İçerik değiştir

- - - - -

Din dersi zorunlu olmalı mı..?

• Yanıtlamak için giriş yapın
bu konuya 202 yanıt verildi

#181 DaaAnnK

DaaAnnK

Sözde Değil Özde Haylaz

• Üyeler
  • 7176 Mesaj

Gönderim zamanı 07.03.2008 - 14:40

oy oy oy güzel memleketim sen bu hallere düşecek miydin? Türk-Ermeni diye bölmeyi denediler,Müslüman -Hristiyandiye bölmeyi denediler Türk - Kürt diye bölmeyi denediler olmado simdi Alevi Sünni diye bölmenin yatırımını yapıyorlar. Ne acıki bizim yazar , aydın dediğimiz kişiler dahi bu maşanın ucundaki kor olmuş.

Adı üstünde Din bilgisi ve Ahlak dersi bu derste ne öğretilecek elbette müslümanlık dini ve dine dayalı, geleneklerimiz ve kültürümüze uygun ahlak bilgisi. Elbette zorunlu olması gereken bir ders ancak içeriğinde düzenlemelr yapılarak. Zorunlu olmalı diyorum çünkü siz kontrolünüz altındaki okullarda bu bilgileri çocuklarımıza vermezseniz onlarda gider Tarikatlardan, Cemaatlerden, sahte hacı hoca takımından yalan yanlış öğrenir ve bilinçli irey olmak yerine mürid olur çıkarlar.

Yine adı üstünde din bilgisi diyor dersin adında yani önce din nedir ile başlayıp bütün diğer dinlerin tarih , inanış biçimi ve elbette ibadet şekilleri ile birlikte özellikle müslümanlığa detaylanarak sunni alevi mezhep ayırımı yapmadan taze beyinlere bilgi vermek olmalı amaç.

Bir sunni olarak ben Aleviliği bilmek zorundayım onların inancını tanımak , nasıl ibadet ettiklerini, inanclarında sunniden farkları ne bilmem lazım ki o zaman akıl ve mantığımla inancı seçebileyim. Aynı aleviler içinde geçerlidir.Onlarında sunni mezhep temellerini çok ama çok iyi bilmeleri gerekir böylelikle anlaşılır ki aslında birbirimizden farkımız yok aynı Yaradanın kulları aynı Peygamberin ümmetiyiz.
Sen benim herşeyimsin, hayatımın herşeyi sensin

Gönderilen Resim

#182 attalia

attalia

zurnanın son deliği

• Dokunulmazlar
  • 5671 Mesaj
  • İlgi Alanları:öküzler :D

Gönderim zamanı 07.03.2008 - 15:08

laik bir ülkede diyanet işlerinin de olmaması lazımdır aslında, öyle değil mi? ama bu güne kadar diyanet işlerinin laikliğe karşı bir davranışı, bir polemiği olmamıştır. bu sebepledir ki din dersleri bizatihi devlet eliyle verilmeli ve dank'ın da dediği gibi siyasi amaçlı örgütlenmelere bu fırsat verilmemelidir. zaten pratiğe baktığımız zaman din bilgileri de okuldan alınan ve aileden alınan bilgilerle sınırlı kalıyor. özel özen gösteren, merak edenler de bir takım kitaplardan bilgi eksikliklerini gideriyorlar. kimse kimsenin kafasına silah dayayarak ibadet etmesini istemiyor. o halde niye bu kadar gürültü? bir bardak suda kopan fırtına? bir takım eksikler veya taraflı yaklaşımlar varsa bunlar ayıklanarak sunulabilir. ama asla din derslerinin serbestliği taraftarı değilim. az buçuk bir bilgi de olsa aldığımız, bazen hayatımız boyunca aldığımız bir bilgi olarak dağarcığımızda kalıyor işte. öteki türlü toplumun bir gerçeği olan din olgusuna karşı cahil cühela yaklaşımlar ortalıkta cirit atacak veya radikal kesimlerin eğitimiyle birbirine yabancı toplumlar yaratılacaktır.

kanımca diyanet işleri ve zorunlu din dersleri bu toplumun emniyet sübabıdır, sigortasıdır. *party
aabi okuma yazmam yoh. barnak bassam olur mu?

#183 L1Square

L1Square

Burası olmadan yaşayamaz

• Dokunulmazlar
  • 11433 Mesaj

Gönderim zamanı 07.03.2008 - 15:08

Bu ayrım yıllardır var,yeni mi ortaya çıktı sanıyorsunuz?

Bence mezhepler sadece dini veya dinleri bölmeye yarar..Mezhebin birinin öldürülmesini emrettiğini biri sadece dövüyor, bir mezhebe göre helal, diğerine göre haram oluyor, birinin farz bildiğini, diğeri farz bilmiyor. Yani mezhepler helalleri, haramları ayrı birer dine dönüşmüş vaziyetteler.
Oysa Kuran'da şöyle geçer :

''Kendilerine apaçık deliller geldikten sonra çekişmeye girip fırkalar (mezhepler) halinde parçalananlar gibi olmayın. ''
3- Ali İmran Suresi 105

ya da ;

''Dinlerini parça parça edip hiziplere bölünenler var ya, senin onlarla hiçbir ilişiğin yoktur. Onların işi Allah’a kalmıştır. Allah onlara yapıp ettiklerini haber verecektir.''

6-Enam Suresi 159

Her neyse konu bu değil zaten..Bence Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi zorunlu olmalıdır. Ve sadece dinleri öğretmelidir.Mezheplerinde var olduğunu ama nasıl ortaya çıktıklarıda açık bir dille anlatılmalıdırki( gerçi bu imkansız,savaş çıkar herhalde :) ) çocuklarımız daha en başından nefretle büyümesinler..
Bir kadını ağlatırken,çok dikkat edin çünkü ALLAH,gözyaşlarını sayar..!!

Kadın,erkeğin kaburgasından yaratıldı,ayaklarından değil...
Öyle olmuş olsaydı,ezilirdi..
Erkeğin başından da yaratılmadı,üstün olmasın diye..

Ama göğsünden yaratıldı,eşit olsun diye;
....kolun biraz altından,korunsun diye...
Kalp hizasından yaratıldı SEVİLSİN diye..

* * *

Kimlik gizli, hayaller gizli ve ben de gizli...
Susuyorum..
Ve seni sevdiğimi kimselere söylemiyorum..

:) (Böyle kalsın. Kimin değiştirdiğini anlarsın senn)

#184 dumrul

dumrul

Onun için takıntı haline geldik

• Üyeler
  • 1785 Mesaj
  • İlgi Alanları:ilgi alanım konsept

Gönderim zamanı 07.03.2008 - 17:51

din dersi zorunlu olmaktan çıkartıldımı ki ya
laa bari kültürü ve ahlak bilgisi çıkartılmasaydı
bak şimdi üzüldüm
her geçen gün dinsizliğe adım atıyoruz lan
yarasın :(
Turkish Rock Legend

#185 kılıç

kılıç

Sadece KILIÇ...

• Üyeler
  • 11484 Mesaj

Gönderim zamanı 07.03.2008 - 21:04

Yine bir bardak suda fırtınalar kopar ülkemde.Ne hallari varsa görsünler.İnsanlar bu ihtiyacları bir yerden karşılayacak gerisini bunu tartışma konusu yapan siyasiler düşünsün.Verilen egitim sadece ana hatlar bile olsa gerekli bence...
Bir gün daha geçti ve biz biraz daha yaklaştık;Bizden hiç uzak olmayan ölüme...

#186 Can Ka No Rey

Can Ka No Rey

Burası olmadan yaşayamaz

• Yöneticiler
  • 9354 Mesaj

Gönderim zamanı 08.03.2008 - 01:14

Dinimiz İslam , ilkokul çağından itibaren Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamber Sünneti esas alınarak , mukayeseli ve uygulamalı bir şekilde çocuklarımıza öğretilmeli , bu suretle çocuklarımızın batıl ve sapık inançların kucağına itilmesi önlenmelidir . Tabii öncelikle dinimiz İslamiyet'in , her branştan uzman kişiler tarafından oluşan bir Yüksel Kurul tarafından ilim mantalitesi ile incelenmesi ve her türlü batıl inanıştan arındırılması gerekir . İnanıyorum ki doğru kişiler tarafından tefsir ve izah edilecek olan bir İslam anlayışı , çocuklarımıza ve Türk Milletine çok büyük fayda sağlayacaktır . Çünkü bu Aziz Millet ne çektiyse , güzelim dinimizin yanlış yorumlanmasından ve çıkar için kullanılmasından çekti . Çocuklarımızı mahalle aralarındaki üfürükçülere teslim edeceğimize , Devletimize teslim edelim , çocuklarımız dinini Devlet eliyle öğrensin .

#187 dokuzharf

dokuzharf

...

• Kurucular
  • 19758 Mesaj

Gönderim zamanı 08.03.2008 - 19:27

Din dersi okutulsun elbette.
Yoksa birileri çıkar peygambersin sen deyiverir.

Bakınız bugün Çağlayanda yapılan mitingde söylenilene..

Mitingde 'Bizkaçkişiyiz' platformunun kurucusu Tuncay Özkan'dan önce kürsüye çıkan Emekli Hava Pilot Albay Şenay Güray, AK Parti'nin uyguladığı politikaların kadına verilen hakları adım adım ortadan kaldırdığını savundu.

Güray, "Sen ki Atam, can çekişen bir hastaya şifa vermek üzere Allah tarafından görevlendirilmiş bir elçi, bir adı konmamış peygambersin. Sen sarı saçlım, mavi gözlüm nerdesin!" diye seslendi.

Bu mesaj dokuzharf tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 08.03.2008 - 19:27

Değişiklikler Kaydedildi...

#188 kardelen

kardelen

Boş vakti boldur

• Üyeler
  • 713 Mesaj

Gönderim zamanı 09.03.2008 - 02:42

Burada tek sorun İslam dinini benimsememiş insanların varolması ve bizim okullarda eğitim görmesi. O kişilerin bu dersten muaf olmaları bence en gereklisi ve yararlısı.

Sorun o çocuklarda değil ailelerinde.Sorunu çıkartan aileleri!

#189 kardelen

kardelen

Boş vakti boldur

• Üyeler
  • 713 Mesaj

Gönderim zamanı 09.03.2008 - 03:48

kesinliklen din dersi zorunlu olmamalıdır.
ben lisedeyken hristiyandım. ve bana zorla dua ezberlettirmişlerdi. ayetel kürsi'yi ezberleyene kadar canım çıkmıştı. neden? notun 5 gelsin diye. tamam turkiyenin resmi dini islam ama toplumdaki herkes müslüman diilki?
sonra derslerde bize hz. muhammedin hayatı anlatılırdı. tamamen islamiyetten bahsedilirdi. hristiyanlıktan YALNIŞ yol olarak bahsedildi. hatta ben bazen düşünürüm benim müslümanlığı seçmiş olmamda lisede gördüğüm din derslerinin bi etkisi olmuş olabilirmi diye. neyse

ama şu anda öğretmenlik yaptığım lisede olay böle değil. inceleyebildiğim kadarıyla müfredatta bütün ilahi dinlerden bahsedilio. müslümanlıktan ne fazla ne az. bütün peygamberlerin hayatı işlenio hz. isa'dan hz. yusuf'a kadar..

ama yine de zorunlu olmamalı...

Başka dine mensup kişiler için din dersi zorunlu tutulamaz kesinlikle!
Hıristiyan, Musevi, Budist veya Ateistler okul idarelerine verecekleri dilekçelerle çocuklarını Din ve Ahlâk dersine sokmayabilirler…
Müslümanlar için din dersi zorunlu olmalıdır.
Diğer dersler nasıl zorunluysa din derside zorunlu olmalıdır.
Diğer dersler zorunlu olmaktan kaldırılırsa din derside zorunlu olmasın diyebiliriz!
Ortaokulda resim,iş teknik gibi dersler vardı.Resim dersinde sanki Güzel Sanatlara gidiyormuşcasına profesyonel resimler yapmamız istenirdi.Resime kabiliyeti olmayanı zor duruma sokuyorlardı!Beden eğitiminde ise güç bela takla atmaya çalışırdık!Matematik ise herkesin zorlandığı bir dersti.

#190 lasrocas

lasrocas

SaKLıMdASıN

• Dokunulmazlar
  • 1142 Mesaj

Gönderim zamanı 11.03.2008 - 12:13

laik bir ülkede diyanet işlerinin de olmaması lazımdır aslında, öyle değil mi? ama bu güne kadar diyanet işlerinin laikliğe karşı bir davranışı, bir polemiği olmamıştır. bu sebepledir ki din dersleri bizatihi devlet eliyle verilmeli ve dank'ın da dediği gibi siyasi amaçlı örgütlenmelere bu fırsat verilmemelidir. zaten pratiğe baktığımız zaman din bilgileri de okuldan alınan ve aileden alınan bilgilerle sınırlı kalıyor. özel özen gösteren, merak edenler de bir takım kitaplardan bilgi eksikliklerini gideriyorlar. kimse kimsenin kafasına silah dayayarak ibadet etmesini istemiyor. o halde niye bu kadar gürültü? bir bardak suda kopan fırtına? bir takım eksikler veya taraflı yaklaşımlar varsa bunlar ayıklanarak sunulabilir. ama asla din derslerinin serbestliği taraftarı değilim. az buçuk bir bilgi de olsa aldığımız, bazen hayatımız boyunca aldığımız bir bilgi olarak dağarcığımızda kalıyor işte. öteki türlü toplumun bir gerçeği olan din olgusuna karşı cahil cühela yaklaşımlar ortalıkta cirit atacak veya radikal kesimlerin eğitimiyle birbirine yabancı toplumlar yaratılacaktır.

kanımca diyanet işleri ve zorunlu din dersleri bu toplumun emniyet sübabıdır, sigortasıdır. *zong

Bir yerde Sadrazam gibi konuşan başbakan.. Öte yanda Şeyhülislam gibi fetva veren Diyanet İşleri Başkanı, bilinçli şekilde "Hukuk" sistemine saldırıyorlar.
Şeyhülislam Danıştay kararlarını eleştiriyor.. "Bize sorsalardı" diye.. Yok yahu?.. Niye soracakmış..
Zorunlu olan Din ve Ahlak Dersi.. Sünni İslam dersi değil.. İkincisini yaptın mı, laiklik ilkelerine de, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına da ayrı düşersin..

bu ülkenin sübabı, sigortası felan değildir diyanet..
Devletin içine düştüğü yok olma tehlikesinin
korkunç derinliğini görmekten aciz olan zavallılar,
elbette ciddi ve hakiki çareyi görmemek için gözlerini yumarlar.

#191 L1Square

L1Square

Burası olmadan yaşayamaz

• Dokunulmazlar
  • 11433 Mesaj

Gönderim zamanı 11.03.2008 - 14:27

%98'i müslüman olan bir ülkede , nasıl olurda Din dersinin zorunlu olmamasını isteyebiliyorsunuz,düşünebiliyorsunuz anlamıyorum.. Elbette ağırlıklı olarak İslam'ın derinliklerine kadar inecek,diğer dinlerden ise sadece bahsedecek.. Azınlıklara göre mi eğitim sistemimizi belirleyeceğiz..O halde tarih dersi de zorunlu olmasın ??? Her azınlığın memleketine göre o memleketin tarihini anlatan dersler eklensin..

Ayrıca çok afedersiniz ama kitabımızda alevilik diye bir şey varmıki,aleviliği öğretecek bize Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi??

* * *

Susuyorum..

#192 kılıç

kılıç

Sadece KILIÇ...

• Üyeler
  • 11484 Mesaj

Gönderim zamanı 11.03.2008 - 14:31

Azınlığın bazı değerlerin arkasına sığınarak İslamı baltalama çabaları...

Gla+1
Bir gün daha geçti ve biz biraz daha yaklaştık;Bizden hiç uzak olmayan ölüme...

#193 lasrocas

lasrocas

SaKLıMdASıN

• Dokunulmazlar
  • 1142 Mesaj

Gönderim zamanı 11.03.2008 - 15:11

ders dünya tarihi olursa digerlerinide öğrenirsin, ama türk tarihi dersen türklere ait olan tarih olur osmanlı dersen osmanlı tarihi olur..inkalap tarihi dersen yakın geçmiş tarihi ele alınır...

tarih derslerinde diger ülkelerin tarihleri bizim tarihimizle bir araya geldiğinde onlarında tarihini ögreniyorsun zaten...

bu konu din dersiyle alakalıdır..zorunlu olmamalıdır.diyoruz komple kaldırın atın demiyoruz..yada madem zorunlu içeriğine dikkat edin diyoruz..kafimi anlatabildikmi?

bu olayı alevi sunni olayına getirmekten ziyade nedemek istendiine bi baksanız daha yerinde olur..ki bu alevi düsmanlığınızı da anlamıyorum...kimse din dersleri sadece aleviliği anlatsın demiyor madem diger dinler diğer mezhepler anlatılıyor bunada açıklasın ve öğretsinler..deniliyor..ayrıca alevilik kuranda yoktur..bana kalırsa iyikide yoktur...ama bunun yanısıra ilkel dinlerde anlatılıyor bunların hiçbiri kuranda yer almıyor..budizm şamanizm hinduizm vb ozaman kuranda yoksa kaldırın atın öğretmeyin...

Bu mesaj lasrocas tarafından düzenlendi. Düzenleme zamanı: 11.03.2008 - 15:16

#194 asturias

asturias

Benimle Oynar mısın?

• Üyeler
  • 2167 Mesaj

Gönderim zamanı 11.03.2008 - 15:36

Zorunlu olması gereken başka dersler varken din dersi mi zorunlu olmalıdır? Bence hayır. Bütün lise hayatım boyunca din dersinden bütünlemeye kalmış bir cahil olarak *gla , eğitimde çok daha önemli ve gerekli konulara kafa yorulması ve çözüm getirilmesi taraftarıyım. Bir de şu var, din dersinde işlenen konuları ve ezberletilen duaların nasıl ezberletildiği ve öğretildiği konusunda sabaha kadar şikayet edebilirim. Ve bunun sadece benim okulumda böyle olmadığını tahmin edebiliyorum.

Lafı uzatamicam, bence din dersi zorunlu olmamalıdır ve olmamalıdır :friends:
Tam buradayım ben
Görmek istediğin yerde
Belki 1 adım ötende
Belki düşünde
Sadece hisset beni
Ben buradayım..

#195 lasrocas

lasrocas

SaKLıMdASıN

• Dokunulmazlar
  • 1142 Mesaj

Gönderim zamanı 11.03.2008 - 15:50

*heyo asturias

#196 cuci987

cuci987

Boş vakti boldur

• Üyeler
  • 465 Mesaj

Gönderim zamanı 11.03.2008 - 15:56

din dersi kaldirilsin diyen sevgili yorumculara basit bir sorum olacak.

bu gune kadar zorunlu din dersi aldiniz, size nasil bir zarari oldu. yani din dersini almamis olsaydiniz bir cok konuda daha mi basarili olurdunuz.
ATATÜRK'ÜN SÖZÜ;

Dinimizin tavsiye ettiği tesettür (örtünme) hem hayata, hem fazilete uygundur... Tarz-ı telebbüsümüzü (kıyafet şeklimizi) ifrata vardıranlar, kıyafetlerinde aynen Avrupa kadınını taklit edenler düşünmelidir ki, her milletin kendine mahsus ananesi, kendine mahsus âdeti, kendine göre millî hususiyetleri vardır. Hiçbir millet aynen diğer bir milletin mukallidi olmamalıdır.

(Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, 2. cilt, sh: 149)

Gönderilen Resim

#197 L1Square

L1Square

Burası olmadan yaşayamaz

• Dokunulmazlar
  • 11433 Mesaj

Gönderim zamanı 11.03.2008 - 15:58

Sizlere göre Din öğretisinin hiç bir anlamı yok ben sadece bunu anlıyorum yazdıklarınızdan..Hayatta ; belki sizin için önemli olmayabilir ama maneviyatta vardır..Bu bilgilerde gereklidir..Matematik kadar,Türkçe kadar vs.. kadar zorunlu olmalıdır..Ki olacaktır.!

Sırf başarısızsınız diye o derste veya ne yaptığını bilmeyen bir öğretmen yüzünden dersin zorunluluktan çıkartılması fikri çok basitçe.. O zaman her kötü öğretmen yüzünden tüm öğretmenler kötülensin verdikleri derste zorunluluktan çıksın..Fikre bak,çay demle *heyo

Lasrocas ben genel olarak alıyorum..Din dersinde tüm dinler öğretiilir..Ama bizler müslüman olduğumuz için ağırlık elbetteki bizim dinimize verilir..Verilmelidir..

Ayrıca sana katılıyorum,içerik değiştirilmeli..Sadece İslam anlatılmalı..Diğer dine mensup kişilerin dersleri de seçmeli ders olmalı. O da olmadı ailesinden öğrenmeli..*agla

Bu mudur yani? İlla , zorla itiyosunuz bunları söyletmeye..

* * *

Susuyorum..

#198 lasrocas

lasrocas

SaKLıMdASıN

• Dokunulmazlar
  • 1142 Mesaj

Gönderim zamanı 11.03.2008 - 16:05

din dersi kaldırılsın diyen olmadığı için bu soruna cvp veren olmayacak sanırım..sevgili cuci..

glamour işte aynı bağlamda konuşuyorum müslümanların çogunlukta olduğu bir ülkede yaşıyoruz elbetteki bizim diminiz uzun anlatılcak..buna bir itirazımız yok.ama sadece islam dinini anlatır diğerlerini dinden saymaz ve hiç anlatmazsan işte tam orda bir sorun vardır...

bunun yanısıra o maneviyatı zaten toplum içerisinde görüyor çocuk..bir şehir düşün ki hepsi hiristyan bir çocuk var müslüman.anneside babasıda hristyan..yani çok zor bir olasılık...okulardan önce aileden öğrenir çocuk dinini ve onun gerektirdigi gibi yaşamayı..
zaten zorunlu olmasa bile yinede çogu kişi bu dersi alıcaktır..dinsiz damgası yememek için..vs vs

#199 L1Square

L1Square

Burası olmadan yaşayamaz

• Dokunulmazlar
  • 11433 Mesaj

Gönderim zamanı 11.03.2008 - 16:08

Peki diğer ülkelerde de var yaşayan Türkler ,müslümanlar..O ülkelerde acaba dinimiz tarihimiz ne kadar anlatılıyor lasrocas?Çoğu yabancılar daha ülkemizin nerede olduğunubilmiyor..Onlar bu kadar ülkelerine,dinlerine sahipken,bu kadar bağlıyken , biz neden böyle olamıyoruz? Bence teknolojilerinin yanısıra onalrdan maneviyatıda öğrenmemiz gerekecek..Bizlerden çok daha fazla ,topraklarına dinlerine bağlılar çünkü..

* * *

Susuyorum..

#200 asturias

asturias

Benimle Oynar mısın?

• Üyeler
  • 2167 Mesaj

Gönderim zamanı 11.03.2008 - 16:09

*heyo lasrocas..
Tam buradayım ben
Görmek istediğin yerde
Belki 1 adım ötende
Belki düşünde
Sadece hisset beni