Öztürk SERENGİL (1931 - 1999) Artvin'de doğdu.
Bir öğretmen ailenin iki erkek çocuğundan ilkiydi.
İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nde yatılı okudu.
Genç yaşlarda resim sanatıyla ilgilendi.
Lise ikinci sınıftan sonra öğrenimini bırakarak geleceğin ünlü ressamı Cemal Akyıldız ile birlikte 1949'da İstanbul'a geldi. 1950'li yılların başında Babıali'de ressamlık yaptı.
1953'te "Oğlum Edward" adlı oyunla sanat hayatına başladı.
1954 yılında "Üçüncü Kat Cinayeti" filmiyle sinema oyunculuğuna başladı.
Oldukça yetenekli olan Serengil ilk dönemlerde yaklaşık 150 filmde 'kötü adam'ı oynadı.
Daha sonra kendine özgü argolu komediler çevirdi.
"Adanalı Tayfur" tiplemesi ile ün yaptı.

‘Twist Kralı’’ olarak da anılan ünlü sanatçının dansla tanışması 1958'lere rastlıyor.
Filmlerinde de zaman zaman twist yaptı.
1966’da sinema oyunculuğunun yanı sıra sahneye de çıkarak şovmenlik yapmaya başladı.
TRT televizyonunda "Gülünüz Güldürünüz" adlı yarışma programını hazırladı ve sundu. Bu yarışma sayesinde birçok kişi sahne ve sinema dünyasına adım attı.
Çeşitli TV dizilerinde rol aldı.
Politik güldürü tarzında çeşitli 45’lik plaklar yaptı.
Özeleştirisini yaptığı "Yeşilçam'ı Benden Sorun" adlı bir de kitap yayınlandı.
Dört kez evlendi.
Şarkıcı Seren Serengil'in babasıdır.
300'e yakın filmde rol alan Öztürk Serengil 11 Ocak 1999 günü yaşama veda etti.

Hayatın çeşitli konularına özgün bakış açısı ve Türkçe’ye kazandırdığı ifade ve kelimelerle büyük tartışmalara yol açtı. Bazıları tarafından eleştirilen bu kelimeleri halk benimsemişti. Değişik, kendine has vurgulamalarıyla söylediği "yeşşe", "kelaj" gibi yeni deyişleri Türk argosuna soktu. Şen şakrak sesiyle "yeşşe" diyerek halkın gönlünde taht kurmuştu. Bu "yeşşe" kelimesi o kadar meşhur olmuştu ki İsmet İnönü bile bir olay karşısında kendini tutamayıp "yeşşe" deyivermişti. Bu durum onun her kesimden insana hitap eden bir sanatçı olduğunu gösteriyordu.
Emin ÇÖLAŞAN'ın 1980'li yıllarda yaptığı söyleşide Öztürk Serengil şunları anlatıyordu:
" 1931 doğumluyum. Artistlik işine 1951 yılında Avni Dilligil Tiyatrosu'nda dekor yardımcısı olarak başladım. Çocukluğumdan beri artist olmayı isterdim. Çocukluğumda Giresun'da sinemada filmini gördüğüm Shirley Temple'a âşık olmuştum. Ona bir mektup yazdım. Adresini bilmediğim için sinemanın makinistine verdim kendisine göndermesi için...
..........
Tiyatroda dekor yardımcısı olarak çalışıyordum. Bir gece polisler gelip başrol oyuncusu Senih Orkan'ı götürdüler. O rolü o gece ben oynadım ve artist oldum...

Ben tam 387 film çevirdim galiba. Bir gün İsveç'e gitmiştim. O sırada henüz 227 film çekmişim. Bunu duyan İsveçlilerin gözü faltaşı gibi açıldı. Önce benimle gazetelerde ropörtajlar çıktı. Sonra da meşhur rejisör İngmar Bergman'la ikimizi televizyona çıkardılar. Programın başında takdimci aynen şöyle dedi: 'Şimdi karşınızda sadece dört film yaptığı halde bütün dünyanın tanıdığı bir sanatçı ve 227 film yaptığı halde hiç kimsenin tanımadığı bir başka sanatçı...' Program başlayınca da İngmar Bergman bana şöyle dedi: 'Kardeşim özür dilerim, sen şimdiye kadar 227 film mi çevirdin, yoksa 227 fotoğraf mı çektirdin?..'
..........
Sanat hayatımda maddi ve manevi çok kazık yedim. Kumar dahil çok para kaybettim. Kızımı Selçuk'ta Meryem Ana'ya götürdüm, Günaydın Gazetesi 'Serengil kızını vaftiz ettirdi' diye manşet attı. Bin tane küfür mektubu aldım. Annem ve kız kardeşimle sinemaya gittik, 'Öztürk Serengil yeni sevgilisiyle' diye yazdılar. Sonra ne bileyim, adam parasızdı. Çevirdiğim filme ortak ettim. Sonra paraları alıp kaçtığı gibi, filmin vergisini de bana ödetti...
..........
İnsan parlak günlerinden uzaklaşınca çevrenin tavrı hemen değişir. Selamı sabahı bile keserler. Benim gazinolarımda aylarca beleş yiyip içenler, benden çıkar sağlayanlar, o günlerde bana 'Öztürk Bey' diyenler, daha sonra 'Ne haber lan Öztürk' demişlerdir...
" (Unutulmayan Söyleşiler / Emin ÇÖLAŞAN)
- "Kötü adam" filmografisinden :Suçsuz Firari (1966)
İntikam Hırsı (1966)
Fakir Gencin Romanı (1965)
İçimizdeki Şeytan (1964)
Keşanlı (1964)
Son Karar (1964)
Yaralı Aslan (1963)
Kötü Tohum (1963)
Cehennemde Buluşalım (1963)
Ölüme Yalnız Gidilir (1962)
Sokak Kızı (1962)
Fatoş'un Bebekleri (1962)
İki Aşk Arasında (1961)
Kader Yolcusu (1961)
Silahlar Konuşuyor (1961)
Sığıntı ( 1960)
Osman Çavuş (1960)
Ömrüm Böyle Geçti ( 1959)
Şeytan Mayası (1959)
Sokak Şarkıcısı (1959)
İstanbul Macerası (1958)
Ölümden De Acı (1958)
Elveda (1958)
Yetim Yavrular (1955)
Üçüncü Kat Cinayeti (1954)
(sinematurk.com, tarabyatarihi.com, tr.wikipedia.org)
Edited by alsancakE24, 13.10.2009 - 04:25.