Baştan beri yazdığım şey şu ;
1- Din dersi okullarda verilmeli.
2- Müslüman olmayan kişiler için hangi dine mensuplarsa onlara da din dersi verilmeli.
3- Müslüman olupta din dersini görmek istemeyen gençlerin yaşlarını düşünecek olursak din dersini görmeleri faydalı olur. Bu dersi gördükten sonra kişi eğer dinini değiştirecekse zaten buna kimse karışamaz.
4- Bu forumda herşey tartışılmalı. Din'de dahil. Açılmış olan konuda soru sorulmuş , konuya katılacaklardan yorum yapılması beklenilmiş. İnsanlar yorumlarını yaptıktan sonra kendi fikirlerine aykırı olsada dayatmanın manası yok. Bir kişi bu derslerin zorunlu olmasını istemiyorsa istemiyordur. Fikrini beyan etmiş ve bu dersler zorunlu olmalı diyen kişiye de illa gözüne sokacak biçimde laf söylememelidir. Kendi doğrularımız kadar karşımızdakinin doğruları olduğunu unutmayalım.
5- Bu konunun açılması Alevi bir vatandaşın Türkiye'de tüm yolları deneyip sonuç alamaması üzerine Din dersleri konusunda Aihm'e gitmesiyle başlamıştır. Olay bazı(!) Alevi yurttaşların Din dersini çocuklarına okutulmamasını istemesi üzerine cereyan etti yani. Konuyu Alevi kesime getirmek istemiyorum. Ama madem buradan çıktı konu ilk başta konuşmayalım demiştim ama konu buradan çıktığı için merak ettiğim sorular var. Şimdi onların içeriğine girecek değilim. Girersemde konu kapanacak bunu da biliyorum.
Bakınız..! Bu konunun kapanmasının ardından bakıldı ki bu tür mevzuuları konuşmak görüldü ki forumda sert havaları yanında getiriyor. Demekki din konusunda konuşurken dikkat etmemiz gerekiyor. Hoş , ne kadar dikkat etsekte yinede sinirlenebiliyoruz söylenenler karşısında. Sert havaları beraberinde getiren bu tür konuların kapandığını gördüğümüz halde , insanların bu konuları konuştuğunda birbirlerini kırdığını gördüğümüz halde neden diretiyoruz sürekli bu konularda konuşmaya. Başta da dedim konuşalım tabii Din'den. Aramızda Müslümanlığı seçmeyen veyahut hiç bir dine mensup olmayan insanlar var olabilir. Onların kendi istekleridir ve buna saygı duymaktan başka yapacak birşeyimiz yok. Bu konularda konuşurken inanmamalarına rağmen yorum yapmaları düşündürücü. Art niyetli olduklarını düşünüyorum şahsen.
6- Hepimiz insanız. Kırıcı olmaktan kaçınmakta fayda var. ortak bir yerde birşeyleri paylaşıyoruz. Söylenen sözlerden dolayı kendimizi tutamayıp ağır laflar edebiliyoruz. Birde bir şeyleri konuşurken lütfen açık olalım. Bir şeyi sevmiyorsunuz diye insanlar size karşı çıkacak değil ya. Dolaylı yoldan laf sokmak yerine açık konuşun. Bu konuda Wale en iyisini yapıyor. Açık konuşunca laf söyleyemiyosunuz , dolaylı yoldan laf söyleyincemi bazılarımızın zoruna gidiyor anlamadım.. ?