Emlak vergisinde rekor zamma vatandaşın itiraz hakkı yok
Şükrü KIZILOT
2010 yılı emlak vergisinde “değer tespiti” yönüyle, inanılmaz olaylar yaşandı.
Neler olduğuna, gelin birlikte bakalım.
1- 2009’da konut maliyetleri düştüğü halde yüzde 25 artış ilan edildi.
Demir, çimento, fayans, özetle her türlü inşaat malzemesinin fiyatları düştü. Türkiye İstatistik Kurumu da 2009’da inşaat maliyetlerinin düştüğünü açıkladı.
O da ne?
Bayındırlık İskan Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı, konutların metrekare birim maliyetlerinde, “yüzde 25 artış” olduğunu ilan etti.
Böyle olunca, konutların emlak vergisi hesaplanmasına esas alınan metrekare birim değeri de yüzde 25 artmış oldu!..
2- Arsa fiyatları düştüğü halde (konutlara ait olanlar da dahil) arsa metrekare maliyetleri yüzde 100-400 arasında artırıldı.
Böyle olunca, konut maliyetinin hesaplanmasına esas iki birim değer yani bina maliyet bedeli ve arsa birim değerinin yüksek tutarda artırılması sonucu, konutların ve diğer binaların, emlak vergisine esas alınan değeri artmış oldu.
İTİRAZ HAKKI YOK
İnanılır gibi değil ama gerçek!..
Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle hem binaların inşaat maliyetleri hem de arsaların değeri düştü.
Vatandaş, krizin de etkisiyle düşen bina ve arsa değerinin, hayali bir değerlemeyle çok yüksek oranda artırılmış olmasına, itiraz etmek istiyor.
Sonra öğreniyor ki Vergi Usul Kanunu’na bir madde konup, vatandaşın kendi evine, dükkanına, arsasına yüksek değer takdir edilmesine, itiraz etmesi yasaklanmış!..
YÜZDE 50-100 ARTACAK
Emlak vergisine esas değerler, dört yılda bir yeniden belirleniyor. Diğer yıllarda da “yeniden değerleme oranının yarısı” kadar artıyor.
Örneğin son açıklanan yeniden değerleme oranı yüzde 2.2, buna göre yarısı da 1.1’di.
Emlak Vergisi’nde 2010 yılı değerleri yeniden belirlenmeseydi, vergi artışı yeniden değerleme oranının yarısı kadar yani yüzde 1.1 oranında olacaktı.
Yeniden belirlenince, işler karıştı. 2010 yılı için takdir edilen değerlere baktığımızda, emlak vergisi artışı en az yüzde 50 olacak. Bazı il ve ilçelerde, cadde ve sokaklar itibariyle takdir edilen arsa birim değerlerine göre, vergi artışları yüzde 100’ü de aşabilecek.
Buna göre, ortalama vergi artışının yüzde 100 civarında olacağını belirtebiliriz.
***************************************************************
Bu,hükümet eliyle uygulanan ekonomik terördür.Bunlar,dağdaki değil,bağdaki teröristlerdir.
Sıçarım ben böyle verginin kutsallığına.Boğazdaki yalının vergisi,boktan bir sokaktaki evinkinden düşük oluyor.Ondan sonrada vergi kutsaldır de.
Bu mesaj ebarah tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 31.12.2009 - 18:38