Diz kapağı ameliyatım,
Doktor bey,diz kapağından ameliyat oldum.Diz kapağıma yapılan bir cerrahi müdahale ile platin yerleşitirldi.Operasyon öncesinde,yürümekte bir hayli zorlandığım ve dizimde sanki cam kırıkları varlığından şikayet ettiğimden dolayı bu ameliyata karar verildi.Sağ diz kapağı için sözkonusu olan durumum,ilk başlangıçta uykularımı kaçıracak derecede beni rahatsız ediyordu.Zamanla ağrılar azaldı şu an için minimuma indi ancak,ayağım 3 ay geçmesine rağmen halen tam olarak üzerine basılabilir halde değil.Yürürken aksamak durumunda kalıyorum,ağrı kesici kremler reçete ile verildi,sıklıkla kullanmaktayım.Kullanımın hemen ardından bir sertleşme bir kasılma hissi veriyor bu kullandığım kremler.’’ARTRIL’’ marka kremin yanında daha önce verilenleri kaldıran doktorum,daha bir müddet sabretmemi tavsiye ediyor.Röngten,Doppler tetkiklerinde her şey yolunda deniliyor.
Acaba ne kadar bir süre daha beklemek durumundayım?Şimdiden teşekkürlerimi sunarım.
CEVAPLANDI
Cevaplayan Uzm. Dr. Ümit Hazar
Cevap Tarihi 27 Temmuz 2007 - 01:48
Diz ağrısı olan hastaların mutlak surette sakınması gereken bazı durumlar vardır..
bunlar :
1) merdiven inip çıkmak
2) bağdaş kurup oturmak
3) namazı diz üzerine kılmak
4) uzun süre ayakta durmak
5) alaturka tuvalet kullanmak
6) normal ideal kilonun üzerinde olmak , şişmanlamak
Diz yaralanmasında ya da ameliyatından sonra, sporu ve günlük işlerinizi eskisi yapabilmeniz için bacağınızı kuvvetlendirmeniz gerekir. Bunu evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz. Ancak aşağıda tarif edilen alıştırmalara başlamadan önce şu noktalara dikkat ediniz:
• Aşağıda gösterilen alıştırmalar bacak ve uyluk kaslarınızın kuvvetini geliştirmek içindir. Tam bir diz rehabilitasyonu için kuvvet çalışmaları yanı sıra dayanıklılık, esneklik, kalp ve akciğer dinçliğini kapsayan alıştırmalara da yer verilmelidir.
• Her alıştırma her yaralanmaya iyi gelmeyebilir. Doktorunuza hangi hareketlerden kaçınmanız gerektiğini danışın. Alıştırmalar sırasında ya da sonrasında ağrınız artacak olursa alıştırmalara ara veriniz.
• Genelde alıştırmalarınız gün aşırı yapınız. Bu, bacak ve uyluk kaslarınızın kendini toparlamasına izin verecektir.
• Aşağıdaki alıştırmaları ne miktarda yapacağınız bünyenize bağlıdır. Bedeniniz bu biçimdeki yüklenmelere alışık değilse, 6 ile 12 tekrarı içeren bir setle başlayınız. Gücünüz artıkça set sayınızı dörde kadar artırabilirsiniz. Setler arasında 1-2 dakika aralar verebilirsiniz. Zamanla bu da yetersiz gelirse, bir sette bulunan tekrar sayısını artırabilir ya da verdiğiniz araların sürelerini azaltabilirsiniz ya da alıştırmayı zorlaştırabilirsiniz. Yaralanmamanız için her zaman yavaş yavaş alıştırma yükünüz artırınız ve bedeninizi de dinleyiniz (ağrı, şişme vb). Alıştırmalar sırasında ağrınız olacak olursa, alıştırmayı kesiniz.
• Alıştırma programınıza ilişkin not tutunuz. Bu, hem Size ilerlemeniz hakkında bilgi verecek, hem de Sizin alıştırmalarınız yapmanıza yardımcı olacaktır.
1-Sırtınızı duvara yaslayınız. Dizinizi büküp, gerdirerek sırtınızı duvar boyunca kaydırınız
2-Merdiven çıkma. Yaralı bacağınızı basamağın üzerine koyunuz ve yavaşça basamağın üzerine çıkınız.
3-Tek bacaklı çömelme. Sağlam tarafınızı geriye doğru uzatıp, basamağın üzerine koyunuz. Yaralı dizinizi büküp, gerdiriniz. Diziniz ayağınız hizasında olmalıdır.
4-Diz üstünde geriye doğru yaslanma. Her harekette 10 sn konumunuzu koruyunuz.
5-Diz üstünde öne doğru yaslanma. Ayaklarınız bir yerde sabitlenmiş olsun. Bu konumu 10 sn koruyunuz.
6-Öne adımlama. Yaralı dizinizi öne doğru getirip, 90 derecede bükünüz. Diz ayak hizasında olmalıdır. Arkada kalan dizinizi yere yaklaştırmaya çalışınız. Bu alıştırmayı her iki tarafınızla yapınız.
7-Yana adımlama. Yaralı dizinizle yana doğru adım atınız. Diziniz ayak hizasında olsun. Bu hareketi her iki dizinizle yapınız.
8-İp üzerinden atlama. Bitişik ayaklarla, yere serilen ip ya da yerde bulunan bir çizgi üzerinden yana doğru atlayınız.
tekrar spora başlamadan önce =
Kendinizi günün gerginliğinden kurtarmak için ya da kendinizi daha iyi hissetmeniz için düzenli spor yapmanız yeterli gelecektir. Buna vaktiniz yeterli değilse, mümkün olduğunca hareket ediniz. Yürüme mesafesinde olan yerlere yürüyerek gidiniz, asansörü değil merdivenleri kullanınız. Günde en az 20-30 dakika yürümeye çalışınız. Köpeğiniz varsa onunla yürüyüşe çıkınız, çocuğunuzu okula bırakınız, çarşıya yürüyerek gidiniz ya da arkadaşlarınızla yürüyüşlere çıkınız. Yürüme sürelerinizi gün içinde 2 ya da 3 parçaya bölebilirsiniz. Yürüyüşlerden iyi yararlanabilmeniz için çevik adımlarla yürümeniz gerekir. Yürüme hızınızı rahatça konuşup konuşamadığınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Yürürken aşağıdaki konulara dikkat ediniz:
1. Yürürken rahat giysiler ve düz tabanlı ayakkabı giyiniz. Karanlıkta ve yol kenarında yürüyorsanız açık renkli giysileri tercih ediniz ve varsa reflektör biçimindeki şeritlerden yararlanınız.
2. Gündüz yürüyüşlerinde özellikle yaz aylarında başınıza şapka giyin, güneş gözlüğü takın ve beyaz tenliyseniz güneş yağı kullanınız. Özellikle temmuz ve ağustos aylarında günün en sıcak saatlerinde yürümeyiniz.
3. Yürüken nefesiniz kesiliyorsa, ara verin, dinlenin ve devam edin.
4. Yemekten hemen sonra yürümeyiniz. En az 2 saat sonra yürüyünüz.
5. Ateşli hastalığınız ya da halsizliğiniz varsa yürümeyiniz.
6. Yürüyüşe başlamadan önce bacak ve kollarınızla ısınma alıştırmalarına yer veriniz. 5 dakika süren ısınma sırasında hafif yürüyün ve kollarınızı sağa, sola ve yana sallayınız.
7. Başka hastalığınız (kalp, şeker, yüksek tansiyon) ya da yakınmalarınız (göğüs ağrısı, şişmanlık) varsa ya da sigara içiyorsanız, yürüyüşlere ve alıştırmalara başlamadan önce hekiminize danışın ve önerileri doğrultusunda spora başlayın.
Spora başlamak için asla geç kalmış sayılmazsınız. Günde yapacağınız en az 20-30 dakikalık alıştırmalar sizi birçok sağlık sorunundan koruyacak ve kendinzi daha zinde hissetmenizi sağlayacaktır.
elbette , bir fizik tedavi uzmanına görünmenizi ve fizik tedavi görmeniz çok daha önemlidir. bu yazdıklarım , sizin kendi başınıza evinizde yapacağınız işlemlerden ibarettir.
geçmiş olsun dileklerimi sunar , acil şifalar dilerim.
********************************************
Sevgili Dilek,öncelikle geçmiş olsun der,acil şifalar dilerim.Anlattığın kadarına dayanaraktan,üstte yer alan alıntıyı paylaşmak istedim.Bilmiyorum senin durumunla örtüşüyor mu?
Yaşın,bu tür rahatsızlıklarda yani kemik,eklem rahatsızlıklarında önemli faktör olduğunu duymuştum bir doktordan.Bence,kontrollerini,egzesizlerini aksatmaman gerekiyor.Bir de,kalsiyum açısından zengin gıdaları alman gerekiyor sanırım.Bir de yiyebildiğin kadar meyve ye derim.Kıt bilgimle ancak bunları söyleyebiliyorum.
Sanal ortamda,hiç yüzünü görmediğin,tanımadığın insanlarla,üzüntünü,acını paylaşma isteğin,eylemin,beni hem sevindirdi hem de duygulandırdı.Seni,bu eyleminden dolayı,tüm harabe üyelerini de,sana bu güveni ve sıcaklığı verdillerinden ötürü tebrik ederim,tekrar acil şifalar dilerim.
Bu mesaj ebarah tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 07.11.2009 - 21:03