ABD ile Polonya yönetimlerinin Kafkaslarda savaş rüzgarlarının estiği bir sırada füze kalkanı sistemi unsurlarının Rusya sınırı yakınlarına yerleştirilmesi anlaşmasına vardıkları açıklandı.
Anlaşma Polonya Dışişleri Bakanı Andrzej Kremer ve ABD heyetinin başkanı John Rood tarafından imzalandı. Polonya Başbakanı Donald Tusk ayrıca, Varşova şartlarının kabul edildiğini de söyledi.
ABD ile Polonya arasında iki yıldan beri süren görüşmeler, tarafların konuya farklı mali yaklaşım sergilemesiyle bir türlü sağlanamıyordu. Avcı füzelerin Polonya topraklarına yerleştirilmesi karşılığında Polonyaya sembolik 300 milyon dolar askeri yardım öneren Washingtondan farklı olarak Polonya ordusunda modernizasyon gerçekleştirmek için 3 milyar dolar askeri yardım istiyordu.
Tuskun "Anlaşma bizim şartlarımız kabul edilerek yapıldı" demesi ABDnin Polonyaya ayrıca yüklü miktarda askeri yardım yapacağının da kanıtı oldu.
Daha önce Çek Cumhuriyetiyle yapılan anlaşma ve şimdi Polonyadaki gelişmeler birleştirildiğinde ABD Avrupa kıtasında füze kalkanını tamamlamak için gerekli alt yapıyı sağlamış oluyor. Çek Cumhuriyetinde kurulacak üç boyutlu radarlar fırlatılan kıtalararası füzeleri takibe alırken, Polonyada konuşlandırılacak avcı füzeleri balistik füzeleri avlayacak.
Rusyanın sert itirazlarına rağmen küresel füze kalkanı sistemini kurmaya başlayan ABD, "Bu kalkan Rusyaya karşı değil. K.Kore, İran gibi ülkelerden Avrupaya gelebilecek füze saldırılarını önlemeye yöneliktir" açıklamalarını yapmıştı.
Kaynak
gibi haberler vardı... Duyunca kazayı direk o aklıma geldi, ben rusyayla arası iyi diye düşündüydüm ama ABD ile iyiymiş...
Bu arada tesadüf mü nedir, o kadar ileri gelen adamın içinde olduğu uçak düşmüş allah affede...
Bakarmısınız:
İŞTE CUMHURBAŞKANLIÐI UÇAÐINDA YER ALAN İSİMLERİN LİSTESİ:
Lech Kaczynski, Polonya Devlet Başkanı
Zbigniew Wassermann, Milletvekili
Slawomir Skrzypek - Polonya Merkez Bankası Başkanı
Janusz Kochanowski Ombundsman
Przemyslaw Gosiewski Milletvekili
Gregory Dolniak Millietvekili
Andrew Mücadele ve Şehitlik Anıtlarını Koruma Kurulu Başkanı
Andrzej Kremer - Dışişleri Bakan yardımcısı
Ryszard Kaczorowski- Polonyanın sürgündeki son Cumhurbaşkanı
Krzysztof Putra- Polonya Meclisinin Başkan Yardımcısı
Krystyna Bochenek, Senato Başkanı Yardımcısı
Franciszek Gagor- Polonya Genel Kurmay Başkanlığından Orgeneral
Tadeusz Ploski- Başpapaz
George Bar- Rusyanın Polonya Büyükelçisi
Polonya Ordusundan Temsilciler,
General Bronislaw Kwiatkowski Harekat Komutanı
General Andrew Blasik- Hava Kuvvetleri Komutanı
General Tadeusz Buk Kara Kuvvetleri Komutanı
General Wojciech Potasinski Özel Kuvvetler Komutanı
General Andrzej Karweta Deniz Kuvvetleri Komutanı
Gen. Casimir Gilarski Kumadan- Eğitim Tugayı
Janusz Kochanowski, Janusz Krupski
Miron Chodakowski, Ortodoks baş rahip
Kaynak
Bir devlet yok oldu... Nasıl bir tesadüf... + bu adamlar nereye gidiyormuş, neye gidiyormuş merak ettim valla...
Her ölüm gibi buda üzücü... Allah rahmet etsin...