İçerik değiştir

- - - - -

Reçete tereddütünün faturası hastaya

• Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 1 yanıt verildi

#1 Haberci

Haberci

Jurnalci

• Muhabirler
  • 8.175 Mesaj

Gönderim zamanı 24.12.2009 - 14:35

Eczacıların, 'reçetelerdeki eksiklikler' nedeniyle SGK'nın ödeme yapmayacağıyla ilgili tereddütleri, hastaların ilaç bedelini cebinden ödemesine yol açıyor.

Devamı için tıklatın
Harabe.net Haber Servisi

#2 onurbozkurt

onurbozkurt

Zaman buldukça takılır

• Üyeler
  • 173 Mesaj

Gönderim zamanı 24.12.2009 - 15:36

Bir yanlış anlamayı ortadan kaldırmak gerekir. 22 yıllık Eczacıyım. Bizler 4 yıllık üniversite mezunuyuz, tüm sağlık mensupları gibi diplomalarımızı alırken hasta haklarını koruyacağımıza dair yemin ederiz. Eczacılar sağlık sisteminin uç halkasıdır ve bu sistemdeki yerleri sanıldığından önemlidir. Son yıllarda mesleğimizin saygınlığının azaldığı bir gerçek... Bu inanın bizleri derinden üzüyor. Hastalarım "ben de eczane açmak istiyorum diyor". "Amca sen Eczacı mısın" diyorum, hayır "ortaokul mezunuyum" diyor. O zaman "eczane açma muayenehane aç ameliyat yap, daha çok para kazanırsın" diyorum, ne diyeyim. Bu duruma gelmemizin sebebi, mevcut fakültelerdeki eğitim kalitesini artırmak yerine daha fazla Eczacılık Fakültesi açarak popülist oy avcılığı yapan, Eczacılığı raftan ilacı alıp hastaya vermek zanneden zihniyettir. SGK, tüm eczaneleri bir bilgisayar ağına dahil etmiş, resmi reçetelerin sadece bu ağ üzerinden verilmesini sağlayarak önemli derecede ilaç tasarrufu yapmıştır -ki doğru bir uygulamadır-. Ancak yanlış olanı ilaçtan tasarruf edeceğim derken işin gözünü çıkararak her hafta, her ay değişen yeni uygulamalar ve sınırlamalarla, bazen içinden çıkılması mümkün olmayan durumlarla Eczacıyı ve hastayı mağdur durumda bırakmasıdır. SGK pahalı ilaçları ödemek için bazen öyle şartlar koymaktadır ki, ne dediğini anlamak için hukuk fakültesi bitirmek gerekir. Eczacıların fatura ettiği reçetelerdeki hatalı verilmiş ilaçlar, geçen yıl uygulamaya konulan örnekleme sistemi nedeniyle, etiket bedelinin yüzlerce katı kesintilere neden olmaktadır. Bu nedenle bizler kesinti olması ihtimali olan reçeteleri verirken iki kere düşünmek zorunda kalıyoruz. Sanıldığının aksine hasta haklarını savunan en önemli kurum Türk Eczacılar Birliğidir. Geçen sene hastalardan haksız yere alındığına inandığımız muayene ücretlerinin kaldırılması için -ki bizimle mali bir ilgisi yoktur- SGKnu TEB dava etmiştir. Devletin ilaç harcamalarını azaltmak için ilaç fiyatlarını düşürmesinde de eczacıların hiç bir zaman itirazı olmamıştır. Bizim itirazımız bu tasarrufun bizim ve hastanın cebinden yapılmasınadır... SGK geçen hafta aldığı kararla, sesimizi duyurabilmek için bir günlüğüne Eczanelerimizi kapatmamızı gerekçe göstererek, hastayı mağdur ettiğimiz bahanesi ile sözleşmelerimizi 16 Ocak itibarı ile feshedeceğini bildirmiştir. Peki, Eczacı tu kaka ise, neden hepimizin eczanesine gelin tek tek sözleşme imzalayalım diye iadeli taahhütlü mektup yollamaktadır? Hastalar ilaçlarını eczaneden para ile alıp SGKdan saatlerce, belki günlerce sıraya girip paralarını tahsil etmeye çalışırken mağdur olmayacak mıdır? Bütün bunlar yaklaşık 10 yıldır global sermayenin kendi eczanelerini kendi alışveriş merkezlerinde açma çabalarının birer ürünüdür. Bu amaçlarına da epey yaklaşmışlardır. Bunun ceremesini binlerce Eczacı yanında milyonlarca hasta da maalesef çekecektir. Saygılarımla...