İçerik değiştir



Mesaj Temizliği: Dünya Sansürü Nasil Aşiyor?


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 _RomantizmA_

_RomantizmA_

    Pembeler içinde uçuk MAVİ

  • Üyeler
  • 3.232 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:VatanToprağı
  • İlgi Alanları:sonsuzluk; ölüm...

Gönderim zamanı 29.05.2011 - 00:41


Sansür her yerde internetin baş belası. Çin başta olmak üzere Suriye, İran, Vietnam ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde kullanıcılar için çokça filtreleme ve yasak mevcut. Bu yasakları aşmak için, elbette, farklı farklı yöntemler de geliştirilmiş durumda. İşte bu ülkelerde en çok kullanılan ‘serbest internet’ gereçleri:


FİLTRELEMEYE KARŞI

Filtreleme, Google’daki aramalar da dahil internetteki tüm faaliyetlerimizi izleten bir mekanizmadır. Pornografik içerik arayıp aramadığınızı, devlet veya hükümet karşıtı görüş ve düşünceleri geliştirmeye ve yaymaya çalışıp çalışmadığınızı takip eder, rastladığı ‘riskli’ içeriği engeller. Bu sorundan kurtulma yöntemlerinden birisi, web sitesini ayna şeklinde ya da yatay şekilde görmek. Örnek olarak bu adresten gittiğimiz bir ‘aynalama’ sitesi Google’ı bize ayna karşısında gibi gösteriyor. Burada yaptığımız arama sonuçları da aynalanmış bir şekilde çıkıyor ve filtreleme engelini aşabiliyor. Çinliler de Google aramalarında düşüncelerinin yakalanmaması için bu yöntemi kullanmak zorunda kalıyor.



Aynalama dışında bir diğer yöntem de ‘döndürme’ yöntemi. Örnek olarak bu adresten gittiğimiz bir döndürme sitesi de sitenin 90 derece yana yatmasını sağlıyor. Bu siteler düzenli olarak yasaklanıp kapanabiliyorlar, bu yüzden en son versiyonunu bulmak için elgooG kelimesini internette aratmak gerekiyor.



WIKIPEDIA’NIN ENGELLENMESİNE KARŞI

Gollum tarayıcısıyla, Wikipedia linkleri başka linklermiş gibi açılıyor. Uygulama 2005 yılında Herald Hanek tarafından tasarlandı. 32 dilde mevcut Gollum’un henüz Türkçe versiyonu yok. 2004 yılından bu yana engelli olan Çinliler Wikipedia’ya bu sayede ulaşıyorlar. Gollum tarayıcısı bu adresten yüklenebiliyor.



YASAKLANAN SİTELERE GİRMEK İÇİN

İlk olarak Çin’deki kullanıcılar için yazılmış GTunnel programı, aşina olduğumuz Tunnel siteleriyle hemen hemen aynı hizmeti görüyor. Uygulama daha sonra İran’daki kullanıcılardan da yoğun ilgi görmüş ve şu an dünyadaki tüm sansürcü rejimlerde kullanılıyor. GTunnel uygulaması bu siteden yükleniyor.


Sistem olarak kullanıcıdan çıkan veriler üç çeşit veri çıkışı şeklinde kullanılıyor. Eğer ki IP’lerde yasaklanmalar sözkonusu ise Standart sistem yerine TOR modunu kullanıyor. TOR modu Tor Project’in kullandığı, internette gizliliği sağlama modülü. TOR modüllerine de engellemeler gelmişse bu sefer Skype modu kullanıyor. Yani Skype’ın sahip olduğu milyonlarca IP arasından otomatik IP ataması alınıp GTunnel sunucularına ulaştırılıyor ve tüm sitelere girilebiliyor.



ARAP DÜNYASININ YILDIZI FREEGATE

Özellikle Ortadoğu ve Arap ülkelerinde Freegate programı kullanılıyor. Bu uygulama ABD hükümeti tarafından destekleniyor ve finanse ediliyor. Çin’de İnsan Hakları örgütü ve diğer özgürlük grupları da düzenli olarak Freegate’i destekliyorlar.


Networklere bile kurulabilen profesyonel versiyonunun yanısıra, yoğun IP filtrelemenin yapıldığı ülkeler için bir “Emergency” versiyonu mevcut. Dil seçenekleri arasında şimdilik sadece İngilizce, İspanyolca, Farsça ve Çince var. Freegate uygulamasının dilenen versiyonu bu siteden indirilebiliyor.


İNTERNETTE KİMLİÐİNİZİ GİZLEMEK İÇİN

Tor Project, internette kimliğinizi tüm platformlarda gizlemenize yardımcı oluyor. Microsoft Windows, Apple OS X, Linux ve akıllı telefonlarda (Android, iPhone & iPad) Tor yüklenebiliyor. Açık kaynaklı da olduğu için, kodlama bilgisi var. SmartTV’lere ve Playstation gibi oyun konsollarına da kurulabiliyor.



TWITTER VE FACEBOOK’U İZ BIRAKMADAN KULLANMAK İÇİN

Twitter’ın yasaklı olduğu, ve kullanılmasının da yasak olduğu ülkelerde de kullanılması için yukardaki uygulamalar kullanılabiliyor. Velhasıl, twitter’da yayınlanan düşüncelerinizin devlet filtrelemesine yakalanmaması için Twitter’da “Ayarlar/Settings” ‘e bastıktan sonra sayfanın en aşağısında “Sadece HTTPS” işlemini tıklayıp kaydetmek gerekiyor.



Facebook içinse https://facebook.com adresini kullanarak güvenli bir şekilde paylaşım yapılabiliyor.


Umarım bunların hiçbirini kullanmak zorunda kalmayız.



Kaynak: http://www.yenimedyaduzeni.com/dunya-filtreden-nasil-kurtuluyor/




[Bebeğim Öldü]

Hayatımın gerçek öykülerine ayrılan bir filmin soundtrack’ındayım
Bir yazar mıyım yoksa tek şiirlik şair mi?
Notumu verdi hocalarım nasihati koydum cebime
Ve zorda kalana dek çıkarmadım..
Ve ben bozuk paraydım anlaşılamadan çiklet oldum
Ve ben bütündüm yaramı sevgilimde bırakıp yarımı sokağa attım
Canımı yolda buldum canıma teslim ettim; canına okudum
Canıma kastım…






1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli