Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilerin maaşlarından derneklerce kesilen aidatlar tartışmasına el koydu. Kurum, 18 ve 15 lira olarak kesilen aidatlardan haberi olmayan ve derneklere üye olmayan emeklilerin bu paraları geri alabileceğini açıkladı.
GEREÐİ YERİNE GETİRİLECEK
SGK'dan yapılan açıklamada, "Üyelik aidatlarının aylıklarından kesilmesine muvafakati olmayanların veya dernek üyeliğinden ayrıldığı halde aidat kesintisi yapıldığını düşünenlerin durumu Kurumumuza yazılı olarak bildirmeleri halinde gereği yerine getirilecektir." denildi.
Açıklamada 2010 Ocak ayı itibariyle Türkiye Emeklileri Derneğinin 649 bin 245 üyesi bulunduğuna ayrıca Türkiye genelinde 92 adet şubesinin olduğuna dikkat çekildi. Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneğinin ise 97 bin 194 üyesinin bulunduğuna işaret edildi. Açıklamada, "Söz konusu derneklerin 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren yeni üye olan kişilerin Kurumumuza hitaplı bir dilekçe ile muvafakatlerini bildirmeleri, derneklerin eski üyeleri için de, 2010 yılı sonuna kadar üyelerinden Kurumumuza hitaplı muvafakat belgelerini alarak göndermeleri istenmiştir." ifadelerine yer verildi.
İTİRAZ SONUCU KESİNTİLER FAİZİYLE ALINIR
Haberi olmadan üye yapılanların itiraz etmesi halinde faiziyle paralarını geri alabileceğine vurgu yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Kurumumuzca "kesinti talebinin yerine getirilebilmesi için, üye olanlar için ilgilinin muvafakatinin alınarak Kuruma ibraz edilmesi, muvafakat yazıları ibraz edilemeyen üyelere ait kesinti tutarlarının ilgililere ödenmek üzere kanuni faiziyle birlikte Kuruma iade edileceğine ilişkin taahhüdü içeren Dernek Yönetim Kurulu kararı istenmiştir. Dernek üyesi olmadığı halde veya muvafakat vermediği halde aidat kesintisi yapıldığını düşünen emekliler SGK'ya başvursun. Kurumumuza yaptığı başvurular ilgili derneğe gereği yapılarak aidatın iade edilmesi için gönderilmekte ve sonucundan bilgi istenmektedir. Bunun dışında dernek üyeliğinin sona erdirilmesi konusundaki taleplerin ilgili derneklere yapılması gerekmektedir."
Vatandaşlara çağrıda bulunarak il müdürlüklerine başvurmaları istenen açıklamada ayrıca "Üyelik aidatlarının aylıklarından kesilmesine muvafakati olmayanların veya dernek üyeliğinden ayrıldığı halde aidat kesintisi yapıldığını düşünenlerin durumu Kurumumuza yazılı olarak bildirmeleri halinde gereği yerine getirilecektir." denildi.
Bu sorun hala devam ediyor, hemde katmerlenmiş olarak..
Aynı şeyi bana da yapmışlar ve 2003 yılından beri de, SGK marifeti ile, her yılın Şubat ayında emekli maaşımdan aidat kesmişler. E-devlet şifresi ile, vatandaşlık sayfama girdiğimde, tesadüfen Türkiye İşçi Emeklileri Derneği'ne aidat kesintisini görmem üzerine, geriye dönük yılları da inceledim ve gördüm ki, kesinti 2003 yılı Şubat ayında başlamış.
Bunun üzerine SGK'ya ve sözkonusu derneğe mail gönderip, "böyle bir derneğe üye olduğumu hatırlamıyorum, esasen varlığından da haberim yok, yerini dahi bilmiyorum" durumu bildirdim. Dernek, lütfedip cevap yazmadı ama SGK ollarla mailleşme ye başladı, benide yazışmaya dahil ettiler. Derneğin SGK'ya cevabı; "Eşrefpaşa Şubemizin üyesidir" oldu ve kanıt olarak ta, 05.07.2002 tarih ve 14750 no.lu, Üye Giriş Belgesi'ni gönderdi. Belgeyi gördüğümde hayret ettim. Fotoğraf ve kimlik bilgileri bana, altındaki imza ise eşime aitti. Eşime sorduğumda, 12 yıl önce olan bu olayı zorlukla hatırladı. Emekli komşularımıza kömür getirmişler, bunu görünce, benim eşimde emekli, bize de getirebilirmisiniz? deyince, zate kamyonda olan kömürlerden derhal bize de indirip, benim fotoğrafımı ve kimlik bilgilerimi eşimden almışlar ve birde "formalite gereğidir" diyerek, benim adıma imza attırmışlar. O belgeye dayanarak ta, 12 yıldır aidat kesmişler.
Nasıl oldu daf arkına varmadım; emekli maaşımızdan, zaman zaman benim ve eşimin kullandığı ilaç vs gibi kesintiler var. aidat miktarıda düşük (18 tl) Birde her yılın şubat ayında, yani yeni zam aldığımız zamana denk geldiğinden farkına varması zor oluyor. Başıma gelen bu olay üzerine internette biraz araştıma yapınca hayrete düştüm. Bu derneğin üye sayısı 700 Bin olmuş. Her üye(!) den 18 tl alınınca, 12.600.000 TL yapıyor. (Eski para ile, 12 trilyon, 6 yüz milyon) Yani Türkiye'nin en zengin derneklerinden olan TUSİAD'ı bile geçen bir gelire sahip. Üstelik bu parayı toplamak için zahmet bile etmiyorlar. SGK, onların adına tahsil edip, paraları gönderiyor. Onlar için önemli olan, emekliyi bir kez tonyaga düşürüp, kendine ya da bir yakınına imzayı attırsınlar. Internette yaptığım incelemede, bu durumdan yakınan üyelerin hep "ne zaman üye olduğumu hatırlamıyorum" dediklerini okudum.
Bu dernek, kime, ne hizmet veriyor, derneğe akan bu devasa paralar nerelerde harcanıyor, başkanları, yöneticileri, ne kadar maaş, ne kadar harcirah alıyor? Üye olduğundan bile haberi olmayan 700 binlik emekli kitlesi, bunu nasıl incelesin? Anlaşılan odur ki, bir saltanat sürülüyor bu sahtekar dernekte.
"Sahtekar" dememi, sakın ağır bir itham gibi görmeyin. Bu yapılanların bir tek adı vardır, o da "Sahtekarlık" Durumu, taahütlü yazı ile SGK'ya yeniden bildirdim. Ayrıca, bu sözümona derneğin Genel Başkanlığı'na da yazı gönderip, üyeliğimin yasal olmadığını bildirip, paralarımın iadesini talep ettim. Vatandaşlık Sitesi'nden de, BİMER'e yazdım. Şimdi beklemedeyim. Yazışmalar yolu ile, iyi niyetle, sorunum çözüldü, çözüldü.. Çözülmedi, gideceğim yer C.Savcılığı'dır. Sahtekarlık yaptıları için suç duyurusunda bulunacağım.
Edited by yusufdemir55, 09.03.2014 - 14:54.