Din dersi zorunlu olmalı mı..?
Gönderim zamanı 07.03.2008 - 14:40
Adı üstünde Din bilgisi ve Ahlak dersi bu derste ne öğretilecek elbette müslümanlık dini ve dine dayalı, geleneklerimiz ve kültürümüze uygun ahlak bilgisi. Elbette zorunlu olması gereken bir ders ancak içeriğinde düzenlemelr yapılarak. Zorunlu olmalı diyorum çünkü siz kontrolünüz altındaki okullarda bu bilgileri çocuklarımıza vermezseniz onlarda gider Tarikatlardan, Cemaatlerden, sahte hacı hoca takımından yalan yanlış öğrenir ve bilinçli irey olmak yerine mürid olur çıkarlar.
Yine adı üstünde din bilgisi diyor dersin adında yani önce din nedir ile başlayıp bütün diğer dinlerin tarih , inanış biçimi ve elbette ibadet şekilleri ile birlikte özellikle müslümanlığa detaylanarak sunni alevi mezhep ayırımı yapmadan taze beyinlere bilgi vermek olmalı amaç.
Bir sunni olarak ben Aleviliği bilmek zorundayım onların inancını tanımak , nasıl ibadet ettiklerini, inanclarında sunniden farkları ne bilmem lazım ki o zaman akıl ve mantığımla inancı seçebileyim. Aynı aleviler içinde geçerlidir.Onlarında sunni mezhep temellerini çok ama çok iyi bilmeleri gerekir böylelikle anlaşılır ki aslında birbirimizden farkımız yok aynı Yaradanın kulları aynı Peygamberin ümmetiyiz.
Gönderim zamanı 07.03.2008 - 15:08
kanımca diyanet işleri ve zorunlu din dersleri bu toplumun emniyet sübabıdır, sigortasıdır.

Gönderim zamanı 07.03.2008 - 15:08
Bence mezhepler sadece dini veya dinleri bölmeye yarar..Mezhebin birinin öldürülmesini emrettiğini biri sadece dövüyor, bir mezhebe göre helal, diğerine göre haram oluyor, birinin farz bildiğini, diğeri farz bilmiyor. Yani mezhepler helalleri, haramları ayrı birer dine dönüşmüş vaziyetteler.
Oysa Kuran'da şöyle geçer :
''Kendilerine apaçık deliller geldikten sonra çekişmeye girip fırkalar (mezhepler) halinde parçalananlar gibi olmayın. ''
3- Ali İmran Suresi 105
ya da ;
''Dinlerini parça parça edip hiziplere bölünenler var ya, senin onlarla hiçbir ilişiğin yoktur. Onların işi Allah’a kalmıştır. Allah onlara yapıp ettiklerini haber verecektir.''
6-Enam Suresi 159
Her neyse konu bu değil zaten..Bence Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi zorunlu olmalıdır. Ve sadece dinleri öğretmelidir.Mezheplerinde var olduğunu ama nasıl ortaya çıktıklarıda açık bir dille anlatılmalıdırki( gerçi bu imkansız,savaş çıkar herhalde

Kadın,erkeğin kaburgasından yaratıldı,ayaklarından değil...
Öyle olmuş olsaydı,ezilirdi..
Erkeğin başından da yaratılmadı,üstün olmasın diye..
Ama göğsünden yaratıldı,eşit olsun diye;
....kolun biraz altından,korunsun diye...
Kalp hizasından yaratıldı SEVİLSİN diye..
* * *
Kimlik gizli, hayaller gizli ve ben de gizli...
Susuyorum..
Ve seni sevdiğimi kimselere söylemiyorum..

Gönderim zamanı 07.03.2008 - 17:51
laa bari kültürü ve ahlak bilgisi çıkartılmasaydı
bak şimdi üzüldüm
her geçen gün dinsizliğe adım atıyoruz lan
yarasın

Gönderim zamanı 07.03.2008 - 21:04
Gönderim zamanı 08.03.2008 - 01:14
Gönderim zamanı 08.03.2008 - 19:27
Yoksa birileri çıkar peygambersin sen deyiverir.
Bakınız bugün Çağlayanda yapılan mitingde söylenilene..
Mitingde 'Bizkaçkişiyiz' platformunun kurucusu Tuncay Özkan'dan önce kürsüye çıkan Emekli Hava Pilot Albay Şenay Güray, AK Parti'nin uyguladığı politikaların kadına verilen hakları adım adım ortadan kaldırdığını savundu.
Güray, "Sen ki Atam, can çekişen bir hastaya şifa vermek üzere Allah tarafından görevlendirilmiş bir elçi, bir adı konmamış peygambersin. Sen sarı saçlım, mavi gözlüm nerdesin!" diye seslendi.
Bu mesaj dokuzharf tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 08.03.2008 - 19:27
Değişiklikler Kaydedildi...
Gönderim zamanı 09.03.2008 - 02:42
Sorun o çocuklarda değil ailelerinde.Sorunu çıkartan aileleri!Burada tek sorun İslam dinini benimsememiş insanların varolması ve bizim okullarda eğitim görmesi. O kişilerin bu dersten muaf olmaları bence en gereklisi ve yararlısı.
Gönderim zamanı 09.03.2008 - 03:48
Başka dine mensup kişiler için din dersi zorunlu tutulamaz kesinlikle!kesinliklen din dersi zorunlu olmamalıdır.
ben lisedeyken hristiyandım. ve bana zorla dua ezberlettirmişlerdi. ayetel kürsi'yi ezberleyene kadar canım çıkmıştı. neden? notun 5 gelsin diye. tamam turkiyenin resmi dini islam ama toplumdaki herkes müslüman diilki?
sonra derslerde bize hz. muhammedin hayatı anlatılırdı. tamamen islamiyetten bahsedilirdi. hristiyanlıktan YALNIŞ yol olarak bahsedildi. hatta ben bazen düşünürüm benim müslümanlığı seçmiş olmamda lisede gördüğüm din derslerinin bi etkisi olmuş olabilirmi diye. neyse
ama şu anda öğretmenlik yaptığım lisede olay böle değil. inceleyebildiğim kadarıyla müfredatta bütün ilahi dinlerden bahsedilio. müslümanlıktan ne fazla ne az. bütün peygamberlerin hayatı işlenio hz. isa'dan hz. yusuf'a kadar..
ama yine de zorunlu olmamalı...
Hıristiyan, Musevi, Budist veya Ateistler okul idarelerine verecekleri dilekçelerle çocuklarını Din ve Ahlâk dersine sokmayabilirler…
Müslümanlar için din dersi zorunlu olmalıdır.
Diğer dersler nasıl zorunluysa din derside zorunlu olmalıdır.
Diğer dersler zorunlu olmaktan kaldırılırsa din derside zorunlu olmasın diyebiliriz!
Ortaokulda resim,iş teknik gibi dersler vardı.Resim dersinde sanki Güzel Sanatlara gidiyormuşcasına profesyonel resimler yapmamız istenirdi.Resime kabiliyeti olmayanı zor duruma sokuyorlardı!Beden eğitiminde ise güç bela takla atmaya çalışırdık!Matematik ise herkesin zorlandığı bir dersti.
Gönderim zamanı 11.03.2008 - 12:13
Bir yerde Sadrazam gibi konuşan başbakan.. Öte yanda Şeyhülislam gibi fetva veren Diyanet İşleri Başkanı, bilinçli şekilde "Hukuk" sistemine saldırıyorlar.laik bir ülkede diyanet işlerinin de olmaması lazımdır aslında, öyle değil mi? ama bu güne kadar diyanet işlerinin laikliğe karşı bir davranışı, bir polemiği olmamıştır. bu sebepledir ki din dersleri bizatihi devlet eliyle verilmeli ve dank'ın da dediği gibi siyasi amaçlı örgütlenmelere bu fırsat verilmemelidir. zaten pratiğe baktığımız zaman din bilgileri de okuldan alınan ve aileden alınan bilgilerle sınırlı kalıyor. özel özen gösteren, merak edenler de bir takım kitaplardan bilgi eksikliklerini gideriyorlar. kimse kimsenin kafasına silah dayayarak ibadet etmesini istemiyor. o halde niye bu kadar gürültü? bir bardak suda kopan fırtına? bir takım eksikler veya taraflı yaklaşımlar varsa bunlar ayıklanarak sunulabilir. ama asla din derslerinin serbestliği taraftarı değilim. az buçuk bir bilgi de olsa aldığımız, bazen hayatımız boyunca aldığımız bir bilgi olarak dağarcığımızda kalıyor işte. öteki türlü toplumun bir gerçeği olan din olgusuna karşı cahil cühela yaklaşımlar ortalıkta cirit atacak veya radikal kesimlerin eğitimiyle birbirine yabancı toplumlar yaratılacaktır.
kanımca diyanet işleri ve zorunlu din dersleri bu toplumun emniyet sübabıdır, sigortasıdır.
Şeyhülislam Danıştay kararlarını eleştiriyor.. "Bize sorsalardı" diye.. Yok yahu?.. Niye soracakmış..
Zorunlu olan Din ve Ahlak Dersi.. Sünni İslam dersi değil.. İkincisini yaptın mı, laiklik ilkelerine de, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına da ayrı düşersin..
bu ülkenin sübabı, sigortası felan değildir diyanet..
korkunç derinliğini görmekten aciz olan zavallılar,
elbette ciddi ve hakiki çareyi görmemek için gözlerini yumarlar.
Gönderim zamanı 11.03.2008 - 14:27
Ayrıca çok afedersiniz ama kitabımızda alevilik diye bir şey varmıki,aleviliği öğretecek bize Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi??
* * *
Susuyorum..

Gönderim zamanı 11.03.2008 - 14:31
Gla+1
Gönderim zamanı 11.03.2008 - 15:11
tarih derslerinde diger ülkelerin tarihleri bizim tarihimizle bir araya geldiğinde onlarında tarihini ögreniyorsun zaten...
bu konu din dersiyle alakalıdır..zorunlu olmamalıdır.diyoruz komple kaldırın atın demiyoruz..yada madem zorunlu içeriğine dikkat edin diyoruz..kafimi anlatabildikmi?
bu olayı alevi sunni olayına getirmekten ziyade nedemek istendiine bi baksanız daha yerinde olur..ki bu alevi düsmanlığınızı da anlamıyorum...kimse din dersleri sadece aleviliği anlatsın demiyor madem diger dinler diğer mezhepler anlatılıyor bunada açıklasın ve öğretsinler..deniliyor..ayrıca alevilik kuranda yoktur..bana kalırsa iyikide yoktur...ama bunun yanısıra ilkel dinlerde anlatılıyor bunların hiçbiri kuranda yer almıyor..budizm şamanizm hinduizm vb ozaman kuranda yoksa kaldırın atın öğretmeyin...
Bu mesaj lasrocas tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 11.03.2008 - 15:16
Gönderim zamanı 11.03.2008 - 15:36

Lafı uzatamicam, bence din dersi zorunlu olmamalıdır ve olmamalıdır

Görmek istediğin yerde
Belki 1 adım ötende
Belki düşünde
Sadece hisset beni
Ben buradayım..
Gönderim zamanı 11.03.2008 - 15:50

Gönderim zamanı 11.03.2008 - 15:56
bu gune kadar zorunlu din dersi aldiniz, size nasil bir zarari oldu. yani din dersini almamis olsaydiniz bir cok konuda daha mi basarili olurdunuz.
Dinimizin tavsiye ettiği tesettür (örtünme) hem hayata, hem fazilete uygundur... Tarz-ı telebbüsümüzü (kıyafet şeklimizi) ifrata vardıranlar, kıyafetlerinde aynen Avrupa kadınını taklit edenler düşünmelidir ki, her milletin kendine mahsus ananesi, kendine mahsus âdeti, kendine göre millî hususiyetleri vardır. Hiçbir millet aynen diğer bir milletin mukallidi olmamalıdır.
(Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, 2. cilt, sh: 149)

Gönderim zamanı 11.03.2008 - 15:58
Sırf başarısızsınız diye o derste veya ne yaptığını bilmeyen bir öğretmen yüzünden dersin zorunluluktan çıkartılması fikri çok basitçe.. O zaman her kötü öğretmen yüzünden tüm öğretmenler kötülensin verdikleri derste zorunluluktan çıksın..Fikre bak,çay demle

Lasrocas ben genel olarak alıyorum..Din dersinde tüm dinler öğretiilir..Ama bizler müslüman olduğumuz için ağırlık elbetteki bizim dinimize verilir..Verilmelidir..
Ayrıca sana katılıyorum,içerik değiştirilmeli..Sadece İslam anlatılmalı..Diğer dine mensup kişilerin dersleri de seçmeli ders olmalı. O da olmadı ailesinden öğrenmeli..

Bu mudur yani? İlla , zorla itiyosunuz bunları söyletmeye..
* * *
Susuyorum..

Gönderim zamanı 11.03.2008 - 16:05
glamour işte aynı bağlamda konuşuyorum müslümanların çogunlukta olduğu bir ülkede yaşıyoruz elbetteki bizim diminiz uzun anlatılcak..buna bir itirazımız yok.ama sadece islam dinini anlatır diğerlerini dinden saymaz ve hiç anlatmazsan işte tam orda bir sorun vardır...
bunun yanısıra o maneviyatı zaten toplum içerisinde görüyor çocuk..bir şehir düşün ki hepsi hiristyan bir çocuk var müslüman.anneside babasıda hristyan..yani çok zor bir olasılık...okulardan önce aileden öğrenir çocuk dinini ve onun gerektirdigi gibi yaşamayı..
zaten zorunlu olmasa bile yinede çogu kişi bu dersi alıcaktır..dinsiz damgası yememek için..vs vs
Gönderim zamanı 11.03.2008 - 16:08
* * *
Susuyorum..

Gönderim zamanı 11.03.2008 - 16:09

Görmek istediğin yerde
Belki 1 adım ötende
Belki düşünde
Sadece hisset beni
Ben buradayım..