Tıpta ‘lipodistrofi’ halk arasında ise ‘selülit’ olarak biline bu patoloji, derinin alt kısmındaki yağ dokusunun bağ dokular arasında sıkışması ve oluşan fibrotik bantlar nedeniyle derinin üst kısmının portakal kabuğu görüntüsünü almasıdır.
Selülit sanıldığı gibi sadece fazla kilolu bayanların sorunu olmayıp, normal kilolu hatta zayıf bayanlarda bile görülebilir. Bayanların korkulu rüyası rüyası olan selülitin tamamen yok edilmesi mümkün değildir.
Kadınlarda daha çok kalça, basen, diz ve bileğin iç kısımlarında ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde çok nadir görülen, bir bayan hastalığı olan selülitte en önemli faktör östrojen hormonudur. Fiziksel aktivite, beslenme, genetik ve hormonal faktörler uygulanan birtakım yöntemlerle büyük oranda giderilmesi mümkündür.
Selülit neden oluyor?
Sağlık ve Yaşam Dergisi'nin haberine göre, son yıllarda yapılan araştırmalar, kadınların östrojen hormon seviyelerindeki artışın selüliti çoğalttığını ortaya koymaktadır. Sağlık için gerekli olan hormon ve kimyasalların oranlarındaki değişiklikler hücreler arasında fazla su tutulmasına sebep olur. Bu su tutulması aşırı boyutlara vardığında cilt görünümünde bozukluklar, yani selülit ortaya çıkmaktadır.
Düzensiz ve sağlıksız beslenme de selülitin başlıca sebeplerindendir. Genellikle kadınlarda selülitin daha sık görülmesi hazır gıdalarla beslenilmesinden kaynaklanmaktadır. Hayvansal yağlar, tuz, şeker, kola ve kahve gibi içecekler de yağ hücrelerini şişirerek ödeme, dolayısıyla da selülit oluşumuna sebep olmaktadır. Sigara ve alkol kullanan bayanlarda selülitin daha sık görülmesi, bu iki maddenin de selülit oluşumunda rol oynadığını göstermektedir. Ayrıca yüksek topuklu ayakkabılar, yanlış oturma, dar giysi ve korseler de kan ve lenf dolaşımını yavaşlatarak selülit oluşumuna yol açar.
Selüliti önlemenin yolları
-Doğru beslenme ve ideal kiloda kalmak
-Hazır gıda tarzı yüksek kalorili, yağlı yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmak.
- Tuz, yağ ve şeker tüketimini azaltmak.
-Sebze, meyve, baklagiller, bol lif içeren tahıllar ve potasyum zengini muz, portakal, karpuz, patates, bezelye ve havuç gibi gıdaları daha çok tüketmek.
- Şekerleme, hamur işi, kızartma, kahve ve alkolden uzak durmak
- Yağ dokularını, toksinleri ve atık maddeleri vücuttan atmak için bol su ve bitki çayları içmek.
- Vücut kas kitlesini artırıp fazla yağları eriterek yağ kitlesini azaltmak için düzenli spor yapmak (özellikle yürüyüş, jimnastik, tenis ve yüzme gibi sporlar)
- Evde fırça ya da kese ile uygulanacak 5 dakikalık masaj, kan ve lif dolaşımını hızlandırarak yağ hücrelerinin erimesini ve selülitlerin düzelmesini sağlar.
Geliştirilen selülit giderici yöntemlerle oldukça çarpıcı sonuçlar alınmaktadır. Ancak bu yöntemlerle yüzde 100 başarı sağlanamaz.