Bankacılıkta yeniliklerin öncüsü olan Bankamız, Türk bankacılık sistemini Parmak Damar Tanıma Teknolojisi ile tanıştırıyor. En güvenli Biyometrik Tanıma yöntemlerinden biri olan Parmak Damar Tanıma, her müşterinin kendisine has ve eşsiz olan Parmak Damar Haritasını, Bankamatik işlemlerinin şifresi haline getiriyor. Biyokimlik adını verdiğimiz Parmak Damar Tanıma Teknolojisi ile artık Bankamatiklerden şifre girmeksizin, kartınız ve Parmak damar haritanızdan elde edilecek verilerin eşleştirilmesi sayesinde işlem yapabileceksiniz.
Biyometrik Nedir?
Biyometrik, bireyin ölçülebilir fiziksel ve davranışsal karakteristiklerini tanıyarak kimlik saptamak üzere geliştirilmiş otomatik sistemler için kullanılan bir terimdir.
Yüz Tanıma, İris Tanıma, Ses Tanıma, Parmak İzi Tanıma, Damar Tanıma biyometrik yöntemlerden birkaçıdır.
Parmak Damar Tanıma, en gelişmiş biyometrik yöntemlerden biri olup, kullanıcıya yüksek güvenlik ve kullanım kolaylığı sağlar. Kesinlik ve güvenlik seviyesi olarak en üst düzeyde yer alan iris tanıma ile eşdeğer yapıda olup, Parmak Damar Tanıma sisteminde bilgilerin eşleştirme süresi iris tanıma ile karşılaştırıldığında daha kısadır. Ayrıca iris tanımada karşılaşılan göz kırpmama gibi kullanım zorlukları da bulunmamaktadır.
Parmak Damar Tanıma Teknolojisini Diğer Biyometrik Yöntemlerden Ayıran Özellikler Nelerdir?
Parmak damar yapısı, insan yaşamı boyunca değişime uğramaz.
Tek yumurta ikizlerinin bile parmak damar yapıları birbirinden farklıdır.
Her bireyin kendine özgü parmak damar yapısı olduğundan kimlik doğrulama sırasında güvenilir sonuç verir.
Hızlıdır, kimlik doğrulama işlemini bir kaç saniyede tamamlar.
Kimlik doğrulama işlemi için akılda şifre tutulmasına gerek kalmaz.
Parmak damar haritası çalınıp, kopyalanamadığından ATM sahtekârlığı riski en aza indirilmiş olur.
Parmak izinden farklıdır. Çünkü parmak izi, parmağın dış yüzeyinin izi olduğundan kopyalanması kolaydır. Ancak; damar haritası dış yüzeyden etkilenmeyen bir yapıdadır.
Sadece canlı parmak kullanılabilir, çünkü işlem sırasındaki kan akışı önemlidir.
Sistemi kullanırken sadece hizalama amaçlı olarak parmağın ucu okuyucuya dokunur. Dolayısıyla parmak izine göre çok daha hijyeniktir.
Okuyucunun kullandığı ışınlar insan sağlına zararlı değildir.
Parmağın derisinde meydana gelen kesik, ezik vb. deformasyonlardan etkilenmez.
Müşterilerden alınan parmak damar haritası örneğinden üretilen veri kimlik tespiti için kullanılmaz, kimlik doğrulama için kullanılır. Böylece müşteri, kişisel gizlilik endişesi olmadan cihazı kullanabilir.
Parmak Damar Tanıma Sistemi Nasıl Çalışır?
Parmak Damar Okuyucusu, kızıl ötesi ışınlar yardımıyla parmaktaki damar yapısının haritasını çıkarır ve kimlik doğrulama işlemi için kullanılmak üzere uygun veriye dönüştürür. Kullanım sırasında Bankamatikteki cihaza okutulan parmak, parmak damar izinden üretilen veri ile karşılaştırılarak kimlik doğrulama işlemi tamamlanır.
Nasıl Biyokimlik Sahibi Olunur?
Türkiye İş Bankası şubelerine başvuran müşterinin parmak damar haritasından üretilen veri, kimlik doğrulama işlemi için kullanılmaya hazır hale getirilir.
Müşteri, şubede verdiği Biyokimliki ( parmak damar haritası bilgileri ) Bankamatikte kullanabilmesi için, bir defaya mahsus olmak üzere Bankamatik üzerinde kart ve kart şifresini kullanarak Biyokimlikini aktif hale getirir.
Müşteri, aktivasyon işlemi tamamlandıktan sonra şifre gerekmeksizin kart ve parmağını kullanarak Bankamatiklere giriş yapabilir. Böylelikle müşteri Bankamatik menüsünün tamamına ulaşabilir.
Alıntı: Türkiye İş Bankası