Zeytinyağlı biber dolma/Malzemeler: (14-15 biber için)
14-15 tane dolmalık biber
2 adet soğan (Küçük)
Her bir biber için 1 tatlı kaşığından azıcık fazla pirinç (Tecrübeyle sabittir; 1 kılı kılına yetiyor, 1.5 fazla oluyor. Biber dolmaların büyüklüğünü de dikkate almak lazım tabii. )
3-4 adet domates
Dolmalık fıstık ve kuş üzümü
Sarımsak (İsteğe bağlı)
1 çay bardağı civarı zeytinyağı
Tuz, karabiber ve kuru nane (Veya bir parça hazır dolma baharatı)
Yapılışı:
Zeytinyağını tencereye koyun ve soğanları hemen ilave edin. Zeytinyağını fazla kızdırmamak lazım, bunu çok kere duydum.
Soğanlar pembeleşince dolmalık fıstıkları ekleyip biraz kavurun. Bundan biraz sonra da kuş üzümlerini ilave edin.
Pirinçleri de ekleyip kavurduktan sonra 2-3 domatesi rendeleyerek elde ettiğiniz domates suyunu koyun. İsterseniz birkaç diş sarımsak da koyabilirsiniz. Bu karışım piştiği zaman dolma içi hazır olmuş olacak.
İç piştikten sonra kendisini soğumaya bırakın. Biber dolmalarının tepelerini sinirlenmemeye çalışarak çıkarın, benim adetimdir, bunu yaparken hep sinirlenirim, bu yemeğime ruh ve lezzet katıyor. Sonra içlerine soğumuş içi doldurun ve tepelerini domatesle veya kendi saplarıyla kapatın. Domatesten yapılan kapaklar fotoğrafta gördüğünüzden daha düzgün ve şık olabilir, hatta olmalı. Ben çoğunlukla 'Yapayım da kurtulayım' havasında yemek yaptığım için şekilsiz benimkiler böyle. Sonra tencereye biraz sıcak su ekleyin ve kapağını kapatıp pişmeye bırakın. İç zaten pişmiş durumda, biberler de sıcak suyun buharıyla yumuşayıp pişecek ve zeytinyağlı biber dolması hazır olmuş olacak.
Yemeğin dibinin tutmasını isterseniz ocakta bırakın, salona geçip masaya oturun ve sitenize veya müşterilerinizden birine yazı yazmaya ya da sosyal medya platformlarında fink atmaya başlayın, Twitter'daki hashtag'lere uygun kelimeler ekleyip sitenizdeki yazılara link verin, Google Plus sayfanızda dolanın, Facebook'da gezinin; böyle bir şeyler yapın. Burnunuza hafiften bir yanık kokusu geldiği zaman 'Allaalla, nereden geliyor ki bu?' diye düşünün ama sizin mutfağınızdan gelebileceğine ihtimal verip de yerinizden kalkmayın. Dibi tutmuş yemek yapmanın garantili yollarından biridir bu, denedim de söylüyorum.