Ama vücuttaki toksinleri atmak için yapabileceğiniz şeyler var yine de. Bunlardan biri, beslenme düzeninizde toksin atan besinler listelerinde yer alan yiyecek ve içeceklere de yer vermek. Bir de detoks mevzusu var ama bu tartışmalı bir konu. Bünyemi temizliycem, bembeyaz olacak, komşular çatlayacak falan diye detoksun bokunu çıkaran insanlar kendilerine ciddi zararlar verebiliyorlar. Detoks programlarını bir doktora danışarak uygulamakta ve 3 günden fazla sürdürmemekte fayda var. Günlerce tek tip bir beslenme şeklini öneren arınma programlarına şüpheyle yaklaşmak lazım. Vücudun bütün besin unsurlarına ihtiyacı var; dikkat edilmesi gereken, bunların her birini, gerektiği oranda tüketmek. 3 gün , 5 gün sadece bilmem ney çorbasıyla falan beslenmek doğru bir şey değil.
Şok diyet konusuna da çok bakınmışımdır ben, bunlardan uzak durulmasını önerenlerin gerekçelerini mantıklı bulmuşumdur. Şu mantık yeterli: Bir diyet programı (Veya ilacı, ya da ürünü) salıyorlar piyasaya, nezaket icabı kıyısına köşesine 1 - 2 uyarı cümlesi yazsalar da (Ki yazmayabilirler de); bunu herkes için uygun bir şeymiş gibi lanse ediyorlar. Kadınlar ve erkekler, 18 ve 25 ve 35 ve 50 ve 65 yaşındakiler ve daha yaşlı insanlar, spor yapanlar ve yapmayanlar, masa başı işlerde çalışanlar ve hareketli işlerde çalışanlar, genel sağlık durumu iyi olanlar ve sağlık sorunları olan insanlar, bla bla bla...aynı diyetin hepsi için iyi olması mümkün mü?
Ciddi miktarda kilo vermesi gereken insanlar için en iyisi kişiye özel diyet yapmak gibi görünüyor. Az bir kilo vermek istiyorsanız onun için ağır bir diyet yapmanız gerekmez zaten. Ben 3 - 4 kilo vermek istiyorum mesela. Bunun için neler yapıyorum; su içmezdim, su içmeye başladım. Haftada 3 kere yürüyüş yapmak niyetindeyim, ona da başladım. Bir süre tatlı almıycam, kırmızı et de almıycam. Her gün bir miktar mekik çekiyorum - yarım mekik gibi bir şey. Uzanıyorum, ellerimi başımın 2 yanına koyuyorum, dizlerimi büküyorum, bir miktar kalkarak öne arkaya hareket ediyorum. Bunu yaparken karın - göbek çevreme yönelik yaptığımı da hissediyorum - hissediyor insan. Mesele 4 -5 kiloysa insan yanlış beslenme alışkanlıklarını düzelterek, hareketliliğini arttırarak bunu kendi de halledebilir. Ben halledicem mesela, kafaya koydum. Ve hiç tatlı yemeyecek falan da değilim, fazla yiyordum onu düzelticem sadece. Hiçbir şey almasam 1 çikolata - gofret alıyorum, neredeyse her gün. Bunu yapmıycam. Sebze yemeye biraz daha ağırlık vericem. Şu saydıklarımın içinde, tatlı yemeyi azaltmak hariç, beni zorlayacak bir şey yok.
Bağırsaktaki toksinleri atmak konulu yazım için tıklayın: