Jump to content



- - - - -

Nuri Bilge Ceylan'a Jüri Büyük Ödülü


  • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16,791 posts
  • Cinsiyet:Bay

Posted 23.05.2011 - 15:42



Nuri Bilge Ceylan Cannes Film Festivali'nde 'Bir Zamanlar Anadolu'da ile Jüri Büyük Ödülü'nü kazandı.
Cannes film Festivali sona erdi. Nuri Bilge Ceylan 'Bir Zamanlar Anadolu'da ile Jüri Büyük Ödülü'nü alırken Altın Palmiye'yi 'Tree of Life' ile Terrence Malick kazandı.

64. Cannes film Festivali Kapanış Töreni ile sona erdi. Nuri Bilge Ceylan, 'Bir Zamanlar Anadolu'da filmiyle 'jüri Büyük Ödülü'nü kazandı. Ceylan "Jüri Büyük Ödülü"nü Eric ve Luc Dardenne Kardeşler ile paylaştı.

Altın Palmiye ödülünü ise, "The Tree of Life" filmiyle Terrence Malick kazandı.


ÖDÜL BEKLEMİYORDUM
Ödül töreninde konuşan yönetmen Nuri Bilge Ceylan ise, "festivalde, filminin en son gösterilen filim olması itibarıyla ödül kazanmayı beklemediğini" söyledi.

Jüri üyelerinin festival sonunda yorgun olacağı ve filmi yeterince değerlendiremeyeceği kaygısı taşıdığını ifade eden Ceylan, jüri üyelerine bu ödülden dolayı teşekkür ettiğini söyledi.

Ceylan, yine filmin oyuncuları, yapımcısı ve tüm ekibe katkılarından dolayı teşekkür etti.

Ceylan'ın, Cannes Film Festivalin'de büyük ödül alması, festivaldeki Türk standında büyük sevinç yarattı. Ödül törenin ardından, Ceylan başta olmak üzere, film ekibi ödülü kutlamak için Türk standına geldi.


'BÜYÜK BİR ONUR'
Yapımcı Zeynep Özbatur Atakan, ''Bu bizim için onur verici bir ödül. Yeniden bu başarıyı yakaladığımız için çok mutluyuz'' derken, oyuncu Yılmaz Erdoğan, ''Filmin festivalde son gün gösterilmesinden dolayı kaygılarımız vardı. Yönetmen Ceylan Cannes'da çok takdir edilen bir sanatçı. Bu ödülle filmin başarısı taçlandırıldı. Halkımıza hediyemiz olsun'' diye konuştu.


Ödül kazanan bütün filmler şöyle:
*Altın Palmiye: Tree of Life - Terrence Malick

*Jüri Büyük Ödülü: Bir Zamanlar Anadolu'da (Nuri Bilge Ceylan) ve Le gamin au vélo (Jena-Pierre ve Luc Dardenne)

*En İyi Yönetmen: Nicolas Winding Refn, Drive

*En İyi Erkek Oyuncu: En İyi Erkek Oyuncu: Jean Dujardin, Artist

*En İyi Kadın Oyuncu: Kirsten Dunst, Melancholia

*En İyi Senaryo: Footnote Joseph Cedar

*Jüri Özel Ödülü: Polisse Yönetmen: Maiwenn

*Altın Kamera (Camera d'Or): Las Acacias (Yönetmen: Pablo Giorgelli)

*Kısa Metraj: Cross Country (Yönetmen: Maryna Vroda)


BİR ZAMANLAR ANADOLU'DA
Yapımcılığını Zeynep Özbatur Atakan'ın üstlendiği, Yılmaz Erdoğan, Taner Birsel, Muammer Uzuner, Ahmet Mümtaz Taylan'ın baş rollerde yer aldığı filmin çekimleri Keskin'de yapıldı.

Bosna Hersek ve Türkiye ortak yapımı olan ve Eurimages tarafından desteklenen film, bir doktor ve bir savcının 12 saatlik gerilimli hikayesini anlatıyor.

Görüntü yönetmenliğini Gökhan Tiryaki'nin yaptığı, 2 saat 35 dakika süren filmin senaryosunu, Ercan Kesal, Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan yazdı.


CEYLAN'IN CANNES MACERASI
Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, ''Bir Zamanlar Anadolu''da filmiyle 5. kez Cannes Film Festivali'ne katıldı. Ceylan'ın Cannes Film Festivali tecrübesi, 1995 yılında başlamıştı.

Ceylan'ın, ilk kısa filmi Koza, 1995 yılında Cannes'da gösterildikten sonra, yönetmen çektiği uzun metrajlı ''Uzak'' filmiyle 2003'te ''Büyük Jüri Ödülü''nü kazandı.

Ceylan, 2006'da ''İklimler'' isimli filmiyle Cannes'da ''FIPRESCI'' ödülüne layık görüldü, son olarak 2008 yılında, ''Üç Maymun'' filmiyle festivalde en iyi yönetmen seçildi. Yönetmen Ceylan, 2009 yılında festival jürisinde yer aldı.




DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Posted Image

#2 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16,791 posts
  • Cinsiyet:Bay

Posted 24.05.2011 - 11:34

Yenice’de kolunu kıran çocuğun Cannes’daki tahtı

NURİ Bilge Ceylan’ın son filmi “Bir Zamanlar Anadolu’da” ile Cannes Film Festivali’nde kazandığı ödülü doğru okuyabilmek için, yönetmenin geçmişinde küçük bir yolculuğa çıkmak gerekebilir.

Türkiye’nin futbola kilitlendiği gecede görkemli bir “Avrupa Şampiyonluğu” daha kazanan Nuri Bilge Ceylan’ın web sayfasındaki biyografisinde 1954-2001 tarihleri arasında çekilmiş 11 fotoğraf var.
İlk fotoğraf, memur baba Emin Ceylan ve annesi Fatma Ceylan’ın 1954 tarihli fotoğrafları. O yıllarda fotoğraf stüdyosuna gidilip çektirilen, çoğumuzun aile albümünde bulunan türden klasik bir çift fotoğrafı.
İkinci kare 1959 senesine ait; o yıl doğan Nuri Bilge babasının kucağında. “Hık demiş babasının burnundan düşmüş” deriz ya; o türden bir benzerlik dikkat çekiyor.
Üçüncü kare, çocukluk yıllarının önemli bir bölümünü geçirdiği Çanakkale, Yenice’den. Sinemasının sağlam dilinin temeli olan “kasaba hayatı” ile tanıştığı yer olmalı Yenice. Kolu alçıda; belli ki haylaz bir çocukmuş.

1976’da, “karışık üniversite ortamı”na İTÜ’de adım atmış. 1978’de “karışık ortam”dan uzaklaşıp Boğaziçi Üniversitesi’ne geçince fotoğraf, müzik, dağcılık ve satranç girmiş hayatına.
1982’de İtalya’da, Padova-Venedik kavşağında “afro saçlı” Nuri Bilge’yi bisikletiyle mola vermiş vaziyette görüyoruz.
Aynı afro saç, 1985’te Boğaziçi’nden mezuniyet töreninde de yerini koruyor...
1986 “iç yolculuğu için, dış seyahat” zamanı. Fotoğraf altında “Himalayalar’da hayatın anlamını arıyor” notu var. Çoğunlukla “Siddhartha” okuyarak geçiştirilen bir hayali gerçekleştirmiş, ne güzel.
1987’de Ankara, Mamak’ta çekilmiş askerlik hatırası fotoğrafı var. Fonda kar yüklü ağaçlar filan, geleceğin habercisi. Gördüğüm en estetik askerlik fotoğrafı olduğunu ayrıca belirtmeliyim. Kendi filmlerinden bir kare gibi...

1994’te ilk filmi “Koza”yı çekerken görülüyor. Rusya’dan getirdiği negatifler ve TRT’den çıkma “son kullanma tarihi geçmek üzere” filmle çekiyor Koza’yı Nuri Bilge Ceylan.
Cannes’da gösterilen ilk Türkiye yapımı kısa film. Yani Cannes’la tanışıklığı 17 yıl önceye uzanıyor...
1996’da “Kasaba”nın setinde görüyoruz yönetmeni. Küçük filminin küçük ekibiyle; yine karlar içinde.
1999’da saçlar artık kesilmiş, “Mayıs Sıkıntısı” çekiliyor.

Son fotoğraf 2001’den, “Uzak”ı yazıyor. Fotoğrafın çekildiği ev, çalışma masası, kütüphane, filmi seyretmiş olanlara çok tanıdık gelebilir...
Yönetmenin fotoğraf albümü bu kadar...
Nuri Bilge Ceylan, Cannes’da ilk kez ödül kazanmadı. “Uzak” Cannes’dakiler de dahil olmak üzere toplam 47 ödül kazandı ki; yanına yaklaşabilen başka bir Türk filmi daha yok.
Keza “İklimler”, keza “Üç Maymun”...

Nuri Bilge Ceylan’ı dünya sinemasının elitleri arasına taşıyan yolda büyük gişe başarıları yok.
Filmlerinin toplam gişesi, Türkiye’nin gişe rekortmeni filmlerinin “milyon biletten sonraki küsuratına” bile yaklaşamıyor.
Türkiye yerli film seven bir ülke. Hatta toplam bilet satışının yüzde 60’ı yerli yapımlara gidiyor ki; bu dünyanın geneline göre bir rekor sayılabilir.
Ancak Nuri Bilge Ceylan’ın filmleri gişe yapmıyor, televizyonda gösterildiğinde reyting sıralamalarında boy gösteremiyor.
“Ağır” bulunuyor, “yavaş” bulunuyor sineması.
Bana sorarsanız topluma tuttuğu aynada görünen suretimizden memnun değiliz ya, her neyse...

Önemli olan şu...
Nuri Bilge, pazar gecesi Robert De Niro başkanlığındaki jüriden ödülü alırken, çağının en büyük yönetmenleriyle yarıştı.
Sinema eliti arasında artık tartışılmayacak bir konuma gelen Nuri Bilge Ceylan tarihe geçti.
Ödül seremonisinde çevresindeki isimlere bakmak yeterli.
Yenice’de kolunu kıran çocuk, sade ve sessiz ve duru diliyle gişenin olmasa da sinema tarihinin kralları arasında bir tahtlık kalıcı yer açtı kendisine.
Hikâyesini doğru okuyanların çıkaracağı çok ders var.
Tebrikler, tebrikler, tebrikler.

Kanat Atkaya / Hürriyet
DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Posted Image





Similar Topics Collapse

  Topic Forum Started By Stats Last Post Info

5 user(s) are reading this topic

0 members, 5 guests, 0 anonymous users