” sayfasının çöküşünü yansıttığını ifade ettiler. Ancak ziyaretin konuları, varsayılan sakinlikte ele alınamadı. Zira Maliki’nin misafirinden, ülkesinin egemenliğine ‘saygı gösterilmesi’ ve haklarının çiğnenmemesini istemesi nedeniyle gerginlik yeniden baş gösterdi. Erdoğan ise PKK ‘terörünü bitirme’ kararlılığına vurgu yaparak buna yanıt verdi.

Yine de ziyaret başarıyla sona erdi, diyebiliriz. Çünkü ziyaretin son günü iki ülke heyetleri arasında siyasi, ekonomik ve bilimsel alanlardaki ortak çalışmaların yanı sıra, ‘Türkiye’den elektrik ithal edilmesi’ne kadar 40’tan fazla alanda işbirliğini öngören protokol imzalandı.

TÜRKİYE ORTADOÐULU OLMAYA KARAR VERDİ

Arap ülkelerine yönelik “Türkiye hamlesi” ve işbirliği girişimlerinden anlaşılan o ki, AKP hükümeti iki taraf arasında daha fazla ortaklık inşa edilmesini istiyor. Bu durum bazı gözlemciler tarafından, Türkiye’nin AB üyeliği amaçlı çabalarının somut sonuçlar getirmemesi üzerine ümitsizliğe kapıldığının işareti olarak yorumlandı. Hatta kimileri, AB’nin sırt çevirmesi yüzünden Türkiye’nin Ortadoğu’ya yönelme kararı aldığını belirttiler. Yani Türkiye artık Avrupalı değil, Ortadoğulu bir ülke olmayı kararlaştırdı !

BU AB'YE GİRMEK İÇİN BİR MANEVRA

Fakat diğer yandan başka bir gözlemci grubu, Türkiye’nin yaptığının Avrupa hayalinden vazgeçmek olmadığını, aksine, kendisini doğu ile batı arasında ve Avrupa ile İslam arasında “bağlantı köprüsü” olarak sunduğunu, bunun da AB’ye üyeliğini kolaylaştırma amaçlı bir manevra olduğunu düşünüyor. Ayrıca Türkiye Avrupa’ya, önünde başka seçenekler olduğu ve dolayısıyla dış ve bölgesel politikasının geleceğinin sadece AB üyeliğine endeksli olmadığını vurgulamak istiyor.

TATBİKAT İPTALİNİN SEBEBİ GECİKEN UÇAKLAR

Doğal olarak Türkiye Arap ülkeleriyle ilişkilerinin temelinde ekonomik ilişkiler olduğunu düşünüyor ve PKK’nın Irak’tan hareketle Türk topraklarına yönelik saldırılarının durması gibi kendi özel ulusal çıkarlarını gerçekleştirmek veya Suriye ile işbirliği kanalıyla ekonomik çıkarlar elde etmek için çabalıyor.

Öte yandan Türkiye'nin, İsrail’le ortak tatbikatı iptal etmesinin nedeni ise İsrail'in Türkiye’nin uçaklarının teslimini geciktirmesiydi.

Fakat buna rağmen, Türkiye’nin Araplarla ilgili birçok meselede önemli bir isim haline geldiğini inkar edemeyiz. Bunun, Türkiye’nin bölgede merkezi bir süper devlet olmaya çalıştığının kanıtı olduğunu düşünenler var. Ayrıca Türk ulusal çıkarlarının bu adımlarda temel itici güç olduğunu düşünenlerin sayısı da az değil.

TÜRKİYE-İRAN ARASINDAKİ ESKİ ÇEKİŞME YİNE Mİ BAŞLADI?

Bazı gözlemciler Türk adımlarında mezhep “unsurunun” önemli rolü bulunduğunu düşünüyorlar. Türkiye ile İran arasında, Osmanlı İmparatorluğu ile Safevi Devleti arasındaki klasik tarihi anlaşmazlık ve çekişmenin bir kez daha döndüğünü söyleyenler, bu görüşlerini sıkça tekrarlamaya başladılar. Bu iki devletin üst düzey yönetimleri ise aralarında çekişme olduğu fikrine katılmıyor, ilişkilerinin olumlu çerçevede doğal seyrini izlediğini ve iyi komşuluk ilişkilerini temsil ettiğini göstermeye çalışıyorlar.

ARAPLAR İÇİN ARAPLARDAN DAHA FAZLA ENDİŞELİ

Birçok Arap gözlemci, Türkiye’nin Arap hükümetlerinin yapmadığını yapması ve çoğu Arap ülkesi hükümetinden daha fazla “Arap çıkarlarından endişe eder hale gelmesi” karşısında, son dönemde kendi hükümetlerini eleştiren yazılar kaleme aldılar. Fakat bu kişiler Türkiye’nin girişimlerini gerçekçi bir bağlam içine koymuyorlar ve bu girişimlerin aslında Türkiye’nin ulusal çıkarlarıyla irtibatlı olduğunu göremiyorlar. Bunun yanı sıra, Türkiye’nin adımlarının Arap “bölgesel sisteminin” egemenliğinin ihlal edilmesi ve zayıflatılması anlamına geldiğini görmüyorlar. Yani son analiz çerçevesinde söylemek istediğimiz şudur; Türkiye’nin Arap sorunlarına böylesine “içten” yaklaşması, Türkiye’nin “Arap bölgesel sistemine” alternatif olarak inşa etmek istediği “Ortadoğu sistemi”nin pazarlanması yönündeki ilk adımdır. Bu pazarlama esasında Arap hükümetlerine değil, doğrudan Arap kamuoyuna yöneliktir."

Halid El SERCANİ
Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi
El Beyan, 23 Ekim 2009, Mısırlı yazar,
Arapçadan çeviri: Halil ÇELİK
ntvmsnbc

Bu da arap dünyasında Türk liderliğini özlemle kabulleneceği işareti veren halkların yanısıra Arap sermayesini elinde bulunduranların ve lider kesiminin daha yakın olduğu görüşlere bir örnek.Tabi erdoğan hilafeti ilan etsin başımıza geçsin osmanlı dirilsin diyen marjinal görüşler de var.Ama malum ortadoğuda halkların değil kralların dediği olur.Onlarsa hayli arapçı ve üstelik aralarında Türk düşmanları var...
Wale batılı kesmin görüşünü açmışken doğunun da görüş ve düşüncelerini tartışmadan mantıklı çıkarımlar elde edilemeyeceğini düşündüm...

#3 Can Ka No Rey

Can Ka No Rey

    Burası olmadan yaşayamaz

  • Yöneticiler
  • 9.354 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 01.11.2009 - 19:57

Obama Erdoğan'a hesap mı soracakmış ? Obama'nın kendisi değil miydi İran ile yakınlaşılması gerektiğini söyleyen ? Şimdi ne hesabı soracakmış ?

#4 attalia

attalia

    zurnanın son deliği

  • Dokunulmazlar
  • 5.671 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:ovaya indim. beni tel'den ara :P
  • İlgi Alanları:öküzler :D

Gönderim zamanı 05.11.2009 - 08:34

israille yaşananlar suriye ile bütünleşmeye giden yol, iran ile ılımlı ve ekonomik günler :writing: bunları birleştirince benim aklıma bopppp geliyor. :P onun ,için obamadan fırça değil, tebrik alacağız.

haa kötü mü oluyor? bana göre hayır. 50 yıldır avrupa kapılarında sürünüyoruz, tüm komşularla ilişkiler tukaka olmuş. bence çok güzel hareketler bunlar. ( bi dahaa, bi dahaaa.) :P
aabi okuma yazmam yoh. barnak bassam olur mu?





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

3 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 3 ziyaretçi, 0 gizli