bakın şimdi shy'nin imzası ney? aynen şu;
"DOĞRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİĞİ ÖNEMLİDİR."
senelerdir bu imzayı kullanıyor. her foruma bıraktığı yazısından sonra kesin okurum bunu. değişmediğini bildiğim halde okuyorum.
ama bu söz inanılmaz bir şekilde mantık hatası içermektedir: zira; doğrunun söylenmesinden çok nerede ve ne zaman söylendiği önemlidir doğrudur. bazen doğru bir bilgiyi her yerde söylememek gerekebilir. hatta bazen doğru bir bilgiyi söylememek söylemekten daha doğrudur.
mesela iki kalp hastası aynı odada kalıyordur. birisi vefat etmiştir. adamın vefat ettiği bilgisi doğrudur fakat onun söylenmesi zararlı olabilir.
ancak doğrunun kim tarafından söylendiğinin önemi zannımca yoktur. eğer birisi doğru söylüyorsa o kişinin söylediği önemlidir, söyleyenin kim olduğu önemli değildir.
mesela 9 kişiye tecavüz etmiş bir kişi bir cinayeti aydınlatmak için tanıklık yapıyorsa onun söylediklerine bakılır. ulan sen tecavüzcüsün diyerek dinlememezlik yapılabilemez. burada söyleyenden çok söylenin ne olduğu önem arzetmektedir.
bir de mevlana'nın bir sözü vardır; "her lafa verecek bir cevabım var. lakin bir söyleyene bakarım adam mı diye bir de lafa bakarım laf mı diye"
şimdi bu sözü mevlana gerçekten söylemiş midir bilmiyorum ama söylediyse de mantık hatası içermektedir.
zira bu mantıkla gidersek ben sevmediğim kimselerin sözlerini; "sen adam değilsin" diyerek dikkate almam olur biter. ancak bu tartışma adabına aykırıdır. kötü ve art niyetli kişilerin elinde kalkan olarak kullanılabilir.
velhasıl kelam; eğer ortada bir doğru varsa, evet nerede ve ne zaman söylendiği önemlidir ve fakat kimin söylediğinin pek bir önemi yoktur diye düşünmekteyim. ayrıcana istisnaların da kaideyi bozmadığını da düşünmekteyim.
arz ederim.