Jump to content



Sayı 97: Rahim Ağzı Kanseri


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 DKNH

DKNH

    εїз Black Mamba 24 km/h hız yapar..

  • Muhabirler
  • 9,404 posts
  • Cinsiyet:Bayan
  • Konum:Yok ki benim bir yedeğim

Posted 04.01.2010 - 12:12


Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Rahim ağzı kanseri rahim ağzı anormal hücre çoğalmasıdır. Rahim ağzı kanseri yaşamı tehdit edebilen ciddi bir hastalıktır.

Tedavi edilmezse bu anormal hücreler rahim ağzı kanseri öncüllerine ve kansere dönüşebilir. Çoğunlukla bu uzun yıllar alır; ancak nadir durumlarda bir yıl içinde de gelişebilir.

Rahim ağzı kanserinin en önemli sonucu ölüm olabileceği gibi, tedavi edilse dahi doğurganlığı engelleyebilir.

Rahim Ağzı Kanserinin Nedeni Nedir?

Rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tümü Human Papillomavirüs (HPV) adı verilen bir virüsün belirli tiplerinden kaynaklanır. Tedavi edilmezse, bu anormal hücreler bazen kanser hücrelerine dönüşebilir.
Rahim Ağzı Kanseri Ne Kadar Yaygındır?

Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlar arasında en sık görülen 2. kanser türüdür ve her 2 dakikada bir kadının hayatını kaybetmesine neden olur.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) güncel olarak tüm dünyada 2 milyondan fazla kadında rahim ağzı kanseri olduğunu tahmin etmektedir. Her yıl 490,000 yeni rahim ağzı kanseri olgusuna tanı koyulur. Bu, günde 1,300'den fazla yeni olgu demektir.

HPV İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

HPV (Human Papillomavirüs), oldukça bulaşıcı, yaygın ve belirti göstermeyen bir virüstür.

HPV hem kadınları hem de erkekleri etkileyen yaygın bir virüstür. HPV'nin birçok farklı tipi vardır.

1. Bu tiplerden bazıları rahim ağzı çeperini oluşturan hücrelerin anormal hale gelmesine yol açabilir. Tedavi edilmediğinde bu anormal hücreler bazen kanser hücrelerine dönüşebilir.
2. HPV'nin bazı tipleri de genital siğillere ve rahim ağzında iyi huylu (anormal, kansere yol açmayan) değişikliklere neden olur.
3. Bazı tipleri ise ellerde ve ayaklarda yaygın siğillere neden olur.
4. Çoğu zaman HPV, vücut tarafından kendiliğnden temizlenir.

HPV Yaygın Bir Virüstür.
Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre her 10 kişiden 1'inde (630 milyon kişi) HPV bulunmaktadır.

HPV Bulaşıcı Bir Virüstür.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre her 10 kadından 8'inin 50 yaşına kadar HPV ile infekte olacağı tahmin edilmektedir.

HPV Belirti Göstermez Ancak Tespit Edilebilmektedir.

HPV genellikle herhangi bir belirti veya işaret göstermediğinden, muhtemelen HPV ile infekte olduğunuzu fark etmeyeceksiniz. Kadınların çoğunda tanı anormal Pap testlerinin (Papanicolau smear olarak da bilinir) sonucunda koyulur. Pap testi jinekolojik muayenenin bir parçasıdır ve rahim ağzı duvarındaki anormal hücrelerin saptanmasına yardımcı olur.

HPV İnfeksiyonu Nasıl Bulaşır?

Bulaşıcı ve yaygın bir virüs olan HPV ile cinsel temas içeren herhangi bir aktiviteye giren herkes infekte olabilir. Virüs deri teması ile geçebildiği için kondom tam koruma sağlamaz.

Kanser Öncesi Lezyonlar Nedir?

Kanser öncesi lezyonlar rahim ağzında bulunan, görünümleri değişmiş hücrelerdir. Buna servikal displazi adı da verilir. Her yıl tüm dünyada 40 milyon kadında rahim ağzında kanser öncesi lezyonlar tespit edilmektedir.

Kanser Öncesi Lezyonların Nedeni Nedir?

Kanser öncesi lezyonların pek çok farklı nedeni vardır; ancak çoğunlukla bunlar Human Papillomavirüs'ün (HPV) belirli tiplerinden kaynaklanır. HPV'nin genital bölgeyi etkileyen yaklaşık 30 tipi vardır. Bazı tipler rahim ağzında anormal hücrelerin kanser öncülleri veya kansere dönüşmesinde etken olabilir. Bazı tipler de genital siğillere ve rahim ağzında başka iyi huylu (anormal ancak kansere yol açmayan) değişikliklere neden olabilir

Genital Siğiller ve Nedeni

Genital Siğiller Nedir?

Genital siğiller çoğunlukla Human Papillomavirüs'ün (HPV) belirli tiplerinden kaynaklanan beyaz veya et rengi oluşumlardır. Genital siğiller kadınlarda ve erkeklerde çoğunlukla dış genital organların üzerinde veya anüs civarında ortaya çıkarlar. Daha az yaygın olmakla beraber, genital siğiller vajinanın içerisinde ve rahim ağzının üzerinde de görülebilir. Genital siğiller yanma, kaşıntı veya ağrı gibi belirtilere yol açabilir

HPV, rahim ağzı kanserinin yanı sıra birçok genital bölge kanserine (vajinal, vulvar kanser) ve bazen de anne karnından çocuğa geçerek, çocukta RRP (rekürran respiratuvar papillomatozis) denilen (solunum yolunda çıkan siğiller) hastalığa yol açabilmektedir.


HPV ve belirli tiplerinin neden olduğu rahim ağzı kanseri, genital siğiller ve diğer hastalıklardan aşıyla korunabilmek mümkündür.

Her aşıda olduğu gibi, bu aşı da hastalığa yakalanmadan önce yapılması gereken, koruyucu bir aşıdır.

Aşıyla ilgili bilmeniz gerekenler

· Aşıyla; rahim ağzı kanseri, kanser öncesi lezyonlar ve genital siğillere karşı koruma sağlayabilirsiniz.
· Aşı 3 doz olarak, 6 aylık süre içinde, koldan uygulanmaktadır.
· Amerika, Avustralya ve Avrupa'daki birçok ülkede zorunlu aşı programına dahil edilen aşı, ülkemiz de dahil 80'den fazla ülkede onay alarak uygulanmaktadır.

Aşı hakkında daha fazla bilgi için doktorunuza danışın.

Doktor Kontrolü ve PAP Testi
Etkin koruma için düzenli doktor kontrolü ve PAP testi yaptırmak çok önemlidir. Aşı yaptırdıktan sonra da düzenli doktor kontrolü ve PAP testi yaptırmaya devam etmelisiniz.

Bildiklerinizi Herkese Anlatın
Rahim ağzı kanserine HPV adlı bir virüsün neden olduğunu ve HPV'nin neden olduğu rahim ağzı kanseri, genital siğiller ve diğer hastalıklara karşı AŞI ile koruma sağlayabileceğinizi artık siz de biliyorsunuz. Lütfen bildiklerinizi herkese anlatın, böylece "ben biliyorum" diyenler çoğalsın.
Posted Image
Yoktun ve Tanrı bu ihtimalden hiç bahsetmemişti....





Similar Topics Collapse

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users