İçerik değiştir



- - - - -

Sağlıklı Beslenme


  • Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 2 yanıt verildi

#1 elma

elma

    venus at her mirror

  • Kurucular
  • 6.785 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay
  • Konum:bulutlarda

Gönderim zamanı 21.07.2006 - 16:21


"1- Çeşitli besinler tüketin: Hiçbir besin tek başına vücudumuzun ihtiyacı olan besin ögelerini içermez. İhtiyacımız olan besinleri almak için her öğünde 4 ana besin gurubundan önerilen miktarlarda almaya özen göstermelidir. Yeterli ve dengeli beslenmek için gereken protein, yağ, karbonhidrat vitamin ve mineral gibi besin guruplarından bize gereken kadar kullanılmalıdır.

2- Boyunuza uygun vücut ağırlığınızı koruyun.
Bunun için enerji alımını enerji harcamanıza eşit olacak şekilde ayarlayın.

3- Besinleri kayıpları önleyecek şekilde hazırlayın, pişirin ve saklayın.

4- Kuru baklagiller, tam tahıllar, meyve ve sebze tüketimini artırın.
Kuru baklagiller protein açısından zengindir. Tam tahıl ürünleri, sebze meyveler ise, vitamin mineral, posa gibi sağlık ögeleri içerir. Ayrıca birçok sebze ve meyve hipertansiyon, kalp hastalığı ve kansere karşı koruyucu özelliklere de sahiptir.

5- Beslenmenizde şeker miktarını azaltın. Saf şeker dişlerimizin çürümesine neden olur. Kalp hastalıkları ve şeker hastalıkları riskini artırır. Özellikle kalp hastalığına yatkın kişilerin diyetlerindeki şeker miktarını minimum düzeyde tutmaları tavsiye edilir.

6- Günlük tuz tüketiminde aşırıya kaçmayın. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon, kemik erimesi ve mide kanseri riskini artırır. Tuz yerine, lezzet verici olarak baharat ve çeşitli otları kullanmayı deneyin.

7- Sigara kullanmayın.

8- Su tüketiminizi artırın. Her gün ortalama 8- 10 bardak su içmelidir.

9- Öğün atlamamaya özen gösterin.

10-Doymuş yağ ve kolesterol tüketimini azaltın. "

"This desert flower
No sweet perfume that would torture you more than this..."

#2 kisaoglu

kisaoglu

    Hiç gelmiyor desek yeridir

  • Üyeler
  • 7 Mesaj

Gönderim zamanı 30.04.2007 - 13:19

Sağlıklı beslenme, vücudun büyüme, gelişme ve günlük işlevlerinin sürekliliğinin sağlanması için gerekli olan besin öğelerinin yeterli miktarlarda alınmasıdır. Gıdalar içerdikleri besin öğelerinin benzerlikleri açısından dört gruba ayrılırlar.



1) Süt, yoğurt, peynir grubu: Süt ve sütlü gıdaların oluşturduğu gruptaki

besinler protein, hayvansal yağlar, kalsiyum, fosfor, B2 ,B1 ,A

vitaminleri açısından zengindir.



2) Et, yumurta ve kuru baklagiller grubu: Kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi gıdaların oluşturduğu bu gruptaki besinler başlıca protein kaynağıdır, ayrıca yağ, B vitaminleri, demir ve çinko da içerir.

3) Taze sebze ve meyve grubu: Bu gruptaki gıdalar vücut için kalsiyum, demir, magnezyum ve diğer bazı minerallerin, A, B, C, E, folik asit gibi vitaminlerin kaynağıdır.


4) Tahıl grubu: İçerdikleri karbonhidratla başlıca enerji kaynağıdır, ayrıca B grubu vitaminleri içerir


Yaşam boyu geçilen bebeklik, çocukluk, ergenlik, gebelik, emzirme, menapoz, iyileşme gibi dönemler ve yapılan işlere uygun olarak bu dört ana gruptan alınması gereken miktarlar değişebilir. Ancak az ve sık yemek, güne mutlaka kahvaltı ile başlamak, öğün atlamamak, abur cubur yememek, günde en az 4 - 6 bardak su içmek, kolalı içecekler, çay, kahve, kızartma, kavurmalar, aşırı yağlı, tuzlu ya da şekerli gıdalar ve açıkta satılan yiyeceklerden kaçınmak, yağ seçiminde doymamış yağları tercih etmek, yiyecekleri hazırlarken içlerindeki besin öğelerinin korunmasına dikkat etmek ve uygun koşullarda saklamak, çiğ yenen meyve ve sebzeleri bol ve temiz suyla iyice yıkamak her yaş ve dönem için geçerli temel sağlıklı beslenme kurallarıdır.


Günümüzde beslenme ile ilgili sorunların başında, modern yaşamda günlük enerji tüketiminin azalmasına rağmen rafine gıdalardan alınan enerjinin artması sonucunda oluşan şişmanlık gelmektedir. Şişmanlık şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalık açısından risk oluşturur. Bu nedenle ideal kilonun korunması sağlık risklerini azaltmak açısından özellikle önem taşır. İdeal kilo beden kitle endeksi (BKİ) olarak adlandırılan bir formülle hesaplanır. Buna göre bireyin kilogram cinsinden tartısının metre cinsinden boyunun karesine bölünmesi ile bireyin vücut kitle endeksi hesaplanır (kg/m2). BKİ 20’nin altında zayıf, 20 - 24 arası normal, 25 - 29 arası hafif şişman, 30 - 40 arası şişman ve 40’ın üzerinde ise çok şişman olarak kabul edilir.

Gıdalarla ilgili bir diğer tehlikeli durum ise bazı hazır gıdaların içerdiği katkı maddeleridir. Bu katkı maddeleri çoğunlukla gıdaların görüntüsünü, kokusunu daha çekici hale getirmek, dayanıklılığını, kıvamını ve lezzetini artırmak üzere kullanılan kimyasal maddelerdir ve bunların bir bölümünün kanser yapıcı etkisinin olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle tüketilen gıdaların bu tür maddeler içermemesine dikkat edilmelidir.

Gıdaların temini sırasında da dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Alınanların mutlaka taze olmasına dikkat edilmelidir. Ambalajlı gıdalarda paket üzerinde yer alan son kullanma tarihlerine dikkat edilmeli, zedelenmiş ambalajlarda ya da kötü saklama koşullarında bekletilmiş mallar kesinlikle alınmamalıdır. Konserveler paslanmamış ve özellikle dışa doğru bombeleşmemiş olmalıdır. Sıcaktan etkilenecek gıdalar alışverişten eve getirilirken ya buz çantaları kullanılmalı ve/veya en kısa yoldan ulaştırılmalıdır.

Funda Çatar sağlıklı yaşam sitesinin sağlıklı beslenme sayfasından alınmıştır

#3 shy

shy

    xrÜt / kudI

  • Kurucular
  • 16.791 Mesaj
  • Cinsiyet:Bay

Gönderim zamanı 23.08.2010 - 17:47


Şişmanlık bireyin değil, düzenin suçu


NEW York Times Gazetesi, kiloluların vicdanını rahatlatacak bir haber hazırladı. Haberegöre, şişmanlık bireyin değil, içinde yaşadığı düzenin suçu!

Haberde insanların neden bu kadar şişmanladığı şöyle açıklandı
Fast food, sağlıklı yiyecekten daha ucuz. Saatlerce bilgisayar ekranı karşısında oturmak da cabası. Kısacası, modern dünyada kilo almadan yaşamak çok zor!

Yale Üniversitesi Beslenme Politikaları ve Obezite Merkezi direktörü Kelly D. Brownell’a göre modern dünyada kilo almadan ve sağlıklı yaşayabilmek zor.

Fast food zincirleri, sağlıklı beslenmenin mümkün olduğu restoranlardan daha ucuz. Uzun çalışma saatleri ile ofiste sürekli ekran karşısında oturan insanlar, değil spora gitmeye, hareket etmeye bile vakit bulamıyor.

Neden böyle olduk?
Çalışan ebeveynler nedeniyle akşam yemeklerinde sebze yerini dondurulmuş gıdalara bıraktı. Çocuklar artık sokakta top oynamak yerine, evde ekran karşısında top peşinde koşmaya başladı.

Gecenin bir yarısı insanın kanına giren yiyecek reklamları da cabası... Michigan Üniversitesi Sağlık Yönetimi Araştırma Merkezi direktörü Dee W. Edington’a göre çözüm, kişisel öğütlerden değil düzeni değiştirmekten geçiyor...

SİSTEME İLK SAVAŞ AÇAN İNGİLTERE OLDU
İngiltere şişmanlıkla mücadele etmek için çocuklara yönelik televizyon programlarında sağlıksız yiyeceklerin reklamlarının yayınlanmasını yasakladı. 2011’den itibaren öğrencilerin müfredatlarına zorunlu aşçılık dersi koydu.

Teknoloji devi IBM ise çalışanlarını daha az çalıştırarak sağlıklı tutmanın daha kârlı olduğunu gördü. 2008 yılında, “Çocukların Sağlığı İndirimi” programı ile çalışanlarının evde akşam yemeklerinde aileleriyle olup sebze, meyve tüketmeleri konusunda onları teşvik etmeye başladı.


DOÐRUNUN SÖYLENMESİNDEN ÇOK, KİM TARAFINDAN, NEREDE VE NE ZAMAN SÖYLENDİÐİ ÖNEMLİDİR.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderilen Resim





Benzer Konular Daralt

  Konu Forum Konuyu Açan İstatistikler Son Mesaj Bilgisi

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli