SHD SOSYAL HAKLAR DERNEÐİ
SUYU BULANDIRMAYIN, BEDELSİZ SU HAKKI İSTİYORUZ!
10 metreküpe kadar su harcayanlardan su bedeli alınmasın
Sosyal Haklar Derneği, suyun bir yaşamsal hak olduğu ve ticarileştiremeyeceği düşüncesiyle, İstanbulda sekiz aile adına, su bedellerinin iptal edilmesi için dava açmıştır.
Sizlerde derneğimizin web sitesinden edinebileceğiniz dilekçelerle başvurabilir ve bu konudaki imza kampanyamıza katılabilirsiniz
SUYU BULANDIRMAYIN, BEDELSİZ SU HAKKI İSTİYORUZ!
Kurtla kuzunun bilindik su hikayesi "Kim daha güçlüyse hep odur haklı" diye başlar. Suyu bulandıran kurdun " sudan " sebeplerle kuzuyu yemesiyle son bulur. Bugüne kadar suyu bulandıran taraf olarak muamele gören halktan su faturalarında kullanım bedeli dışında "Bakım Bedeli" ve "Çevre Temizlik Vergisi" adı altında masraflar da alınmaktadır.
Hepsinin üzerine musluğundan akan suyu içemeyen halk, damacanalara şebeke suyundan yaklaşık 100 katı daha fazla para vererek ikinci bir su faturasıyla da karşı karşıya kalmaktadır. Oysa doğal yeraltı ve yerüstü zenginliklerinden biri olan su kaynakları tüm toplumun malıdır. Yaşamın kaynağı olan suyu herkesin ücretsiz, kullanma hakkı olmalıdır. Bu konuda haklıyız ve güçlü olmasını da bileceğiz.
Evlerde ticari amaçla kullanılmayan suyun belli bir miktarı kent halkına ücretsiz ulaştırılmalıdır. Oysa günümüzde dünya ölçeğinde suya erişimin ticarileşmesi ve özelleştirilmesi gündemdedir. Su kaynakları Kapitalist tekeller tarafından milyarlarca Dolarlık bir rant kapısı olarak görülmektedir ve bu konuda Türkiye'nin ev sahibi olduğu "Su Forumları" bile düzenlenmektedir. Su kaynakları özel girişimcilere tamamiyle açılmaya çalışılmaktadır. Oysa ki su, kamuya aittir. "Kamu yararı" her zaman "kişisel yarar"ın önünde olmalıdır.
Eğitimin parasız, sendikalaşmanın her çalışan için hak olduğu ifadelerini barındıran Anayasada doğal kaynakların da devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu yer almaktadır. Fakat uygulamada en ufak bir kamu yararı gözetilmemektedir. Hatta kamu yararını işletmeye çalışan duyarlı belediyelere bile engel olunmaya çalışılmaktadır.
Yargının geçenlerde imza attığı bir karar, su kullanımının bedelsiz olabileceğini göstermiştir. 10 tona kadar olan su kullanımından ücret almadığı için görevi kötüye kullandığı ve kamuyu zarara uğrattığı iddia edilen Dikili Belediye Başkanı Osman Nuri Özgüven Dikili Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davadan beraat etmiştir. Davayı açanlar ticari gözle bakarak "Kamu"yu devlet organı olarak görmüşlerdir. Halbuki kamu, bir ülkedeki halkın bütünüdür.
Bedelsiz su kullanımı da halkın yararınadır. Mahkeme de bu uygulamada halkın zarara uğramadığına karar vermiştir. Bu kararla yerel yönetimlerin kar amaçlı şirketler değil, hizmet üreten örgütlü halk kurumları olduğu bir kere daha görülmüştür. Türkiyedeki tüm belediyeler için emsal niteliği taşıyan bu kararla, vatandaşlar bağlı bulundukları belediyelere bir dilekçe ile başvurarak 10 metreküp suyu ücretsiz talep edebilecekler.
Su bizim yaşam kaynağımızdır, ticarileştirilemez.
Su yönetiminde kamu yararı esastır.
Kaliteli ve yeterli miktarda suya ücretsiz erişim herkesin hakkı olmalıdır.
Yandaşa kömür değil, herkese suya ulaşma hakkı.
*********************************************************************
DAVA: 10 tona kadar olan su kullanımından ücret almadığı için "görevi kötüye kullandığı" ve "kamuyu zarara uğrattığı" gerekçesiyle, Dikili Belediye Başkanı Osman Nuri Özgüvene dava açıldı.
SAVCI: Kamu yararı için yapılan hiçbir çalışma suç sayılamaz, Sanıkların beraatlarını talep ediyorum dedi.
KARAR: Beraat
Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven: Bugün tarihi bir gündür. Benim beraat etmem elbette önemli, ancak suyun ticarileştirilmesi için çaba sarf edenlere karşı suyun bir hak olduğu, bir meta olmadığı bu kararla kanıtlandı. Bu davanın başladığı günden beri suyun bir hak olduğunu ve insanlara suyun parayla satılmaması gerektiğini vurguladık. Belediyeler Ticari kurum değil kamusal kurumlardır. Dünyada insanların üretemediği tek şey su, toprak ve havadır.
*********************************************************************
Sosyal Haklar Derneği Basın Bülteni Mayıs 2010
Mithatpaşa Caddesi Başak Sok No:5/3 Çakmak-Ümraniye /İstanbul
Tel: 0 216 3297675 e-posta: sosyalhaklar@yahoo.com
www.sosyalhaklar.org
***********************************************************************
Daha önce de bu duyuruyu yapmıştım, yineleyeyim dedm. Bu sivil toplum kuruluşu, gündelik yaşantımızda her alanda uğradığımız hak ihlallerine karşı haklarınızın savunulması anlamında sizlere yardımcı oluyor, hukuki destek veriyor.