Tayvanın doğu kıyısının 68 mil açığında bulunan Yonaguni, engebeli ve dağlık kıyı şeridi ile dikkat çekici. Bu 40 km²lik adanın en çekici yanı, Yonaguninin güney kıyısında bulabileceğiniz sualtı harabeleri. 125.000m³ boyutunda olan, insan eliyle meydana getirilmiş yapı, kalın kaya tabakalardan oluşuyor ve dik bir açıyla ayakta duruyor. Yapının, tahminen, 10.000 yıllık olduğu düşünülüyor. Böyle bir tarih, kazı teknolojisi kullanılarak yapılması için oldukça erken bir dönem. Yapının kimliği ve yapımı üzerine bir çok teori bulunuyor.
Bazı görüşler Kayıp Kıta Munun kalıntıları olduğu yönündeyken, bazı arkeologlar bunu Açıklanamayan Jeolojik Süreç olarak tanımlıyor. Bununla birlikte, güzelce biçimlendirilmiş ana holü ve merdivenleri gördüğünüz zaman bu doğal fenomen bir yerlere gidiyormuş gibi görünüyor.
Bu harika taş anıt, 1995 yılında, Okinawa kıyı sınırında yolunu kaybetmiş bir spor dalgıcı tarafından neredeyse kaza eseri bulundu. Dalgıç, deniz tabanında, mercanlar tarafından etrafı sarılmış bu taş yapıtı gördüğünde büyülendiğini söylüyor. Yaptığı çekimlere ait görüntüler, Japonyanın büyük gazetelerinde yayınlanınca büyük sansasyon yarattı. Daha sonra, bir uzman ekibi tarafından yürütülen çalışmalar, ilk örnekler ve diğer sualtı kültürleri ile karşılaştırmalar şeklinde devam etti.
Enteresan olan, büyük bloklar halindeki birbirine uygun olarak düzenlenmiş yapıların taş işçiliğinin Inca (İnka) kültürü ile benzerlikler taşıması. Veriler, yaygın bir görüş olan, tarih öncesi Anakara Kültürü ile uyum gösteriyor. Okyanusun sert koşulları nedeniyle, harabelerin incelenmesi büyük tütüzlük, zaman ve beceri istiyor.