YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, 30 yaş üstündekilere üniversiteye sınavsız giriş müjdesi verdi.
Özcan, ikinci diploma almak isteyenlere fırsat sunacaklarını söyledi. YÖK Başkanı, 30 yaşını dolduran üniversite mezunlarının vakıf üniversitelerine sınavsız girebileceğini dile getirdi. Devlet okullarındaki boş kontenjanlara da öğrenci alınacağını vurgulayan Özcan, "İstediği bölümde okumak isteyip de o fırsatı yakalayamamış pek çok kişi var. Bazı bölümler için genel yetenek sınavı yapılacak. Vakıf üniversiteleri de yönetmeliğe sıcak bakıyor. Uygulama önümüzdeki döneme yetişecek" dedi. YÖK Başkanı, yeni kurulacak üniversitelerle birlikte 'boşta kalan öğrenci' kavramının tarih olacağını da vurguladı.
Peki YÖK'ün aldığı karar, ne kadar doğru? Parasını vererek sınavsız ikinci üniversite imkanı fırsat eşitliğine aykırı olabilir mi? HABERTURK.COM akademisyenlere ve muhalefetten Muharrem İnce'ye sordu. İşte yanıtları...
"KARAR YENİ ÜNİVERSİTE ANLAYIŞINA UYGUN"
Prof.Dr. Deniz Ülke Arıboğan Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi:
"Kararın birçok olumlu yansıması olacaktır. Öncelikle belirli bir yaşın üzerinde de öğrenime devam edilebilmesi, tüm dünyada önem kazanmaya başlayan yeni üniversite anlayışının bir gereği. İlkesel olarak "eğitim", yaşamın herhangi bir aşamasında başlayabilir, ara verilebilir, devam edilebilir, alan değiştirilebilir, yaşam boyu sürdürülebilir bir süreç olarak kabul ediliyor. Bunun kısıtlanması ancak elinizde eğitim verebilecek yeterli imkanınız olmaması halinde anlamlı.
O zaman seçici olmak bir tercih değil, zorunluluk. Oysa bugün, yeterinden fazla sayıda eğitim kurumu üniversiter eğitim verebildiği gibi, büyük yatırımlarla kurulmuş olan devlet ve vakıf okullarında boşluklar bile kalıyor. Çeşitli sebeplerle üniversite eğitimi alamamış, istediği bölüm yerine mecbur olduğu bölümde okumuş ya da okulunu bırakmak zorunda kalmış olan kişilerin yeniden üniversitelere dönmesi, kurumlar açısından da büyük bir zenginlik aslında.
Olgun insanların bakış açılarını, yaşam tecrübelerini, sınıf arkadaşları olacak gençlere aktarmaları da eğitimin tamamlayıcı bir parçası haline gelebilir.Türkiye'de inanılmaz bir hızla gelişen üniversite olgusu Üniversite seçme sınavlarını bir baraj olmaktan çıkartıp, bir sıralama sınavına dönüştürüyor. Artık herkes üniversiteli olabilirken, niye bundan bir kaç sene önce doğduğu için bazıları bu fırsattan yararlanamasın? Buna ilave olarak yüksek lisansın önündeki engellerin kaldırılması ve ALES'in bir baraj sınavı olmaktan çıkarılması gerektiğini de düşünüyorum. Sonuçta yüksek lisans yapmak isteyen öğrenciler zaten ÖSS sınavının barajlarını geçmiş, üniversiteden mezun olmuş kişiler. oNları yeniden yeterlilik testine tabi tutmak anlamsız. Akademik kariyerde devam etmek isteyenler daha sıkı kurallara tabi olabilirler, ama diğerlerinin önünün tamamen açılması gerekir diye düşünüyorum."
"BAZEN İNSANLAR İKİNCİ ŞANS YAKALAMAK İSTER; KARAR DOÐRU"
Prof. Ethem Tolga Galatasaray Üniversitesi Rektörü:
"Vakıf Üniversiteleri için uygundur bu uygulama. Devlet üniversiteleri için uygun olduğunu zannetmiyorum. Vakıf üniversitelerini desteklemek açısından iyi, çünkü 2. üniversiteyi okuyacaklar.
Bunun için paralı okumalarında yarar var. Devlet üniversiteleri parasız olduğu için ikinci üniversite okuyacak kişilere bu önceliğin verilmemesi iyi; ama kendi imkanlarıyla okuyacaklar için bu imkanı doğru buluyorum. Bazen insanlar ikinci şans yakalamak isteyebilirler.
Memnun olmamış olabilirler ilk okudukları alandan, bu şansın verilmesi uygundur. Daha önce üniversiteye girmiş kişiler bunlar, kendilerini ispat etmiş insanlar. Ülke kaynaklarının kullanılması açısından devletten bu imkanın verilmesini doğru bulmuyorum, gençleri önünü tıkıyorlar çünkü."
"BU UYGULAMA İŞE YARAMAZ"
Muharrem İnce CHP Grup Başkanvekili:
"TBMM Milli Eğitim Komisyonu Üyesi YÖK Başkanı Özcan, 30 yaş üstüne sınavsız üniversite müjdesi vermeden önce geçtiğimiz gün yaşanan protestolarla ilgili daha güzel bir açıklama yaptı: Siyasiler üniversitelere gitmesin" dedi. Ben bu sözlerden sonra da YÖK Başkanı'nı ciddiye almıyorum, alamıyorum. Söylediklerini de, uygulamalarını da, projelerini de. 30 yaş üstüne sınavsız üniversite uygulamasının da işe yarayacağını düşünmüyorum."
HaberTürk
--------------------------------------------------------------------------------
Zate liseden farkı yok üniversitelerimizin, onuda zorunlu eğitime dahil edelim, hem işsizliği de 4 yıl daha erteleriz ve seçimlerde halka iyi bişey yapmışız gibi çıkıp birde ıvır zıvır üniversitelerimizden bahsederiz...
Şu YÖK başkanı ne işe yarar?