İçerik değiştir



- - - - -

Sigara yasağını yumuşatan teklife tepki


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 3 yanıt verildi

#1 Haberci

Haberci

    Jurnalci

  • Muhabirler
  • 8.175 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 01.01.2010 - 17:07


Gönderilen ResimSigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Elif Dağlı, sigara yasağının yumuşatılması için kanunda değişiklik yapılmasını teklif eden CHP'li Şevket Köse'yi eleştirdi.




Devamı için tıklatın
Harabe.net Haber Servisi

#2 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 05.01.2010 - 13:00

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Elif Dağlı, Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunda değişiklik yapılmasını teklif eden CHP'li Şevket Köse'nin girişimini halk sağlığı adına kınadıklarını belirterek, insan sağlığını olumlu yöne götürmek için uygulamaya konulmuş ve başarılı sonuçlar elde etmiş bir düzenlemeden geriye adım atılmasını istemenin ''akılcı olmayacağını'' savundu.

''İnsanları hastalıktan kurtaracak kanundan geri adım atılamaz'' diyen Prof. Dr. Dağlı, farklı kurumlarca yapılan araştırmaların halkın desteğini ortaya koyduğunu, işletmelerin zarar ettiği iddialarını ise gerçekçi bulmadıklarını belirterek şunları söyledi:

2 BİNİ KAPANMIŞ, 3 BİNİ AÇILMIŞ

''Merkez Bankası verilerine göre, Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla yüzde 3.3 oranında küçülürken, restoran ve ikram sektörünün içinde bulunduğu kesimdeki gelirler yüzde 5.2 artış göstermiş. Öte yandan, uygulamanın başladığı ilk üç ay içinde 2 bin kahvehane kapanmış, bu doğru, ancak 3 bin 22 tane de yeni kahvehane açılmış. 'Zarar ediliyor' söylemlerini bu nedenle çok da gerçekçi bulmuyoruz. Halkın desteği var, zarar söylemleri inandırıcı değil. Sigara tüketimi yüzde 15 azalmış, tüm bunları üst üste koyunca doğru bir resim ortaya çıkıyor. Hala buna itiraz etmek, bence çok doğru bir yaklaşım değil.''

Milletvekili Köse'nin önerdiği modelin halen İspanya'da uygulandığını ama yeni yılla birlikte orada da Türkiye'deki uygulamaya benzer yeni bir kanun yürürlüğe koyduğunu aktaran Prof. Dr. Dağlı, ''Sigara içilen ve içilmeyen diye iki farklı yer uygulamasının yürümediğini gördüler. Şimdi bizim modelimize dönüyorlar. Biz ise yürüyen uygulamayı değiştirmeye çalışıyoruz'' dedi.
Köse'nin değişiklik önerisine ilişkin tepkilerini bir basın açıklaması yerine, yeni yıl mesajı olarak iletmeyi uygun gördüklerini söyleyen Prof. Dr. Dağlı, yeni yılda tüm tiryakilerin sigarayı bırakmalarını diledi.

MİLLETVEKİLİNE YENİ YIL MESAJI

Prof. Dr. Dağlı'nın Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi adına Köse'ye gönderdiği yeni yıl mesajı şöyle:
''Kanser yapıcı bir ürünü başkalarına solutarak para kazanmak istemenin etik ve ahlaki olmadığını görebilmenizi, yeni yılın size mesleki başarılar getirmesini, diş hekimi olduğunuzu, insan sağlığı için yemin etmiş hiç bir sağlık çalışanının öldürücü bir ürünün savunuculuğunu yapamayacağını hatırlamanızı dileriz.''
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#3 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 05.01.2010 - 13:01

Sigara yasağı işyeri açtırıyor

Sigara yasağı sonrasında çok sayıda mekan sahibi iflasın eşiğine gelmekten yakınırken, Türk Toraks Derneği’ne göre, kapanan mekanlardan çok yenisi açılıyor, işletmelerin geliri azalmıyor, tam tersi artıyor

Türkiye’de kapalı alanlarda sigara içilmesi yasaklandığından bu yana birçok esnaf ve işletmeci müşterilerinin azaldığını, mekanı kapatma noktasına geldiklerini belirtirken, ortaya tam tersi bir iddia atıldı. Türk Toraks Derneği (TTD) sigara yasaklarının hizmet sektörünü zarara uğratmadığını, aksine gelirlerini arttırdığını ve kapanan kahvehaneden çok yeni kahvehane açıldığını iddia etti.

TTD Genel Sekreteri, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Şule Akçay, rakamlara dayandırdığı bu iddiayı VATAN’a şöyle anlattı:

Yeni kahvehaneler açıldı

“4207 Sayılı Kanun ikram endüstrisini (kafe, bar ve restoran sektörleri ve çalışanları) zarara uğratmıyor, sadece tütün endüstrisinin kazancını azaltıyor. Ülkemizde kanunun yürürlüğe girdiği 19 Temmuz’dan sonraki üç ayda, ikram endüstrisinin gelirleri arttı.

Merkez Bankası kayıtlarına göre 208-2009 üçüncü çeyreğinde gayri safi yurt içi hasıla yüzde 3.3 düşerken, otel ve restoran sektöründe gelir yüzde 5.2 arttı. Kapanan kahvehaneden çok yeni kahvehane açıldı. Maliye Bakanlığı kayıtlarına göre 2009 yılı Ocak-Ekim ayları arasında ikram sektöründeki işletme sayısında yüzde 2.7, lokanta v.b. yemek sektörü sayısında yüzde 3.5 ve alkollü içki servisi yapan işletme sayısında da yüzde 3.0’lık bir artış gözlemlendi.

Aynı dönemde ikram sektörü tarafından yaratılan KDV miktarı ise 2009 yılı Ocak ayında 800 milyon TL dolayından Ekim ayında 1120 milyon TL seviyesine yükselmiştir.”

Bakanlık verileri

Akçay sigara yasağı dolayısıyla kapanan işletme sayısından daha fazla işletmenin açıldığını belirterek şunları söyledi: “Maliye Bakanlığı verilerinde, ikram sektöründe yasanın yürürlüğe girdiği Temmuz 2009 tarihinden sonra kapanan 7 bin 387 işyerine karşılık, 12 bin 652 işyerinin açıldığı belirtiliyor. Ayrıca yasanın yürürlüğe girdiği Temmuz ayında Türkiye genelinde açılan 5 bin 335 işyerine karşılık 3 bin 168 işyeri kapanmış, bir ay sonra ise 4 bin işyeri kapanırken 7 bin 317 işyeri açılmıştır.”
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim

#4 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 05.01.2010 - 13:03

Sigara yasağına destek yüzde 85...

Sağlık Bakanlığı’nın 14 Şubat – 1 Mart tarihleri arasında, 16 kentte, 15 yaş ve üzeri bin 331 kişiyle yaptığı ankete göre, Türk Halkı’nın yüzde 85’i işyeri ve kamuya açık alanlar ile alışveriş merkezi gibi kapalı alanlarda, “sigara içilmemesini” destekliyor. Yüzde 75’i ise bu uygulamaya 'kuvvetle' destek verdiğini belirtiyor. Öte yandan, Türk halkının yüzde 91’i pasif olarak sigara dumanına maruz kalmanın insan sağlığı açısından ciddi tehlike oluşturduğunu biliyor. Sigara kullananların dahi yüzde 63’ü sigara yasağını destekliyor.

Ankete göre, Türkiye’de her on kişiden 8’i tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesine ilişkin mevzuattan haberdar olduğunu belirtirken, yüzde 38’i yeni yasa hakkında çok şey duyduğunu veya okuduğunu, yüzde 48’i ise duyduğu veya okuduğu bazı bilgiler olduğunu söylüyor. Genel itibarıyla, Türk halkı tüm işyerlerinde ve kamuya açık yerlerde sigara ve tütün ürünlerinin içilmemesini destekliyor. Yasa tüm bölgelerde ve tüm nüfus grupları çapında kuvvetli destek görüyor. Sigara içenlerin bile yüzde 63 oranında çoğunluğu genel itibarıyla yasayı destekliyor. Türk halkının yalnızca yüzde 14’ü sigara ve tütün mevzuatına karşı olduğunu belirtiyor. Türk halkının yüzde 90’ı, yasanın bürolar ve iç mekanda yer alan diğer işyerleri dahil olmak üzere geniş bir yelpazeye dağılan metro, havaalanları, mağazalar gibi iç mekanda yer alan kamuya açık yerlerde, yüzde 75’i restoranlarda, yüzde 63’ü de barlarda sigara içilmesini yasaklayan hükümlerini de destekliyor.

Yine ankete göre, Türk Halkı sigara dumanına pasif olarak maruz kalmayı sağlık açısından bir risk olarak algılıyor. On kişiden dokuzu, pasif olarak sigara dumanına maruz kalmanın sağlık açısından çok ciddi veya oldukça ciddi bir risk olduğunu düşünüyor. Öte yandan Türk Halkı, aynı zamanda tüm çalışanların pasif olarak sigara dumanına maruz kalmaktan korunması gerektiğine inanıyor. Her 10 kişiden 9’u, her çalışanın –nerede çalışıyor olursa olsun- pasif olarak sigara dumanına maruz kalmaktan korunma hakkına sahip olduğuna inanıyor. Vatandaşlar aynı zamanda kamunun, devletin 'Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi Yasası'na uygun hareket ettiğini düşünürken; yüzde 89’u ise “devletin her çalışanı pasif olarak sigara dumanına maruz kalmaktan korumak üzere tüm yetkisini kullanması gerektiğini” , yüzde 63’ü de “yasanın bazı vatandaşların haklarını kısıtlamak bakımından çok ileri gitmemesi gerektiğini” belirtiyor.

Anket sonuçları Türk Halkı’nın sigara içilmeyen bar ve restoranlardan hoşnut kalacağını gösteriyor. Ankete katılanların yüzde 81’i, sigara içenlerin de yüzde 65’i dahil olmak üzere, tütün dumanı solumadan restoran ve barların keyfini çıkarmanın hoş olacağını düşündüklerini söylüyorlar.
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

3 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 3 ziyaretçi, 0 gizli