Canlı İzlemek İçin Bu Linki Kullanabilirsiniz :
http://www.haber7.co...-CANLI-IZLE.php
Filistin Yükümüz İnsani Yardım'' kampanyası kapsamında Gazze'ye doğru yola çıkan ''Mavi Marmara'' adlı yolcu gemisi, Kıbrıs'ın batısında ilerleyerek yoluna devam ediyor.
Antalya Limanından Türkiye saati ile 00.30'da hareket eden gemi, yaklaşık 12 saatte Kıbrıs'ın batısına ulaşarak, 20 deniz mili açıklarından uluslararası sularda Gazze'ye doğru gidiyor.
Mahmut Tural'ın (37) kaptanlığını yaptığı ve saatte yaklaşık 12 deniz mili hızla yol alan gemi, Kıbrıs'ın güneyine vardıktan sonra diğer 8 gemiyle buluşacak.
Geminin kaptan köşkünde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, diğer gemilerle buluşmak üzere olduklarını, bazı gemilere yakıt ikmali yapılacağını, sonra da Gazze'ye doğru devam edeceklerini söyledi.
Yıldırım, gece herkesin uyku tulumlarıyla yattığını belirterek, ''Burada milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu üyeleri, çok zengin ve çok fakir insanlar var, ama hepsi aynı ortamı paylaşıyor, aynı yemeği yiyor. Belki hayatlarında hiç dışarıda kalmamış, hep lüks ortamda kalan insanlar güvertede yattı. Çok mutlu oldular. Çok güzel bir ortam'' dedi.
Şu anda gemide telefon görüşmesi yapılamadığını, yolcular arasında iyi bir kaynaşma olduğunu kaydeden Yıldırım, şöyle devam etti:
''Burada her dilden, her milletten insan var. Herkes gidebileceğine umutlu. Bu 'insanlığın bir zaferi olacak' diyorlar. İsrail, gelen ülkelere çok fazla baskı yaptı. Gemilerle ilgili bazı sorunlarımız da oldu. Bunu şimdi açıklamak istemiyoruz, ama buna rağmen her türlü zorluğu aştık ve denizdeyiz. Gazze'ye ne zaman varabileceğimizin tarihini veremiyoruz. Şu saatten sonra her an Gazze'ye gidebiliriz.''
Yıldırım, İsrail'e daha önce başvurduklarını, başvuru belgelerini de kamuoyuna ve basına dağıttıklarını kaydederek, ''İsrail hiçbir yardımı içeri almadı. Şu anda biz yardım ediyoruz demesi doğru değil. Bu gemilere provokasyon amaçlı demesi de doğru değil. Bu gemiler insani yardım ve İsrail'i insani yardımın önünü açmaya zorlama gemileridir. Biz İsrail'i zorluyoruz, ama hastalara ve çocuklara yardım gitsin diye zorluyoruz. Bu bizim hakkımız'' dedi.
İsrail ablukasını delmek üzere 9 gemiden oluşan uluslararası yardım filosu Gazze'ye doğru ilerlerken, Mavi Marmara gemisinden yapılan canlı yayın İsrail haber sitelerinde geniş yer buldu.
İsrail'de Yedioth Ahranot gazetesiyle bağlantılı olan Ynet haber sitesi, hem İbranice hem İngilizce haberlerinde, gemiden canlı yayın yapıldığını duyurdu ve yayını yapan İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) linkini verdi.
Ynet'in canlı yayın linkini yayımlamasının ardından izleyici sayısının üçe katlandığı, bunun üzerine organizatörlerin canlı yayın yerine İsrail'in Gazze'de 2009 yılı başında düzenlediği "Dökme kurşun" operasyonundan görüntüleri ekrana getirdikleri, sonra yeniden canlı yayına dönüldüğü belirtildi.
Canlı yayındaki görüntülerle ilgili bilgi verilen sitede, sık sık Türkçe konuşulduğunun duyulduğu da ifade edildi.
-İSRAİL DENİZ KUVVETLERİ BEKLEMEDE-
İsrail basınında da, filonun Gazze yolculuğu ve İsrail ordusunun hazırlıkları birinci sayfalarda geniş yer buldu. Gazetelerin ortak başlıklarında filonun yarın geleceği, İsrail ordusunun, karasularına giren gemileri engelleyeceği belirtildi.
Maariv gazetesi, ilk sayfasından verdiği "Deniz Kuvvetleri Beklemede" başlıklı haberinde, Gazze'ye gelen konvoyun durdurulması için tüm hazırlıkların tamamlandığını bildirdi.
Haberde, gemideki eylemcilerin güvenlik kontrolünden geçirilmelerinin ardından Ben Gurion Havalimanına götürülerek sınır dışı edilecekleri, tahliye belgelerini imzalamaya yanaşmayanların cezaevlerine nakledilecekleri hatırlatıldı. Haberde, operasyonun şiddete gerek kalmadan tamamlanmasını umdukları ifadesi yer aldı.
Yedioth Ahronoth gazetesindeki "Denizde alarm" başlıklı haberde de, hazırlıklarla ilgili ayrıntılar ile birlikte Kıbrıs Rum yönetiminin gemilerin karasularına girmesine, limanlarına yanaşmasına izin vermeyeceği kararı hatırlatıldı.
Gazete, Rum yönetiminin bu kararının büyük olasılıkla filonun ardında Türkiye'nin olmasından kaynaklandığı görüşüne de yer verdi. Haberde, bir İsrailli yetkilinin, "Ne yazık ki Türkiye ve Yunanistan güney Kıbrıs gibi davranmadı" görüşü aktarıldı.