Kimyasal bir terim olan serbest radikal terimi 1 veya 1'den fazla çiftleşmemiş elektron barındıran atom veya atom grupları anlamına geliyor. Konuyla ilgili bir başka ifadeye göre de serbest radikaller birtakım moleküllerdir ki ortamda (Vücudumuzda) bir elektronunu kaybetmiş bir oksijen atomu şeklinde dolanırlar. Böylece reaktif, yani kararsız hale gelirler ve kendi elektronlarını kaybetmişler ya, yazık bi yandan da be , komşu moleküllerin elektronlarına göz dikip onlardan elektron araklamaya çalışırlar, ne kadar ayıp! Gerçi serbest radikale de çamur atmamak lazım, memlekette hırsızlık ayıptan günahtan sayılmıyor artık, çalmayanı dövüyolar.
Serbest radikallerin bu terbiyesizce faaliyetleri, başka moleküllerden elektron çalmayı (Onların elektronlarına ortak olmayı da olabilir galiba) becerebilmeleri halinde tabii; onların bağışıklık sistemimizi zayıflatan, hücrelerin normal faaliyetlerini sabote eden canavarlara dönüşmesine sebep olur. Bu şeyler fonksiyonlarımızı bozabilir, kanser olmamıza yol açabilirler. Cilt kanseri mesela, güneş ışınlarına çok fazla maruz kalındığı için oluşan serbest radikallerden dolayı olabilirmiş.
Bedenimizde serbest radikal oluşmasına sebep olan faktörlerin bazılarını sıralayalım: Sigara var mesela, bittim ben, bünyemde fink atıyordur bunlar o zaman , güneş ışınları var, petrokimya ürünleri, işlenmiş besinler, kullandığımız ilaçların çoğu... Erken yaşlanma belirtileri gösteriyorsanız bunun sebebi de serbest radikaller olabilir çünkü bu moleküller yaşlanmanın başlıca belirtileri arasında sayılıyor aynı zamanda, demek ki, organizmamızda ne kadar çok miktarda bulunurlarsa ona göre daha hızlı yaşlanıyoruz.
Bu mesaj hüfyaa tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 12.10.2015 - 10:29