Bugun karsilastigim bir soruya verdigim yaniti buraya da aktarmak istiyorum, bazi arkadaslarin faydalanacagini umarak.
"web programlamayla yeni yeni ilgilenmeye başladığım için nerede hangi dil geçerli tam bilmiyorum. bilgili olan arkadaşlar tecrübelerini paylaşırlarsa sevinirim. herkese iyi günler..."
Kisa vadeli hizli/kirli cozum icin tek kelimelik cevap LAMP(linux/apache/mysql/php). Yaz sonunda elle tutulur birseyler yapmaya baslarsin...
Ama uzun vadeli saglikli bir ogrenme icin bu isin mutfagina girmek sart. Asagidaki gibi bir yol haritan olabilir:
1) Oncelikle (x)html/css nedir bunu iyice ozumsemelisin, cunku hangi web
teknolojisini kullanirsan kullan sonucta ortaya cikan son urun bunlar. Ne uretecegini bilirsen, farkli diller/teknolojiler arasinda daha kolay bir secim yapabilirsin. Ayrica birlikte calisacagin web tasarimcilarini daha iyi anlayabilirsin (basarili yazilimcilar genelde asosyal olamaz. teknik becerin yuksek olsa bile musteriyle iletisim ya da takim arkadaslariyla uyum onemlidir).
Html/css'i ve tablo agirlikli dizayni anladiktan sonra, css tabanli dizayn'i ogrenmeye gecebilirsin. Bu konuda fikir sahibi olman onemli, ancak tasarimci olmayacaksan pratikte cok ileri gitmen gerekmiyor.
( temel html/css : http://www.flazx.com/ebook7173.php , css tabanli
dizayn: http://www.flazx.com/ebook7038.php )
2) Bu asamada paralel bir ogrenme sureci baslayabilir. Client tarafi icin javascript, server tarafi icin de LAMP ogrenebilirsin. Oncelikle javascript/Lamp ne ise yarar ve syntax'lari nedir sorularina cevap aramali ve uygulamadan ziyade temel bilgilere odaklanmalisin. Php ve javascript, c syntax'ini buyuk olcude kullandigi icin cok zorluk yasamazsin. ilk defa veritabani programi(mysql) kullanicak olsan bile, sonucta CRUD denilen temel islerlerden otesine su asamada ihtiyacin olmayacaktir.
(temel LAMP: http://www.flazx.com/ebook432.php, temel java script: http://www.flazx.com/ebook3642.php)
3) Bir cok konuya giris yaptigin icin artik belirli duzeyde fikir sahibi oldugun varsayilabilir. yani artik secim yapabilecegin bir konuma geldin demektir. Onune gelecek olasi secenekler:
i) javascript ve php'de uzmanlasmaya yonelerek bu dilleri object oriented kullanmaya calismak kendi genel cozumlerini yazmak.
(pro js: http://www.flazx.com/ebook6819.php, OOP php: http://www.flazx.com/ebook7974.php)
ii) phpontrax gibi cesitli php frameworkleri ayrica jquery, prototype.js gibi javascript frameworkleri ogrenip kullanmaya baslamak. ( http://jquery.com/ , http://www.phpontrax.com/ , http://www.prototypejs.org/ )
iii) Php yerine farkli dillere yonelip onlari ve mevcut frameworklerini incelemek ve ogrenerek kullanmak. (Ruby,python ve ya adobe flex)
iv) Sql ve veritabani programlari konusunda kendini daha cok gelistirebilirsin. ( Postgresql/Oracle, database design)
v) java ya da c# ogrenerek JEE ve ya .NET'e hazirlik yapabilirsin
( java http://www.flazx.com/ebook4484.php )
4) Gercek projeler uzerinde calismanin vakti gelmis olur:
i) Ogrendiklerinle bir sirkette staj/parttime is dusunebilirsin ya da kendine ait bir projeye odaklanirsin.
ii) JEE ya da .NET'i ogrenmeye baslarsin. “i” şıkkına donersin
Biraz fantezi:
5) Yazilim muhendisligi 6) Proje yoneticiligi
Not: linklerini verdigim kitaplari tavsiye ederim ama baska alternatifleri de incele, bazilari senin icin daha faydali olabilir. Ayrica bir dilin ya da framework'un fanatigi olma, bir gun her turlu teknolojiyle karsi karsiya kalabicek bir programci/yazilim muhendisi/proje yoneticisi/sirket sahibi v.s. olabilirsin.