ya ben birşeyi tam acıklayamadım sanırım.
hem türkçe mealini (anlamını) okuyorum.
hem de arapca okunuşunun türkçe yazılmışını okuyorum.
yani arapça okumuş ama arap alfabesiyle okumamış oluyorum.
zuzu bu da ilk haliyle okumak degil midir?
Hangi okuyuş Kuran hatmi olur?
Kuran hatmi veya hatim indirmekle ilgili sorular, halkımızın en çok sorduğu sorular arasındadır.
Hatim nedir, nasıl yapılır, hangi okuyuş gerçek bir Kuran hatmi olur?
Hatim, Kuran'ın baştan sona okunması demektir. Hatmin nasıl yapılacağı sorusuna cevap bulmak içinse, Kuran okumanın ne demek olduğunu anlamak lazımdır. Kuran, kendisini okumanın ne anlama geldiğine açıklık getirmiştir. Kuran, kendisini bir tibyan ve mübeyyin olarak tanıtmaktadır. Bunların manası ise anlaşılmak ve anlatılmak üzre okunan şey demektir. Öte yandan Kuran, kendisini okumanın bir tedebbür yani derinden ve inceden düşünme faaliyeti olması gerektiğine dikkat çekmektedir. Birçok ayet, Kuran'ın anlaşılmak için vahyedildiğini ısrarlı bir biçimde ifadeye koymaktadır. Hz. Peygamber, ashabına Kuran okumayı en büyük ibadetlerden ve insanı yücelten kutsal faaliyetlerden biri olarak tanıtıyordu. Çünkü sahabiler Kuran'ın ne demek istediğini çok iyi anlayan insanlardı.
O halde Kuran okumanın İslam dini açısından esas anlamı, Kuran'ı anlamaktır. Kuran'ı anlamadan okumak ise, Kuran okumak değil, Kuran okuduğunu zannetmektir.
Bu ön bilgilere dayanarak şunu tespit etmek zorundayız: Kuran hatmi, Kuran'ı baştan sona anlayarak okumaktır. Bu okuyuş Arapça bilenler için elbette ki orijinal metinden olmalıdır. Arapça bilmeyenlerin indirecekleri makbul hatim ise Kuran'ın, bildikleri dildeki mealini okumak olacaktır. Ancak Kuran ilahi bir kelam olduğundan onun orijinal metninin okunması, anlamını bilmesek de bize sevap kazandırır. Maksat sevap kazanmaksa, Allah bunu bize niyetimize göre verir. Önemli olan, Kuran'ın bize yüklediği esas görevin yerine getirilmesidir. Bu görev, tedebbür yani Kuran'ı okuyup anlama görevidir.
Anlayarak okuyan en iyi okuyuşu gerçekleştirmiş olur. Ve anlayarak okuyan en iyi hatmi de yapmış olur.
Anlamadan okuyanlara sevap veren Allah, anlayarak okuyana nasıl olur da sevap vermez!?
bknz:
http://arsiv.hurriye...yasam/06yas.htm