Kurban Bayramı için kurbanlık bir hayvan almaya karar verdiniz. Keseceksiniz, etini dağıtacaksınız, sevap kazanacaksınız. Peki bu işi doğru ve uygun bir şekilde yapmanın yollarını biliyor musunuz? İşte kurban keserken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar:
1. Aldığınız hayvan eziyet görmemeli, acı çekmemeli, kesileceği yere itile kakıla götürülmemeli.
2. Kurban kesmek herkesin harcı değildir, kesimi bu işi iyice bilen, temiz ve çabuk bir şekilde, hayvana acı çektirmeden halledebilecek biri yapmalı.
3. İyi bir kurban bıçağı seçmelisiniz; bu bıçağın ucu en az 20 cm. olmalı. Kalitesiz bir bıçak süreci gereksiz ve hayvan için kötü olabilecek bir şekilde uzatır.
4. Kesilecek olan hayvanın başka hayvanların kesildiğini görmemesi sağlanmalı.
5. Bu işle ilgili dini ritüeller var, bunları öğrenmelisiniz.
6. Çocukların kurban kesimine tanık olması doğru değildir.
7. Kurban kesilen yerlerin olabildiğince temiz bırakılması gerekir.
8. Hemen her Kurban Bayramında yaşanan kurban kesim kazaları genellikle önemsiz ve kolayca tedavi edilen vakalardır. Ama seyrek de olsa ciddi olaylar da yaşanabilir. Durduramadığınız bir kanama vb. endişe uyandıran bir durumda vakit kaybetmeden en yakın sağlık birimine gitmelisiniz.
Kurban keserken dikkat edilmesi gereken 12 nokta için tıklayın.